Στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας έφθασε το Φεβρουάριο το εμπορικό έλλειμμα της Κίνας, καθώς οι εισαγωγές παρουσίασαν αύξηση 39,6% ενώ οι εξαγωγές αυξήθηκαν μόνο κατά 18,4% . Σε αξία το κινεζικό εμπορικό έλλειμμα υπολογίστηκε στα 31,5 δισ. δολάρια. Η εξέλιξη αποδίδεται στη γιγάντωση των εισαγωγών σε συνδυασμό με την αύξηση των αποθεμάτων από τις κινεζικές επιχειρήσεις.

Οι ειδικοί πάντως πιστεύουν ότι το συνεχώς αυξανόμενο εμπορικό έλλειμμα δεν είναι κάτι προσωρινό. Θεωρούν ότι ίσως έχει βαθύτερες ρίζες και είναι συνδεδεμένο με σοβαρότερους οικονομικούς λόγους. Υποστηρίζουν ότι η Κίνα, έχοντας το βλέμμα στραμμένο στην ανάπτυξη, έχει δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στον τομέα των εξαγωγών. Αλλωστε έχει εξελιχθεί σε κορυφαία εξαγωγική δύναμη παγκοσμίως.

Ομως η οικονομική κρίση που πλήττει τις περισσότερες εμπορικές εταίρους της Κίνας επιδρά αρνητικά στις κινεζικές εξαγωγές. Αρα ενώ η Κίνα παράγει προϊόντα με σκοπό να τα εξαγάγει, η οικονομική κρίση δεν επιτρέπει την αθρόα εισαγωγή τους από τρίτες χώρες. Το αποτέλεσμα είναι η συσσώρευση προϊόντων από τις εξαγωγικές κινεζικές επιχειρήσεις.

Αλλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κινεζική οικονομία είναι η αύξηση των τιμών των πρώτων υλών, η οποία επιδρά και στην τιμή των τελικών προϊόντων. Ετσι, τα τελικά προϊόντα γίνονται πιο ακριβά και συνεπώς λιγότερο ανταγωνιστικά στις διεθνείς αγορές.

Οι ειδικοί προβλέπουν ότι η Κίνα πρέπει να λάβει επειγόντως μέτρα για την τόνωση της εσωτερικής καταναλωτικής ζήτησης. Από την άλλη πλευρά, η κινεζική κυβέρνηση προϋπολογίζει ανάπτυξη 7,5% για το 2012. Το ποσοστό φαντάζει αστρονομικό σε σύγκριση με τα αντίστοιχα των δυτικών οικονομιών, αλλά για τα δεδομένα της Κίνας αποτελεί το χαμηλότερο στόχο της τελευταίας οκταετίας.

Η θετική εξέλιξη από την κάμψη του ρυθμού ανάπτυξης και της εσωτερικής ζήτησης είναι πάντως η αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων. Εφέτος ο πληθωρισμός προβλέπεται να κινηθεί στο 4%. Ποσοστό που ίσως επιτρέψει στην κυβέρνηση του Πεκίνου και την Κεντρική Τράπεζα στη λήψη μέτρων για την τόνωση της ρευστότητας.