Ο πρώην διοικητής του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Θεόδωρος Αμπατζόγλου και ο πρώην πρόεδρος του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) Κωνσταντίνος Παπαθανασίου κατέθεσαν την Τετάρτη στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά τις συνθήκες εκτίναξης του ελλείμματος του 2009. Και οι δύο πρώην επικεφαλής των Ταμείων μίλησαν για τις αναγκαίες ενισχύσεις που έλαβαν τα ταμεία κατά το επίμαχο χρονικό διάστημα και το πώς αυτές ενδεχομένως επηρέασαν το έλλειμμα.

Ο κ. Αμπατζόγλου δήλωσε ότι δύο ημέρες πριν την προκήρυξη των εκλογών είχε ενημερωθεί από το υπουργείο Οικονομικών, επί υπουργίας Γιάννη Παπαθανασίου, ότι η κυβέρνηση «είχε αποφασίσει να εκδώσει ομόλογα του ελληνικού δημοσίου ύψους 4,5 δισ. που θα έδινε στο ΙΚΑ έναντι των οφειλομένων 7,5 δισ. που είχε το κράτος προς το Ίδρυμα». Εντούτοις, η διαδικασία αυτή «πάγωσε» λόγω των εκλογών.

Μετά τις εκλογές, «όταν έθεσα υπόψη του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, την επιστολή του προκατόχου του, ήταν ενημερωμένος. Μου είπε «αυτό θα το δούμε στο μέλλον. Για την ώρα θα χρηματοδοτηθείς με ρευστό». Πράγμα και το οποίο έγινε» πρόσθεσε ο κ. Αμπατζόγλου. Για το τελευταίο 4μηνο του 2009 το ΙΚΑ χρειάστηκε έκτακτη χρηματοδότηση από το υπουργείο Οικονομικών συνολικού ύψους 1,4 δισ. επιπλέον από την τακτική χρηματοδότηση των 2,6 δισ. Οι τρεις δόσεις που επιμερίζονται στην περίοδο Παπακωνσταντίνου, έχουν γίνει σε ρευστό, επηρεάζοντας το έλλειμμα.

Συνολικά, όπως παρατήρησε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ελπίδα Τσουρή, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης έχει επιβαρυνθεί απ’ τα ασφαλιστικά ταμεία το 2009 κατά 0,68%.

Ερωτηθείς αν μπορούσε να πράξει διαφορετικά ο τότε υπουργός, ο μάρτυρας απάντησε αρνητικά: «Ο υπουργός δεν μπορούσε να πράξει διαφορετικά. Υπήρχε μία διαδικασία να αξιοποιήσουμε προς άντληση ρευστότητας, το υπάρχον χαρτοφυλάκιο του ΙΚΑ, που πάλι αποτελείτο κυρίως από ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου κάνοντας διακανονισμό repos – αυτό που κάνει τώρα ο κ. Σπυρόπουλος με σημαντική επιτυχία κατά την άποψή μου. Σε εκείνη όμως τη φάση, την ώρα που γινόταν ένας γενικός χαμός σε σχέση με την ελληνική οικονομία, δεν νομίζω ότι υπήρχε εύκολα η δυνατότητα για διακανονισμούς repos. Επελέγη η λύση της άμεσης χρηματοδότησης που επιβάρυνε το έλλειμμα. Νομίζω, όμως, ότι δεν είναι αυτό που δημιούργησε τις μεγάλες διαφορές» εκτίμησε ο κ. Αμπατζόγλου.

Από την πλευρά του, ο κ. Κωνσταντίνος Παπαθανασίου κατέθεσε πως οι επιχορηγήσεις που δόθηκαν στον ΟΑΕΕ από τον Γ. Παπακωνσταντίνου κατά το τελευταίο δίμηνο του 2009, ήσαν «μονόδρομος» και δεν είναι δυνατόν να αποδοθούν σε προσπάθεια τεχνητής διόγκωσης του ελλείμματος.

Με μια εξαιρετικά δυσμενή αναλογία ασφαλισμένων και συνταξιούχων, ο ΟΑΕΕ χρειαζόταν περί το 1,2 δισ. κάθε χρόνο για να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό του – τα μισά απ’ τα οποία εγγράφονταν στον κρατικό Προϋπολογισμό ως κρατική επιχορήγηση. Τα υπόλοιπα, δίνονταν στον ΟΑΕΕ ως έκτακτη ανάγκη.

«Το 2009 ζητήσαμε επιχορήγηση 770 εκ. και στον Προϋπολογισμό γράφτηκαν 320 εκ. Ήταν μια πάγια τακτική αυτή που ερχόταν από παλιά, από πριν. Πάντα δηλαδή, έγραφαν λιγότερα στον Προϋπολογισμό, απ’ όσες ήταν οι πραγματικές ανάγκες» πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Κωνσταντίνος Παπαθανασίου.