Την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, την επιβολή φόρων σε πλούσιους και επιχειρήσεις, την αναστολή των ιδιωτικοποιήσεων, περισσότερες δημόσιες επενδύσεις, μια καλύτερη νομική προστασία για εργαζόμενους, αλλά και αφοσίωση στην Ευρωζώνη, διακήρυξε την Κυριακή ο θριαμβευτής των πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη Σλοβακία, Σοσιαλδημοκράτης πρώην και μελλοντικός πρωθυπουργός, Ρόμπερτ Φίτσο.

Συγκεντρώνοντας το 44,4 % και 83 από το σύνολο των 150 εδρών της σλοβακικής Βουλής, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του Ρόμπερτ Φίτσο πέτυχε το καλύτερο εκλογικό αποτέλεσμα που είχε ποτέ κόμμα στην ιστορία της ανεξάρτητης Σλοβακίας από την ίδρυσή της την 1.1.1993, ώστε η νίκη του αυτή, που του εξασφαλίζει σαφή αυτοδυναμία, να χαρακτηρίζεται «ιστορική».

Χαιρετίζοντας την «εντυπωσιακή επιτυχία» του αδελφού σλοβακικού κόμματος, ο καγκελάριος της γειτονικής Αυστρίας και αρχηγός των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν, τόνισε την Κυριακή πως αυτή η εκλογική νίκη δίνει μια επιπλέον ώθηση για μια κοινωνικότερη Ευρώπη.

Την ίδια στιγμή, αναλυτές θεωρούν πως σε περίπτωση υλοποίησης από τον μελλοντικό πρωθυπουργό Ρόμπερτ Φίτσο των προεκλογικών του υποσχέσεων και των σημερινών του διακηρύξεων, που συνεπάγονται αύξηση των δημοσίων δαπανών, η Σλοβακία μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με παρέκκλισή της στην τήρηση των επιταγών των Βρυξελλών ως προς τον προϋπολογισμό και το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Ασκώντας το Σάββατο το εκλογικό του δικαίωμα, ο πρόεδρος της Σλοβακίας, Ιβαν Γκασπάροβιτς, χαρακτήρισε την αναμέτρηση τη σημαντικότερη από τις πρώτες ελεύθερες εκλογές στην ενιαία τότε, Τσεχοσλοβακία το 1990, επισημαίνοντας ότι η μελλοντική κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει πολύ υπεύθυνες αποφάσεις σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα, παραπέμποντας και στον σημαντικό ρόλο που, όπως είπε, καλείται να παίξει η χώρα στο πλαίσιο της προεδρίας της στην ΕΕ το 2014.

Συντριπτική ήττα στις πρόωρες εκλογές υπέστη το μεγαλύτερο κόμμα της μέχρι τώρα τετρακομματικής δεξιάς κυβέρνησης συνασπισμού, η Δημοκρατική και Χριστιανική Ένωση της απερχόμενης πρωθυπουργού Ιβέτα Ραντιτσόβα, με κεντρικό υποψήφιο τον πρώην πρωθυπουργό και απερχόμενο τώρα υπουργό Εξωτερικών, Μίκουλας Ντζουρίντα, ο οποίος έχει κατηγορηθεί για ανάμιξη σε σκάνδαλο διαφθοράς.

Το κόμμα του Ντζουρίντα συγκέντρωσε ποσοστό 5,9 %, μόλις το ένα τρίτο του ποσοστού του στις προηγούμενες εκλογές, αλλά μπόρεσε τελικά να περάσει το εκλογικό μέτρο του 5 % και να διασώσει την παραμονή του στη νέα σλοβακική Βουλή.

Στις εκλογές οι ψηφοφόροι έστειλαν ένα μήνυμα όχι μόνον στη Δημοκρατική και Χριστιανική Ένωση του Ντζουρίντα, αλλά και σε άλλα δεξιά κόμματα που φέρεται να εμπλέκονται στο σκάνδαλο διαφθοράς που επισκίασε τον προεκλογικό αγώνα.

Πρόκειται για την αποκαλούμενη «υπόθεση Γορίλα» που αφορά αμφιλεγόμενες διασυνδέσεις ανάμεσα σε γνωστούς πολιτικούς της Σλοβακίας και στην εδρεύουσα στην Μπρατισλάβα, επενδυτική εταιρεία «Πέντα».

Το σκάνδαλο ξέσπασε με την αποκάλυψη τον περασμένο Δεκέμβριο, εμπιστευτικών πρωτοκόλλων υποκλοπών με την κωδική ονομασία «Γορίλα», από τα οποία προέκυπτε ο χρηματισμός πολιτικών στο πλαίσιο των μαζικών ιδιωτικοποιήσεων από την κυβέρνηση του Μίκουλας Ντζουρίντα το 2005 και 2006.