Αν ο πρόεδρος της διοργανώτριας αρχής της Α1 μπάσκετ κ. Βασίλης Οικονομίδης ζητούσε έναν… χρησμό για τη διάσωση του πρωταθλήματος, πιθανότατα θα έπαιρνε την απάντηση που είχε δώσει το Μαντείο των Δελφών στον Θεμιστοκλή λίγο πριν από τη ναυμαχία της Σαλαμίνας (480 π.Χ.). «Ο παντεπόπτης Ζευς δίνει την άδεια στην Τριτογενή να μείνει απόρθητο μόνο το ξύλινο τείχος που θα προστατέψει εσένα και τα παιδιά σου» έλεγε ο χρησμός, δικαιώνοντας τον σπουδαίο αθηναίο πολιτικό για την επιμονή του ότι τα «ξύλινα τείχη» (πλοία) θα σώσουν την Ελλάδα από τους Πέρσες. Αν ρίξουμε μια ματιά στη βαθμολογία της Α1, θα διαπιστώσουμε ότι η Ρόδος (Κολοσσός) και η Κρήτη (ΑΓΟ Ρεθύμνου) κατέχουν την τρίτη και την τέταρτη θέση αντιστοίχως πίσω από τους «αιώνιους» Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό και αποτελούν τα φωτεινά παραδείγματα. Λέτε τα «ξύλινα τείχη» να αποτελούν το μοντέλο-σανίδα σωτηρίας για το επαγγελματικό μπάσκετ;

Ο Κολοσσός Ρόδου και ο Αθλητικός Γυμναστικός Ομιλος Ρεθύμνου (ΑΓΟΡ) είναι δύο Καλαθοσφαιρικές ΑΕ άξιες συγχαρητηρίων για την υγεία που εκπέμπουν, την οργάνωση που τις διακρίνει και τη διαφορετική πρόταση που καταθέτουν ως προς το μοντέλο διοίκησης.

Χωρίς να απολαμβάνουν την οικονομική στήριξη που παρέχουν οι πανίσχυρες οικογένειες Αγγελόπουλων και Γιαννακόπουλων σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό αντιστοίχως, οι σύλλογοι της Ρόδου και του Ρεθύμνου δημιούργησαν άρρηκτους δεσμούς με τις τοπικές κοινωνίες των δύο νησιών. Επεισαν τους ντόπιους επιχειρηματίες ότι οι ομάδες είναι και δικές τους και κάλεσαν τον απλό κόσμο να στηρίξει (και με τον οβολό του ο καθένας) τη μεγάλη προσπάθεια. Κάπως έτσι, σε συνδυασμό με τα έσοδα από τη συμφωνία με τον ΟΠΑΠ και την τηλεόραση, οι δύο ΚΑΕ, που έχουν ετήσιο προϋπολογισμό γύρω στις 800.000 ευρώ, αναμένεται να εμφανίσουν κέρδος στο τέλος της σεζόν.
Δύσκολο να εδρεύεις σε νησί
Και μη νομίζει κανείς ότι είναι εύκολη η δημιουργία μιας ανταγωνιστικής ομάδας, που εδρεύει σε νησί, χωρίς τις οικονομικές δυσκολίες που ταλανίζουν τις περισσότερες ΚΑΕ της Α1. Οπως τονίζει στο «Βήμα» ο γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Κολοσσός κ. Κώστας Κώτσης, «για να παίξουμε με τον ΠΑΟΚ στη Θεσσαλονίκη, χρειάστηκε να αλλάξουμε δύο αεροπλάνα και να πληρώσουμε μία παραπάνω νύχτα στο ξενοδοχείο. Και αυτό συμβαίνει στα περισσότερα ταξίδια μας. Μη σας φανεί υπερβολικό, αλλά τα έξοδα για τις μετακινήσεις μας υπερβαίνουν κατά 80% τα έξοδα των άλλων ομάδων».
Να σημειωθεί ότι ο κ. Κώτσης είναι στην ομάδα της Ρόδου από το 2008, τα τρία πρώτα χρόνια (της καθιέρωσης στην Α1) με προπονητή τον νυν ασίσταντ κόουτς της ΤΣΣΚΑ Μόσχας κ. Γιάννη Σφαιρόπουλο και εφέτος (τη χρονιά της «απογείωσης») με τον κ. Βασίλη Φραγκιά που είχε ανεβάσει τον Κολοσσό στην Α1 το 2005, αλλά χρειάστηκε να περιμένει επτά χρόνια για να απολαύσει το νέκταρ της επιτυχίας.
Στη διοίκηση του Κολοσσού υπάρχει, αν μη τι άλλο, το λεγόμενο «know how», διότι εκτός από την παρουσία επιφανών παραγόντων του νησιού (Χατζηλαζάρου, Αντωνιάδης, Ματσαμάς κ.ά.), αντιπρόεδρος της ΚΑΕ είναι ο παλαίμαχος μπασκετμπολίστας κ. Παντελής Κουγιός, ένας άνθρωπος χαμηλών τόνων, ο οποίος μαζί με τον πατέρα του, ισχυρό επιχειρηματία (ιδιοκτήτη της εταιρείας αναψυκτικών ΒΑΠ) κ. Βασίλη Κουγιό, έχουν οραματιστεί να καθιερώσουν την ομάδα στη συνείδηση της φίλαθλης Ελλάδας πραγματοποιώντας προσεκτικά βήματα και όχι ριψοκίνδυνα άλματα. Στο 13μελές ΔΣ που λαμβάνει όλες τις αποφάσεις ανήκει ακόμη ένας βετεράνος καλαθοσφαιριστής, ο κ. Μιχάλης Μελής.
Φυσικά, για την εφετινή πορεία του Κολοσσού «ευθύνονται» και άλλοι παράγοντες. Ακολουθώντας το παράδειγμα του Παναθηναϊκού, η ομάδα της Ρόδου διατήρησε σταθερό κορμό παικτών (Ασημακόπουλος, Τσάμης, Χαρίσης, Γεωργαλής, Πάνος), έπεσε διάνα στην επιλογή των ξένων (Χάτεν, Μπόικιν, Χόπσον), ενώ δεν θα ήταν αντικειμενική η προσέγγιση αν δεν προσθέταμε ότι η τρίτη θέση του Κολοσσού – και η τέταρτη του Ρεθύμνου – οφείλεται και στην… ελεύθερη πτώση παραδοσιακών δυνάμεων του αθλήματος (ΠΑΟΚ, Αρης, Μαρούσι, Πανελλήνιος, ΑΕΚ, Περιστέρι).
Κάθε άλλο παρά κουζουλοί…
Και το Ρέθυμνο όμως δεν πάει πίσω! «Η Κρήτη», έγραψε ο Νίκος Καζαντζάκης, «δεν θέλει νοικοκυραίους, θέλει κουζουλούς. Αυτοί οι κουζουλοί την κάνουν αθάνατη», με τη διαφορά ότι η ομάδα του κ. Στέργιου Κουφού, ο οποίος έχει στεριώσει στον πάγκο του ΑΓΟΡ (όγδοη χρονιά) κοουτσάροντας την πιο θεαματική ομάδα (όπου αγωνίζεται ο «ιπτάμενος» Μπρεντ Πέτγουεϊ) του εφετινού πρωταθλήματος, διοικείται περισσότερο από νοικοκυραίους, που ξέρουν μέχρι πού φτάνουν τα πόδια τους, παρά από κουζουλούς που έχουν ζαλιστεί από την επιτυχία και ονειρεύονται να κατακτήσουν την Ευρώπη.
Οπως εξηγεί στο «Βήμα» ο διευθύνων σύμβουλος του ΑΓΟΡ κ. Γιώργος Μαμαλάκης, «στην εποχή που ζούμε δεν υπάρχει η πολυτέλεια να πετάς ούτε ένα ευρώ. Κάθε κίνησή μας είναι μελετημένη και οι αποφάσεις μας λαμβάνονται από κοινού. Το μυστικό, αν υπάρχει τέτοιο, είναι η παρέα των ανθρώπων της διοίκησης, η παρέα του προπονητή με τη διοίκηση, καθώς και του προπονητή με την ομάδα. Οκτώ χρόνια εργάζεται ο Στέργιος (σ.σ.: Κουφός) στο Ρέθυμνο, ειλικρινά δεν έχω καταλάβει πώς καταφέρνει να κάνει όλους τους παίκτες του κομμάτι της τοπικής κοινωνίας από τις πρώτες 20 ημέρες».
Ο κ. Μαμαλάκης επενδύει στην έννοια «συνεργασία» και τα τελευταία χρόνια ο ίδιος, ο πρόεδρος της ΚΑΕ κ. Νίκος Σαραντινός και τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ έχουν… συμπαίκτη τον εκ Χανίων ορμώμενο, αλλά σπουδαγμένο στη Βρετανία και στις ΗΠΑ, κ. Κωστή Ζομπανάκη, τέως ιδιοκτήτη των Λόντον Τάουερς (ομάδα που αγωνίστηκε δύο χρονιές στην Ευρωλίγκα), ο οποίος έχει την τεχνογνωσία για τη διοίκηση μιας υγιούς ΚΑΕ και προσπαθεί να προσαρμόσει τις ιδέες του στην ελληνική πραγματικότητα.


Η άποψη των προπονητών
Ο Βασίλης Φραγκιάς και η τύχη του Κολοσσού

«Χωρίς υπερβολή, υπάρχουν στιγμές που όταν ακούω το «όνειρο ζω, μη με ξυπνάτε» αισθάνομαι ότι ζω κι εγώ ένα όνειρο και δεν θέλω να με ξυπνήσει κανείς. Γιατί ποιος περίμενε ότι ο Κολοσσός θα ήταν τρίτος στην Α1 πίσω από τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό, και μάλιστα επιδεικνύοντας τόσο μεγάλη διάρκεια από την αρχή του πρωταθλήματος; Αυτό που έχουμε πετύχει είναι πολύ παραπάνω από αυτό που περιμέναμε και είναι πολύ σημαντικό να το ευχαριστηθούμε όλοι, διοίκηση, χορηγοί, αγωνιστικό τμήμα, φίλαθλοι. Δεδομένου μάλιστα ότι γύρω μας, όχι μόνο στο πρωτάθλημα αλλά και στην ελληνική κοινωνία, κυριαρχεί η μιζέρια, είμαστε τυχεροί που μπορούμε να απολαύσουμε αυτό που έχουμε πετύχει. Η εφετινή πορεία είναι προϊόν της πολύ καλής διάθεσης παικτών, προπονητών, διοίκησης και τοπικής κοινωνίας. Δεν παίζουν ρόλο μόνο το χρήμα και η δόξα, αλλά κυρίως η αφοσίωση που δείχνουμε όλοι μας. Αν καταφέρουμε να διατηρήσουμε μια θέση στην τελική τετράδα, οφείλουμε να το διαχειριστούμε σωστά. Πιστεύω όμως ότι, είτε αγωνιστεί ο Κολοσσός σε ευρωπαϊκή διοργάνωση είτε όχι, το σημαντικότερο είναι ότι έχουμε κερδίσει τον σεβασμό της μπασκετικής Ελλάδας».

Ο Στέργιος Κουφός και η χημεία του Ρεθύμνου
«Το μυστικό για μένα είναι το τρίπτυχο «ταπεινότητα, τιμιότητα και εργατικότητα». Αυτά μπορούν να καρποφορήσουν αν υπάρχουν ηθική διοίκηση και καλοί χαρακτήρες στο ρόστερ της ομάδας, ώστε να δημιουργήσουν καλή χημεία και να γίνουν αποτελεσματικοί μέσα από τις σωστές συνεργασίες. Αυτό που έχουμε καταφέρει στο Ρέθυμνο είναι πραγματικά σπουδαίο και κανείς δεν περίμενε μια νεοφώτιστη ομάδα να βρίσκεται στην πρώτη τετράδα της Α1. Ο ΑΓΟΡ είναι ίσως η μόνη ομάδα στον ευρωπαϊκό χάρτη που κατέχει την τέταρτη θέση του εθνικού πρωταθλήματος εκπροσωπώντας μια πόλη 25.000 κατοίκων και αυτό αν το σκεφτεί κανείς είναι μαγικό. Βέβαια η πορεία μας γεννά νέες προσδοκίες και μάλιστα είπα στους παίκτες ότι, παρά τη σωματική και ψυχολογική κόπωση, είναι υποχρεωμένοι να τα ξαναδώσουν όλα στους εναπομείναντες αγώνες και φυσικά στα πλέι οφ. Γιατί, κακά τα ψέματα, βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα πρόκληση. Αλλο πράγμα είναι η έκτη, άλλο η πέμπτη, άλλο η τέταρτη και άλλο η τρίτη θέση. Η διαφορά μιας θέσης έχει τεράστια σημασία για μια ομάδα όπως το Ρέθυμνο και καλούμαστε να ανταποκριθούμε με αίσθημα ευθύνης».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ