Αρωμα… Ισραήλ θα έχει το επόμενο διάστημα στην Αθήνα καθώς αξιωματούχοι του θα πυκνώσουν τις επισκέψεις τους. Μετά τις εξελίξεις με το ελληνικό δημόσιο χρέος, τα κυβερνητικά στελέχη θα έχουν τη δυνατότητα να συνομιλήσουν με ισραηλινούς ομολόγους τους στη βάση σχεδίων ανόρθωσης της ελληνικής οικονομίας. Ενας τομέας που τείνει να αλλάξει τα δεδομένα στην περιοχή είναι η ενέργεια και η ανακάλυψη υδρογονανθράκων, ενώ πολλά μπορούν να στην ριχθούν και στην αγροτική ανάπτυξη, πιο… παραδοσιακό τομέα της οικονομίας.
Με επίκεντρο τον «καυτό» κλάδο της ενέργειας, ο αρμόδιος υπουργός (Ενέργειας και Υδάτων) του Ισραήλ κ. Ούζι Λαντάου φθάνει σε λίγες ημέρες για συνομιλίες στην Αθήνα. Στις συναντήσεις που θα έχει με εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης θα συζητήσει το θέμα της εγκατάστασης υποθαλάσσιου καλωδίου ηλεκτρικής ενέργειας ανάμεσα στα κράτη της Νοτιονατολικής Μεσογείου, σχέδιο που φέρει την ονομασία «Euroasia Interconnect».
Συγκεκριμένα, η επίσκεψη του ισραηλινού υπουργού θα συνοδευτεί από την υπογραφή μνημονίου ενεργειακής συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα, στην Κύπρο και στο Ισραήλ.
Τις ίδιες ημέρες στην Αθήνα πραγματοποιείται συνέδριο για την ενέργεια και όπως δήλωσε στο vima.gr ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γιάννης Μανιάτης, «ο εντοπισμός και οι ανακαλύψεις υδρογονανθράκων στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, δηλαδή ανάμεσα σε Κύπρο, Ελλάδα και Ισραήλ, είναι γεγονός που δημιουργεί τις προϋποθέσεις η περιοχή να αποτελέσει την τρίτη πηγή προμήθειας ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης», μετά τη Ρωσία και το Αζερμπαϊτζάν.
Συνεργασία στην αγροτική ανάπτυξη
Μέσα στον Μάρτιο αναμένεται επίσης να επισκεφτεί την Αθήνα η κυρία Ορίτ Νοκέντ, υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης του Ισραήλ. Κύριο αντικείμενο της επίσκεψης θα είναι η προώθηση της συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες για την ανάπτυξη των αγροτικών προϊόντων.
Στην πραγματικότητα πρόκειται για την ανταπόδοση της επίσκεψης του έλληνα ομολόγου της κ. Κώστα Σκανδαλίδη στο Ισραήλ τον περασμένο Φεβρουάριο όπου είχε υπογραφεί σύμφωνο αγροτικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ.
Πληροφορίες από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά έχει ήδη ετοιμαστεί για την επίσκεψη αυτή, καθώς ένα από τα θέματα που αναμένεται να συζητηθούν είναι η δημιουργία πρότυπων συμβουλευτικών κέντρων αγροτικού σχεδιασμού και ανάπτυξης στην Κορινθία, στον Δομοκό Φθιώτιδας και στην Ημαθία.