Η θρυλική «La Boheme» του Πουτσίνι είναι η δεύτερη παραγωγή της «Οπερας της Βαλίτσας» που εγκαινίασε από εφέτος η Εθνική Λυρική Σκηνή στο πλαίσιο του προγράμματος «Πολιτιστικές δράσεις στην Αθήνα» το οποίο διοργανώνεται σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και τον Δήμο Αθηναίων.

Πρόκειται για ένα πρότζεκτ ευέλικτο, το οποίο όμως δεν κάνει εκπτώσεις στην ποιότητα και φιλοδοξεί να συστήσει το είδος στο ευρύτερο κοινό. Σε χώρους μη αναμενόμενους όπως πνευματικά κέντρα και μουσεία, δημοφιλή λυρικά έργα ξεδιπλώνουν τον μύθο τους με ένα πιάνο αντί για ορχήστρα και με σκηνικά τα οποία μπορούν να χωρέσουν σε μία βαλίτσα.

Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, το αριστούργημα του Πουτσίνι θα ξεκινήσει το ταξίδι του από την «Τεχνόπολη» του Δήμου Αθηναίων (Αίθουσα «Αγγελος Σικελιανός», Κτίριο Δ4, Πειραιώς 100, Γκάζι), στις 21 Μαρτίου.

Στις 29 του ίδιου μηνός, η παράσταση θα παρουσιαστεί στο Πολιτιστικό Κέντρο Γκράβας (Ταϋγέτου 60, Αθήνα).

Η «Οπερα της Βαλίτσας», ωστόσο, θα συνεχίσει τη διαδρομή της και σε άλλα μέρη, εκτός του κέντρου της Αθήνας και το πρόγραμμα των «σταθμών» της θα ανακοινωθεί άμεσα.

«Η Οπερα της Βαλίτσας παρουσιάζει την Μποέμ σαν μια εναλλακτική πρόταση, σε μια ευέλικτη συμπυκνωμένη παράσταση» σημειώνει ο σκηνοθέτης Ισίδωρος Σιδέρης.

Σε άλλο σημείο συνεχίζει: «Σαν περιοδεύων θίασος οι τραγουδιστές ανεβαίνουν με τις βαλίτσες τους στη σκηνή και δημιουργούν τον σκηνικό χώρο όπου θα παρουσιάσουν τη ζωή των μποέμ. Κεντρικό θέμα του έργου είναι τα νιάτα. Μετά το χαρούμενο ξεκίνημα του έργου η παγωνιά ελλοχεύει παντού. Το ρίγος της παγωνιάς και του θανάτου διατρέχει όλα τα επεισόδια μέχρι να ακινητοποιηθεί στο άψυχο σώμα της Μιμί. Μόνη ελπίδα η άνοιξη που όμως, κάποιοι, δεν θα την προλάβουν…».

Ο σκηνοθέτης αποκαλύπτει ότι το χιούμορ και το σασπένς αντιπαρατίθενται στο μελό του έργου και της μουσικής, δημιουργώντας μια σύγχρονη και άμεση παράσταση σε απόσταση αναπνοής από το κοινό.

Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους συντελεστές, τα σκηνικά και τα κοστούμια υπογράφει ο Γιάννης Κατρανίτσας και τους φωτισμούς ο Νίκος Εργαζάκης. Τον ρόλο του Ροντόλφο ερμηνεύει ο τενόρος Γιάννης Χριστόπουλος και της Μιμί η καταξιωμένη στο εξωτερικό υψίφωνος Ελενα Κελεσίδη.