Συνεχίστηκε ακάθεκτη και σήμερα η κούρσα των τιμών του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές. Στο Λονδίνο, μάλιστα, η τιμή του Brent εκτινάχθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από το φθινόπωρο του 2008. Από την αποφράδα εποχή δηλαδή που κατέρρευσε η Lehman Brothers, πυροδοτώντας τη χειρότερη παγκόσμια οικονομική ύφεση μεταπολεμικώς.

Συγκεκριμένα, στην αγορά του Λονδίνου η τιμή του Brent εκτινάχθηκε προς στιγμήν στα 126,79 δολάρια το βαρέλι για να υποχωρήσει αργά το απόγευμα στα 126,45 δολάρια το βαρέλι, 1,11 δολάρια υψηλότερα από την τιμή κλεισίματος της Δευτέρας. Την ίδια ώρα στη Νέα Υόρκη η τιμή του αργού ενισχυόταν κατά 61 σεντς στα 106,95 δολάρια το βαρέλι.

Οι σημερινές ανατιμήσεις αποδίδονται στα πολύ ενθαρρυντικά στοιχεία για την αμερικανική ανάπτυξη (αύξηση των λιανικών πωλήσεων) που ανακοινώθηκαν. Θορυβημένες από τις εξελίξεις στις διεθνείς αγορές πετρελαίου είναι όμως όλες οι κυβερνήσεις του πλανήτη, συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησης Ομπάμα.

Ο αμερικανός πρόεδρος έχει έναν επιπλέον λόγο να ανησυχεί, διότι η κούρσα των τιμών των καυσίμων – έχουν φθάσει σε ύψη-ρεκόρ στις ΗΠΑ – φουντώνει τη λαϊκή δυσαρέσκεια και η εφετινή χρονιά δεν δικαιολογεί… πειράματα με τους καταναλωτές-ψηφοφόρους, καθώς είναι χρονιά εκλογών. Για το λόγο αυτό ο Ομπάμα ζήτησε από την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας να φροντίσει ώστε να αυξήσει η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα στον κόσμο την παραγωγή της από τον Ιούλιο, όταν θα ισχύσει το εμπάργκο εισαγωγής πετρελαίου από το Ιράν που έχει αποφασίσει η Δύση για να πιέσει την Τεχεράνη να αποκαλύψει τα μυστικά του πυρηνικού της προγράμματος.

Παραδοσιακώς, πάντως, οι προεκλογικές περίοδοι στις ΗΠΑ είναι περίοδοι κάμψης των πετρελαϊκών τιμών.