Ολοι γνωρίζουν πια την Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων. Σε σημείο ώστε ο πολιτιστικός πολυχώρος της πόλης να έχει επισκιάσει το παρελθόν που τον φιλοξενεί: το μεγάλο εργοστάσιο Φωταερίου, το οποίο όμως βρίσκεται ακόμα εκεί, με τις εγκαταστάσεις, τις σωληνώσεις και τα μηχανήματα μιας άλλης εποχής της Αθήνας.
Αυτή την πλευρά της Τεχνόπολης θα μπορούν στο εξής να ανακαλύψουν πρώτα τα παιδιά, μέσα από ένα νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, προάγγελο – ή οιωνό, όπως προτιμούν να λένε οι εμπνευστές του – της λειτουργίας, τον ερχόμενο Νοέμβριο, σε αυτό τον ίδιο χώρο του βιομηχανικού μουσείου του Γκαζιού.
«Στόχος είναι να μετατρέψουμε την Τεχνόπολη και σε σημαντικό μουσειακό χώρο, πέρα από πολιτιστικό, που ήταν ως σήμερα» αναφέρει η κυρία Μόνικα Κασάνη, υπεύθυνη επικοινωνίας της Τεχνόπολης.
{{{ moto }}}Η περιπέτεια της εξερεύνησης του παλιού εργοστασίου για τους μικρούς αλλά και τους μεγάλους επισκέπτες ξεκινά…
Σε ομάδες των 25 ατόμων, τα παιδιά με τη βοήθεια ενός μουσειοπαιδαγωγού και με τη συμμετοχή των γονιών τους θα γνωρίσουν την ιστορία και τη λειτουργία του πρώην εργοστασίου Φωταερίου (Γκαζιού) της Αθήνας σε οκτώ «βήματα». Πρόκειται για ένα πρόγραμμα με διαδραστικό χαρακτήρα, το οποίο απευθύνεται σε παιδιά της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και στους συνοδούς τους.
Μέσα από τη ζωγραφική, τη φωτογραφία αλλά και παιχνίδια μνήμης και παρατηρητικότητας, τα παιδιά θα γνωρίσουν τα μυστικά λειτουργίας ενός τέτοιου εργοστασίου, θα αντιστοιχίσουν συσκευές που λειτουργούσαν με φωταέριο με σύγχρονες οικιακές συσκευές και θα ανακαλύψουν τα υποπροϊόντα που προέκυπταν από τον καθαρισμό του αερίου και τις χρήσεις τους. Ακόμη μέσα από την παρατήρηση αυθεντικών μηχανημάτων και εργαλείων θα έρθουν σ’ επαφή με επαγγέλματα που στις ημέρες μας έχουν πια εκλείψει.
Το Γκάζι και η ιστορία του
Το αθηναϊκό εργοστάσιο της Γαλλικής Εταιρείας Αεριόφωτος ιδρύθηκε το 1857 με βασιλικό διάταγμα του Όθωνα και έπειτα από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αθηναίων. Με αυτό παραχωρήθηκε στον Φραγκίσκο Φεράλδη το δικαίωμα σύστασης και εκμετάλλευσης του εργοστασίου αεριόφωτος (κοινώς γκαζιού) για τον φωτισμό της πόλης.
Το 1862 δημιουργήθηκαν τα πρώτα κτίρια και τα μηχανήματα και από το 1887 και μετά προστέθηκαν στους χρήστες του γκαζιού τα σπίτια και οι βιομηχανίες.
Τον Αύγουστο του 1984 σταμάτησε η λειτουργία του εργοστασίου επειδή κρίθηκε αναχρονιστική (πια) η χρήση του αλλά και ακατάλληλη εξαιτίας της ρύπανσης που προκαλούσε και λόγω της καθεαυτής τοποθεσίας του στο κέντρο της Αθήνας, κοντά στην Ακρόπολη.
Η επισκευή-αποκατάσταση και επαναχρησιμοποίηση των παλαιών κτιρίων, μαζί με την οργάνωση του ελευθέρου χώρου του βιομηχανικού συγκροτήματος ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.