Στην Αθήνα βρίσκεται ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης (Task Force) της ΕΕ για την Ελλάδα κ. Χορστ Ράιχενμπαχ για συναντήσεις με υπουργούς της κυβέρνησης και την παρουσίαση της τελευταίας έκθεσής του για την Ελλάδα.
Την Πέμπτη ο κ. Ράιχενμπαχ θα δώσει συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα για να παρουσιάσει την δεύτερη τριμηνιαία Εκθεση της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα. Παρόμοια συνέντευξη τύπου θα διοργανωθεί και στις Βρυξέλλες την Παρασκευή.

Εν τω μεταξύ στο υπουργείο Ανάπτυξης επικρατεί πυρετός συσκέψεων ενόψει της αυριανής συνάντησης της νέας υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κυρίας Αννας Διαμαντοπούλου με τον κ. Ράιχενμπαχ για όλα τα κρίσιμα θέματα του επόμενου διμήνου, που αφορούν κυρίως στη στήριξη της οικονομίας με ρευστότητα 6 δισ. ευρώ (για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και μεγάλα έργα).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «στο επίκεντρο των συναντήσεων που θα έχει ο κ. Ράιχενμπαχ θα είναι η πορεία και ο συντονισμός της τεχνικής βοήθειας που έχει ζητήσει η Ελλάδα προκειμένου να υλοποιηθούν οι απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Επίσης, θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει θέματα σχετικά με τη δεύτερη Τριμηνιαία Εκθεση της Ομάδας Δράσης, η οποία θα εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αύριο, Τρίτη 13/3»

Εκτός από την συνεργασία με την κυρία Διαμαντοπούλου, ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης θα πραγματοποιήσει επαφές με μέλη του υπουργικού Συμβουλίου. Συγκεκριμένα θα συναντηθεί μεταξύ άλλων με τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Ανδρ. Λοβέρδο, τον υπουργό Επικρατείας και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, κ. Π. Καψή, και τον αναπλ. υπουργό Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδη.

Το υπουργείο Ανάπτυξης βρίσκεται σε συνεχείς διαπραγματεύσεις με την ΕΤΕπ με σκοπό να υπογράψει στις 22 Μαρτίου τη συμφωνία για τη σύσταση του Ταμείου Εγγυήσεων. Εγγυήσεις 500 εκατ. μέσω από το ΕΣΠΑ θα μοχλευτούν από την ΕΤΕπ ώστε να διοχετευθεί ρευστότητα 1 δισ. ευρώ στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω των ελληνικών εμπορικών τραπεζών αμέσως μετά το Πάσχα.

Το πρόβλημα πολλών μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι ότι ακόμη και αν λάβουν επιδότηση από το ΕΣΠΑ δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν ρευστότητα από τις τράπεζες για το υπόλοιπο ποσό που έχουν ανάγκη. Και όταν τα καταφέρνουν οι όροι είναι δυσμενείς: τα επιτόκια είναι υψηλά και ζητούνται εμπράγματες εγγυήσεις.

Επιδοτήσεις 500 εκατ. ευρώ για μικρομεσαίους
Παραλλήλως, αμέσως μετά το Πάσχα το υπουργείο Ανάπτυξης θα ανακοινώσει πακέτο επιδότησης για μικρομεσαίες επιχειρήσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ. «Επιχειρούμε να αγκαλιάσουμε όλο το πλέγμα των αναγκών μιας μικρομεσαίας επιχείρησης. Να δώσουμε ρευστότητα, να δώσουμε εγγυήσεις για να καλύψουμε το ρίσκο και άρα τα επιτόκια να είναι χαμηλότερα και, τρίτον, να παρέχουμε επιδοτήσεις μέσω του ΕΣΠΑ» εξηγεί μιλώντας στο «Βήμα» η ειδικής Γραμματέας ΕΣΠΑ κυρία Γεωργία Ζεμπιλιάδου.

Η απορρόφηση του ΕΣΠΑ παραμένει ακόμη σε χαμηλά επίπεδα παρότι το 2011 ήταν η πρώτη χρονιά που καταγράφηκε σημαντική πρόοδος. Από τα 24,3 δισ. ευρώ της συγχρηματοδοτούμενης δαπάνης έχουν εκταμιευθεί μόλις 8,1 δισ. ευρώ. Απομένουν ακόμη 16,2 δισ. ευρώ που μπορούν να πέσουν στην ελληνική οικονομία ως την 31η Δεκεμβρίου του 2015 – από αυτά, τα περίπου 12 δισ. ευρώ αποτελούν κοινοτικές ενισχύσεις.