Την Παρασκευή 6 Απριλίου, ή το αργότερο στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι νομοθετικές εκκρεμότητες της κυβέρνησης Παπαδήμου, σύμφωνα με τον προγραμματισμό που συμφωνήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο, το οποίο ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα.
Με βάση αυτόν τον προγραμματισμό, η εντύπωση που μεταφέρυν οι περισσότεροι υπουργοί είναι πως η Βουλή θα έχει διαλυθεί σε χρόνο, ώστε οι εθνικές εκλογές να διεξαχθούν ακόμη και στις 29 Απριλίου. Σε κατ´ιδίαν συζητήσεις μάλιστα, υπουργοί και κυβερνητικά στελέχη, εκφράζουν την άποψη ότι ο χρόνος αυτός θα είναι εν τέλει και ο προσφορότερος για την διενέργεια εθνικών εκλογών, προκειμένου να μην προηγηθούν οι εκδηλώσεις της Πρωτομαγιάς, οι οποίες πιθανώς να επιηρεάσουν με καθοριστικό τρόπο το κλίμα της εκλογικής αναμέτρησης, αν αυτή επρόκειτο να διεξαχθεί μία ή δύο εβδομάδες αργότερα.
Εως τότε, το υπουργείο Οικονομικών θα φέρει στη Βουλή προς κύρωση τόσο την δανειακή σύμβαση όσο και το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο, αλλά και ένα ή δύο πολυνομοσχέδια για τη ρύθμιση ολων των εκκρεμοτήτων. Το στοιχείο αυτό κατά πολλούς συνιστά και ένδειξη για το χρόνο αποχώρησης του κ. Βενιζέλου από την κυβέρνηση, η οποία με βάση αυτά δεν είναι βέβαιον ότι θα συμβεί αυτομάτως άμα τη εκλογή του υπουργού Οικονομικών στην προεδρία του ΠαΣοΚ, την επόμενη Κυριακή.
Ενέκρινε τη σύμβασηΤο υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε με πράξη νομοθετικού περιεχομένου στη συνεδρίαση της Τετάρτης την νέα δανειακή σύμβαση, η οποία θα υπογραφεί την Πέμπτη από το υπουργό Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλο, και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλο, από ελληνικής πλευράς, και τους εκπροσώπους των δανειστών, από διεθνούς.
Η πράξη νομοθετικού περιεχομένου, όπως και όλες οι άλλες εκκρεμότητες αποφασίστηκε επίσης ότι θα έλθουν προς κύρωση στη Βουλή κατά τη διάρκεια της θητείας της σημερινής κυβέρνησης.
Επιπλέον, το υπουργικό συμβούλιο, ενέκρινε το νέο πλαίσιο δημοσιονομικής σταθερότητας, το οποίο επίσης θα έλθει προς κύρωση στη Βουλή τις επόμενες εβδομάδες, ενώ συμφώνησε και για τη μετάθεση των κρίσεων στις ΕΔ και τα σώματα ασφαλείας για τον προσεχή Ιούλιο.
Μιλώντας στην συνεδρίαση ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε την εκτίμηση ότι το ποσοστό του δημοσίου χρέους με βάση τις τελευταίες αναλύσεις βιωσιμότητας, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο και δυνατότητα να έχει υποχωρήσει ακόμη και κάτω από 117% του ΑΕΠ έως το 2020 (αντί του συμφωνημένου 120,5%), εφόσον τηρηθεί πιστά το πρόγραμμα από την επόμενη κυβέρνηση.
Λ. Παπαδήμος: όσο μεγαλύτερη ανάπτυξη, τόσο μικρότερο χρέος
Οπως εξάλλου παρατήρησε στο συγκεκριμένο σημείο ο Πρωθυπουργός κ. Λ. Παπαδήμος, το ποσοστό μπορεί να μειωθεί ακόμη περισσότερο, αν η προσδοκώμενη ανάπτυξη από το 2014 κι έπειτα είναι υψηλότερη της αναμενόμενης.
Ο Πρωθυπουρεγός χαρακτήρισε επίσης θετική εξέλιξη την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χωρας από τον οίκο Fitch, και σημείωσε ότι τις επόμενες εβδομάδες η κυβέρνηση έχει μεγάλο έργο να προωθήσει.
Αναφέρηκε επιπλέον στις παρελάσεις της 25ης Μαρτίου και τόνισε ότι τα φαινόμενα βίας και ανομίας θα πρέπει να αντιμετωπιστούν όχι μόνο από τις αρμόδιες υπηρεσίες αλλά πρωτίστως από την κοινωνία στο σύνολό της, ενώ κάλεσε όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου να δώσουν το παρών στις εορταστικές εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο.
Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια των εισηγήεων του προς το υπουργικό συμβούλιο, ότι υπάρχει ανάγκη για την επιστροφή του τραπεζικού συστήματος σε συνθήκες πραγματικής ρευστότητας και έκανε λόγο για φυγή καταιθέσεων της τάξεως των 70 δισ. ευρώ, τα οποία καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για τη δημιουργία ενός «εθνικού κινήματος επιστροφής καταθέσεων».