«Αθώος» κρίθηκε, με μια απόφαση που χαρακτηρίστηκε «κοροϊδία» από οργανώσεις που συμμετείχαν στη λεγόμενη Αραβική Ανοιξη, ο αιγύπτιος στρατιωτικός γιατρός Αχμέντ Αντέλ που κατηγορείτο ότι έκανε «τεστ παρθενίας» σε επτά ακτιβίστριες οι οποίες είχαν συλληφθεί πέρυσι σε διαδηλώσεις και είχαν οδηγηθεί σε στρατιωτικές φυλακές. «Υπήρξαν αντιφάσεις στις μαρτυρίες των τριών γυναικών που κατέθεσαν» δήλωσε ο πρόεδρος του στρατιωτικού δικαστηρίου, εξηγώντας την απόφασή του.

Η πρώτη γυναίκα από εκείνες που κατέθεσαν αγωγή, η Σαμίρα Ιμπραήμ, βρισκόταν έξω από το δικαστήριο όταν ανακοινώθηκε η ετυμηγορία. Φανερά αναστατωμένη στο άκουσμα της αθώωσης του γιατρού προστέθηκε στις υπόλοιπες γυναίκες οι οποίες διαδήλωναν ενάντια στο στρατιωτικό καθεστώς.

Ο Αντέλ κατηγορήθηκε για προσβολή της δημόσιας αιδούς και παράβαση στρατιωτικών διαταγών. Μετά το άκουσμα της ετυμηγορίας δήλωσε στον Τύπο ότι βρέθηκε στο εδώλιο του κατηγορούμενου αποκλειστικά εξαιτίας της πίεσης από τα ΜΜΕ και ξένες οργανώσεις υπέρ της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως η Διεθνής Αμνηστία και η οργάνωση «Freedom House», τα κίνητρα των οποίων ο ίδιος τόνισε ότι αμφισβητεί.

Η δικηγόρος της Ιμπραήμ Σόχα Αμπντέλ-Ατί, υποδιευθύντρια της Αιγυπτιακής Πρωτοβουλίας για τα Ατομικά
Δικαιώματα (EIPR), δήλωσε ότι δεν περίμενε να αποδωθεί δικαιοσύνη και ότι δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στο στρατιωτικό δικαστήριο. «Πρόκειται απλώς για ένα σόου που έχει στόχο να πείσει την κοινή γνώμη ότι δήθεν το θέμα ερευνήθηκε. Η όλη απάτη ξεκίνησε με το γεγονός ότι ο στρατιωτικός επίτροπος αποφάσισε να φέρει αυτόν τον γιατρό ενώπιον του δικαστηρίου με μια κατηγορία που δεν ταίριαζε στην αγωγή», είπε. Οι κατηγορίες του γιατρού αναφέρονταν στη διεξαγωγή ιατρικών εξετάσεων σε ανοιχτό χώρο και συνεπώς δεν εξετάσθηκε καν ο ισχυρισμός ότι διενεργήθηκαν τεστ παρθενίας.

Τον Δεκέμβριο, η Ιμπραήμ είχε κερδίσει μία υπόθεση στην οποία η πραγματοποίηση τεστ παρθενίας είχε κριθεί παράνομη, γεγονός που είχε θεωρηθεί νίκη για τις γυναίκες που είχαν υποβληθεί σε αυτή τη διαδικασία, ενώ ακολούθως πολλές βγήκαν στο προσκήνιο και κατέθεσαν σχετική αγωγή.

Τον περασμένο Ιούνιο, ο στρατηγός Αμπντέλ-Φατάχ Ελ-Σισί, μέλος του Ανώτατου Συμβουλίου Ενόπλων Δυνάμεων της Αιγύπτου και επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών, είχε δηλώσει ότι «τα τεστ διενεργούνταν για να προστατευτεί ο στρατός από οποιεσδήποτε κατηγορίες για βιασμό» και είχε δεσμευτεί ότι δεν θα συνεχίζονταν.