Λύσεις όπως η μείωση της γραφειοκρατίας, παροχή ρευστότητας, συνεργασία με άλλες χώρες προκειμένου να ανακάμψει η οικονομία και να αποφευχθούν οι κοινωνικές εντάσεις συζητήθηκαν στην εκδήλωση «Δώστε στην Ελλάδα μία ευκαιρία», που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο Hilton.
Η εκδήλωση οργανώθηκε από το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο ως ένα επιπλέον βήμα συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Τομεάρχης στο Σύνδεσμο Φορολογούμενων της Γερμανίας Ματίας Βαρνέκε, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της γερμανικής εταιρείας Liqui Moly, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ελληνικής Ζυθοποιίας Αταλάντης, το στέλεχος της Ομάδας Δράσης του Χόρστ Ράιχενμπαχ στην Ελλάδα Γενς Μπάστιαν.
«Στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας έχει καλλιεργηθεί κλίμα επιδεινούμενο και θα πρέπει να υπάρξει ηρεμία. Πρέπει να εφαρμοστεί επιχειρηματική λογική ,επικεντρωμένη στην Ελλάδα, προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση». Με τα λόγια αυτά άνοιξε την ημερίδα ο Πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου Μ. Μαΐλλης.
Ο Επιτραμμένος της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας τάχθηκε υπέρ της συνεργασίας σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο καθώς και μιας βιώσιμης ανάπτυξης στην Ελλάδα.
Στην συνέχεια το λόγο πήρε ο Ματίας Βαρνέκ, όπου αναφέρθηκε στο το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και τον προπονητή Ρεχάγκελ ως παραδείγματα της Ελληνογερμανικής συνεργασίας. Ερωτήθηκε γιατί ο σύνδεσμός του απέρριψε τα πακέτα στήριξης προς την Ελλάδα και αν δεν θέλει να δώσει μια ευκαιρία στην χώρα. Δήλωσε ότι ο σύνδεσμός του είχε ενστάσεις σχετικά με τα πακέτα στήριξης διότι δεν γνώριζε αν θα ήταν αποτελεσματική βοήθεια προς την Ελλάδα λόγω των διοικητικών και πολιτικών αδυναμιών της χώρας.
Επίσης, σχολίασε θετικά την συμμετοχή των ιδιωτικών τραπεζών στο «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων. Αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Γερμανίας που ενώ αποτελούσε τον «άρρωστο» της Ευρώπης στον τομέα της απασχόλησης στις αρχές του 2000, έχοντας πάρει τα απαραίτητα μέτρα κατάφερε να αντιστρέψει τι κλίμα.
Συγκεκριμένα, μίλησε για την συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση και την απελυθέρωση του ωραρίου των καταστημάτων. Με αυτόν τον τρόπο η Γερμανία κατάφερε από 5 εκατ. ανέργους το 2000 να έχει σήμερα το μικρότερο ποσοστό ανεργίας από την επανένωση και μετά. Καταλήγει ότι η Ελλάδα μπορεί να παραδειγματιστεί από την Γερμανία και ότι θα πρέπει να «θεραπευτεί με μεταρρυθμίσεις».
Ο κ. Προύστ τόνισε ότι η γραφειοκρατία αποθαρρύνει τους επιχειρηματίες να επενδύσουν στη χώρα και προτιμούν χώρες όπου το περιβάλλον είναι πιο «φιλικό». Μελλοντικά θεωρεί ότι θα υπάρξει ανταγωνισμός ανάμεσα στις χώρες για το ποια προσφέρει τις πιο «φιλικές» συνθήκες προκειμένου να προσελκύσει επιχειρήσεις.
Τέλος, ο κ. Προυστ θεωρεί ότι το καλύτερο που μπορεί να κάνει η Ελλάδα είναι να κάνει «επανεκκίνηση στην οικονομία». Πρέπει να χρήματα να απορροφούνται από τις επιχειρήσεις. Θεωρεί πιθανό ακόμα το σενάριο να ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος ή να αναζωπυρωθούν οι τρομοκρατικές επιθέσεις σε περίπτωση που οι τράπεζες δεν χορηγούν πιστώσεις για επενδύσεις.
Ο Μπάστιαν, μέλος της Ομάδας Δράσης στην Ελλάδα, θεωρεί ότι αξίζει να δοθεί ευκαιρία στην Ελλάδα αλλά και εκ των έσω. Δήλωσε ότι η αποστολή της Task Force, είναι η συνεργασία της Ελλάδας με τις άλλες χώρες.
Σκοπός τους είναι να χτιστούν γέφυρες επικοινωνίας ανάμεσα στις χώρες προκειμένου να υπάρχει ένας ευέλικτος τρόπος να ανταλλάσσονται απόψεις και εμπειρίες. Επανέλαβε μάλιστα τα λόγια του κ. Ράιχενμπαχ «Χρειαζόμαστε την συνεργασία. Δεν είμαστε εδώ για να ελέγχουμε ή να δώσουμε λεφτά».
Στην Ελλάδα ,έγιναν πολλές αλλαγές τα τελευταία δύο χρόνια. Θεωρεί ότι πρέπει να καταδειχτεί τι έχει γίνει στο παρελθόν αλλά και να πραγματοποιηθούν τα εφικτά με τους Έλληνες-εταίρους. Όπως το να υπάρχουν βιώσιμα επιτόκια στα δάνεια, να χορηγούνται προνομιακά δάνεια και τα χρήματα να ‘βγουν ‘ από τις τράπεζες και να κατευθυνθούν σε αυτούς που τα χρειάζονται.
Ο Αθανάσιος Συριανός, από τη θέση του επιχειρηματία, παρατηρεί ότι υπάρχει κρίση ρευστότητας. Επίσης προσθέτει ότι πολλοί επιχειρηματίες φεύγουν για το εξωτερικό καθώς και ότι δεν υπάρχει πλέον η βάση για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι. Οι τράπεζες δεν δίνουν δάνεια για επενδύσεις και η φορολογία είναι μεγάλη. Επιπλέον, δεν υπάρχει απορρόφηση των μέτρων στήριξης λόγω γραφειοκρατίας. Ο ίδιος τάσσεται υπέρ της φιλελευθεροποίησης της αγοράς.
Σοφία Καραδήμα