Την άρση της απαγόρευσης δημοσιοποίησης των δημοσκοπήσεων κατά το τελευταίο δεκαπενθήμερο πριν από τη διεξαγωγή εκλογών, ζητούν οι εκπρόσωποι των εταιρειών έρευνας της κοινής γνώμης στη Βουλή, προειδοποιώντας ότι στις παρούσες συνθήκες η διατήρηση της ισχύουσας νομοθεσίας θα οδηγήσει σε ένα όργιο παραπληροφόρησης.

Συγκεκριμένα, τόσο ο κ. Σπ. Ζαβιτσάνος, πρόεδρος του Συλλόγου Εταιρειών Δημοσκόπησης και Ερευνας Αγοράς (Σ.Ε.Δ.Ε.Α.), όσο και ο γνωστός ερευνητής και πανεπιστημιακός κ. Ηλ. Νικολακόπουλος, πρόεδρος της Ελεγκτικής Δημοσκοπήσεων, του φορέα ελέγχου των διενεργούμενων μετρήσεων της κοινής γνώμης, τόνισαν, ενημερώνοντας τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ότι η ισχύουσα απαγόρευση καθίσταται εξαιρετικά κρίσιμη στην παρούσα φάση. Οπως τόνισε ο κ. Νικολακόπουλος «το κρίσιμο στοιχείο είναι το 15νθήμερο απαγορεύσεων το οποίο στη συγκυρία αυτή θα είναι μια κόλαση», εκτιμώντας μάλιστα ότι «θα επικρατήσει ένα ασύλληπτο όργιο».

Η πρωτοφανής ρευστότητα του πολιτικού σκηνικού και οι διαφαινόμενες ανατροπές στη συμπεριφορά του εκλογικού σώματος, συνιστούν ένα πρωτόγνωρο πεδίο για την καταγραφή των μετακινήσεων των ψηφοφόρων. Επιπλέον, η περίοδος του Πάσχα δημιουργεί περαιτέρω δυσκολίες για την πιο πιστή αποτύπωση των τάσεων. Οπως εξήγησε ο κ. Νικολακόπουλος με δεδομένη την απαγόρευση του 15νθημέρου και εφόσον οι εκλογές γίνουν την 6η Μαΐου, η τελευταία εικόνα που θα έχουμε θα προκύπτει από τη φωτογραφική απήχηση της Τετάρτης και της Πέμπτης του Πάσχα, η οποία θα δημοσιοποιηθεί την Παρασκευή. Σημειώνεται δε ότι στην περίπτωση που οι εκλογές διενεργηθούν την 29η Απριλίου, τα πράγματα θα είναι σαφώς πιο σύνθετα, καθώς οι τελευταίες μετρήσεις θα πρέπει να γίνουν εν μέσω Μεγάλης Εβδομάδος. Μάλιστα, ο κ. Νικολακόπουλος επέμεινε ότι η απαγόρευση δημοσιοποίησης των δημοσκοπήσεων προ εκλογών αντίκειται στην Ευρωπαϊκή Συνθήκη για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, όσον αφορά τα δικαιώματα των πολιτών στην πληροφόρηση και την ενημέρωση, επισημαίνοντας ότι αντίστοιχη απαγορευτική ρύθμιση καταργήθηκε στη Γαλλία με απόφαση του Αρείου Πάγου. «Η χρονική αλληλουχία καθιστά το θέμα της απαγόρευσης κρίσιμο», τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ όπως είπε ο κ. Ζαβιτσάνος «είναι θέμα Δημοκρατίας και θέμα λογοκρισίας να μην υπάρχει η απαγόρευση του 15νθημέρου».

Υπενθυμίζεται, ότι την εν λόγω απαγόρευση είχε άρει επί των ημερών του ο τότε υπουργός Επικρατείας κ. Θ. Ρουσόπουλος, ενώ ακολούθως το καλοκαίρι του 2009, πάλι επί ΝΔ, επανήλθε η σχετική απαγορευτική ρύθμιση.