Αυξηση μετοχικού κεφαλαίου 15 εκατ. ευρώ με τιμή μετοχής 0,33 ευρώ και άμεση εισροή χρημάτων (την ερχόμενη Δευτέρα 12/3) στο ταμείο της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, αποφάσισε η γενική συνέλευση των μετόχων που ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής (9/3). Σε πρώτη φάση φαίνεται ότι το Τριφύλλι θα αποφύγει τον ευρωπαϊκό αποκλεισμό-διασυρμό από την UEFA λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους 9 εκατ. ευρώ, αφού κατά πάσα πιθανότητα θα συγκεντρωθεί τις επόμενες ημέρες ποσό περίπου 5 εκατ. ευρώ.

Ο δεύτερος τη τάξει μέτοχος κ. Ανδρέας Βγενόπουλος, ο οποίος έδωσε το «παρών» για πρώτη φορά σε ΓΣ από την έναρξη της πολυμετοχικότητας το 2008, δεσμεύθηκε ότι θα συμμετάσχει βάσει του ποσοστού του (περίπου 1,8 εκατ. ευρώ), ενώ τόνισε πως εφόσον ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ κ. Γιάννης Βαρδινογιάννης αναλάβει τις νομικές και οικονομικές ευθύνες για την εταιρεία ΓΗΠΕΛ (θυγατρική της ΠΑΕ για το θέμα του γηπέδου στον Βοτανικό), θα καταβάλει άμεσα τα 15 εκατ. ευρώ της ΑΜΚ.

Αντιθέτως, ο κ. Βαρδινογιάννης δεν παρέστη αλλά εκπροσωπήθηκε από τον κ. Γιάννη Ρακιντζή, ο οποίος δήλωσε ενώπιον της ΓΣ: «Θα ψηφίσουμε υπέρ της αύξησης και οποιασδήποτε άλλης πρότασης προκειμένου να διευκολυνθούν και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες».

Από τους υφιστάμενους μετόχους παρέστη επίσης ο κ. Αδαμάντιος Πολέμης, ο οποίος δεσμεύθηκε να καταβάλει ποσό μεγαλύτερο από αυτό που αναλογεί στο μετοχικό ποσοστό που κατέχει (οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα συνεισφέρει περίπου 1 εκατ. ευρώ), ενώ σύμφωνα με όσα αποκάλυψε ο κ. Βγενόπουλος υπάρχουν δύο ακόμη ενδιαφερόμενοι που σκοπεύουν να συνεισφέρουν οικονομικά αποκτώντας μετοχές της ΠΑΕ Παναθηναϊκός.

Από την ομάδα των βασικών μετόχων απουσίασαν και οι κκ. Νικόλας Πατέρας, Μιχάλης Ζολώτας και Παύλος Γιαννακόπουλος. Πάντως, ο αδερφός του τελευταίου κ. Θανάσης Γιαννακόπουλος που παρέστη ως εκπρόσωπος του Ερασιτέχνη, υπήρξε ενωτικός κατά την ομιλία του αλλά δεν άνοιξε τα χαρτιά σχετικά με την πρόθεση της οικογένειάς του να συμμετάσχει ή όχι στην ΑΜΚ. Ωστόσο λίγο αργότερο ο υιός του Παύλου, κ. Δημήτρης Γιαννακόπουλος με μια λιτή γραπτή δήλωσε σχολίασε ότι είναι «απαράδεκτοι όσοι ψήφισαν και όσοι υπερψήφισαν το 0.33»…

Ο κ. Βγενόπουλος που προήδρευσε της συνεδρίασης επιτέθηκε κατά του κ. Βαρδινογιάννη τον οποίο κατηγόρησε για τους χειρισμούς και την τακτική που ακολουθεί τους τελευταίους μήνες, ενώ εξαπέλυσε πυρά και για την ΓΗΠΕΛ. «Είναι από τις πιο κρίσιμες γενικές συνελεύσεις στην ιστορία του συλλόγου και θλίβομαι από την απουσία ορισμένων μετόχων και κυρίως του κ. Βαρδινογιάννη. Είναι γνωστό ότι έχει αποφασίσει να αποχωρήσει και αυτό είναι σεβαστό και θεμιτό. Ομως η αποχώρησή του θα πρέπει να γίνει με ομαλό τρόπο γιατί διαφορετικά πιστεύω ότι έχει σοβαρές ηθικές και νομικές. Ηθικές γιατί ο Παναθηναϊκός είναι μια εταιρία που ενσωματώνει 100 χρόνια ιστορίας και νομικές γιατί εξακολουθεί να κατέχει ιδιότητα μετόχου, ήταν κατά περιόδους μέλος στο Δ.Σ., είχε ιδιότητα μετόχου και διόριζε την πλειοψηφία του Δ.Σ., ήταν και πρόεδρος στη ΓΗΠΕΛ, το πιο σοβαρό θέμα που απασχολεί και Ερασιτέχνη και ΠΑΕ. Η κατάσταση είναι περίπλοκη και κατά τη γνώμη μου η ΠΑΕ κινδυνεύει με τεράστιες ευθύνες» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Mr. MIG.

Ο κ. Βγενόπουλος απηύθυνε πρόταση-πρόσκληση προς τον κ. Βαρδινογιάννη να αναλάβει όλες τις ευθύνες για τη ΓΗΠΕΛ και δεσμεύθηκε ότι (εφόσον συμβεί αυτό) θα παρουσιάσει άμεσα εγγυητική επιστολή 15 εκατ. ευρώ, ενώ πρότεινε και τη συμμετοχή απλών φιλάθλων στην επικείμενη ΑΜΚ με ελάχιστο ποσό συμμετοχής 99 ευρώ που θα αντιστοιχούν σε 300 μετοχές, προκειμένου όπως είπε «να πάψει ο Παναθηναϊκός να είναι κλειστό κλαμπ».

Από την πλευρά του πάντως ο κ. Βαρδινογιάννης φαίνεται ότι δεν είναι διατεθειμένος να κάνει βήμα πίσω σχετικά με τη στάση που τηρεί τους τελευταίους μήνες, καθώς λίγη ώρα μετά το τέλος της γενικής συνέλευσης, σχολίασε σε συνεργάτες του: «Εγώ δεν ασχολούμαι άλλο με τον Παναθηναϊκό και αν κάποιος πιστεύει ότι έχω κάνει κάτι μεμπτό, τώρα που επιτέλους μπορεί να πάρει τον έλεγχο του ΔΣ και της ομάδας ,ας κινηθεί δικαστικά εναντίον μου να τελειώνουμε».

Προηγουμένως, ο κ. Θ. Γιαννακόπουλος δήλωσε: «Ακουσα τον Ανδρέα να λέει ορισμένα πράγματα. Αλλά δεν άκουσα τι μέλει γενέσθαι. Μας άνοιξε τα μάτια σε ορισμένα πράγματα, γιατί αν δεν μάθεις από το παρελθόν, δεν προχωράς στο μέλλον. Εγώ μία παρανομία αισθάνομαι για το παρελθόν και αυτό είναι ότι ξοδεύτηκαν πολλά λεφτά χωρίς να φτάσουμε σε ένα σωστό αποτέλεσμα. Δεν είναι δυνατόν ο Παναθηναϊκός να έχει ξοδέψει τόσα χρήματα χωρίς προγραμματισμό. Δεν είναι δυνατόν να χρωστάει. Δεν είναι δυνατόν να είμαστε στο ΔΣ και να μην γνωρίζουμε τίποτα. Δεν θέλω να κολακέψω τον Ανδρέα, είναι φίλος μου και είναι ένας θεματοφύλακας των αξιών και των αρχών του συλλόγου. Εγώ όμως κοιτάω το μέλλον. Αν υπάρχουν παρανομίες, καθένας από εμάς μπορεί να προσφύγει στη δικαιοσύνη. Ομως για το μέλλον, πρέπει όλοι να σταθούμε μία γροθιά. Να βοηθήσουμε όλοι τον Παναθηναϊκό να σταθεί στα πόδια του και να έχει ένα καλύτερο μέλλον. Οσοι μπορούν να βοηθήσουν, να το κάνουν».

Από την πλευρά του, ο κ. Πολέμης είπε: «Πρέπει να δοθεί οικονομική βοήθεια. Να τη βάλουμε σε ένα καλούπι. Η ομάδα χρειάζεται τη βοήθεια εντός του Μαρτίου άσχετα με το ποιος έχει δίκιο ή άδικο. Ακόμα και σε μεγαλύτερο ποσοστό της συμμετοχής του καθενός, πρέπει να βοηθήσουμε. Και μετά να μας δοθεί ο χρόνος να λύσουμε το πρόβλημα μια και καλή με ένα σωστό και μακροχρόνιο τρόπο, ώστε να μην χρειαστεί ξανά αυτή η θυσία. Θερμοπαρακαλώ όλους τους μετόχους με το ποσοστό τους ή και περισσότερο να βάλουν χρήματα την άλλη εβδομάδα, ώστε να φύγει αυτό το σύννεφο και στους επόμενους μήνες να λύσουμε το πρόβλημα. Τους τελευταίους μήνες περιμέναμε κάτι άλλο, αλλά πρέπει τώρα να υπερβούμε εαυτόν και να βοηθήσουμε άμεσα τον Παναθηναϊκό».

Κατά την αποχώρησή του από τα γραφεία της ΠΑΕ Παναθηναϊκός ο κ. Βγενόπουλος καταχειροκροτήθηκε από περίπου 200 οπαδούς του Τριφυλλιού, οι οποίοι του φώναζαν: «Μπράβο Ανδρέα, βγες μπροστά και δώσε λύση», ενώ αποδοκιμάστηκε ο κ. Μάνος Μαυροκουκουλάκης, μέχρι πρότινος εκπρόσωπος του κ. Βγενόπουλου στο ΔΣ της ΠΑΕ. Οι δυο τους κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης είχαν έντονη φραστική αντιπαράθεση…