Πρόσθετα μέτρα που περιλαμβάνουν περικοπές στις δαπάνες ύψους 3,1 δισ. ευρώ θα πρέπει να αποφασίσει η κυβέρνηση που θα προκύψει για τα έτη 2013 και 2014. Τα μέτρα αυτά είναι επιπλέον των μέτρων που ελήφθησαν για το 2012 και προβλέπονται στο συμπληρωματικό προυπολογισμό που ήδη ψηφίστηκε από τη Βουλή.
Τη συνολική πολιτική περικοπών παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Φίλιππος Σαχινίδης ο οποίος προέβη σε επισκόπηση Δαπανών Γενικής Κυβέρνησης για την περίοδο 2013 – 2014 όπως η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να πράξει ενόψει της υπογραφής της νέας δανειακής σύμβασης.
Οπως είπε ο κ. Σαχινίδης, «η επισκόπηση των δαπανών Γενικής Κυβέρνησης 2013 – 2014 αποτελεί δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης στο πλαίσιο του σχεδίου Μνημονίου Συνεννόησης μεταξύ της Κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Κεντρική της στόχευση είναι ο εξορθολογισμός της δημόσιας δαπάνης και κατά συνέπεια η αποτελεσματικότερη κατανομή των περιορισμένων δημοσιονομικών πόρων, αναλόγως των στρατηγικών επιλογών και προτεραιοτήτων πολιτικής της εκάστοτε Κυβέρνησης.

Η επισκόπηση των δημοσίων δαπανών θα οδηγήσει σε μία σειρά προτάσεων με στόχο κατ’ αρχάς, τη μείωση των δαπανών της Γενικής Κυβέρνησης κατά τουλάχιστον, μιάμιση ποσοστιαία μονάδα του ΑΕΠ (δηλαδή ~ 3 δις €) για κάθε ένα από τα έτη 2013 και 2014. Κατά δεύτερον, θα εισέλθει στην ουσία της δημόσιας δαπάνης και θα καταρτίσει προτάσεις για τον περαιτέρω εξορθολογισμό της μέχρι το 2016, ακόμη και μέσα από την ανακατανομή πόρων, προς όφελος τομέων με ισχυρό αναπτυξιακό και περιφερειακό χαρακτήρα».

Πρόκειται για μία σημαντική και πρωτόγνωρη για την ελληνική δημοσιονομική πραγματικότητα αξιολόγηση. Η επισκόπηση των δημοσίων δαπανών έρχεται να εντοπίσει τη σπατάλη, την κακή διαχείριση, την αναποτελεσματική χρήση των περιορισμένων πόρων του κράτους, και τελικά να καταδείξει με τις προτάσεις της στην εκάστοτε κυβέρνηση ποιες λειτουργίες του κράτους και των φορέων του είναι ήσσονος προτεραιότητας, και ποιες λειτουργίες του κράτους και των φορέων του είναι σημαντικές και πρέπει να διατηρηθούν, υπό ορθολογικότερες ωστόσο, συνθήκες κόστους/οφέλους.
Η αξιολόγηση αυτή αποτελεί περαιτέρω βελτίωση του θεσμικού πλαισίου δημοσιονομικής διαχείρισης, προετοιμασίας και εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ).

«Στόχος μας είναι να την καταστήσουμε θεσμικό συστατικό του δημοσιονομικού συστήματος της χώρας και να τη διεξάγουμε σε κυλιόμενη βάση» είπε ο κ. Σαχινίδης.
.

Για το τρέχον δημοσιονομικό έτος, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) σε συνεργασία με το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), έχουν ήδη ξεκινήσει την αξιολόγηση αυτή, η οποία αποτελεί ουσιαστικά, το πρώτο βήμα προετοιμασίας του ΜΠΔΣ 2013 – 2016. Η ολοκλήρωση της θα γίνει σε τρείς φάσεις:
1η Εκθεση προόδου την 30 Μαρτίου 2012: καταγραφή και κατηγοριοποίηση δαπανών και πρώτα συμπεράσματα.
2η Εκθεση προόδου την 15 Μαϊου 2012: προσχέδιο προτάσεων.
Ολοκλήρωση επισκόπησης την 30 Ιουνίου 2012: ολοκλήρωση και παράδοση μελέτης και συμπερασμάτων.
– Δεδομένου του εύρους της επισκόπησης, τα χρονικά περιθώρια για την ολοκλήρωση της είναι ασφυκτικά, αφού θα πρέπει έως το τέλος Μαρτίου να έχει ολοκληρωθεί το πρώτο της μέρος.
– Η επιτυχία της αξιολόγησης, εξαρτάται από την απρόσκοπτη και εντός χρονοδιαγραμμάτων συνεργασία μεταξύ του ΓΛΚ, του ΚΕΠΕ, των εμπλεκομένων υπουργείων και λοιπών φορέων, τόσο σε επίπεδο παροχής στοιχείων και ποιοτικής πληροφόρησης, κατά προτεραιότητα και ακολουθώντας κατά το δυνατόν, συνοπτικές διαδικασίες, όσο και σε επίπεδο παροχής προτάσεων.
– Οι ομάδες έργου που έχουν συσταθεί στο ΓΛΚ έχουν ήδη ξεκινήσει τη συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες των υπουργείων και εποπτευομένων από αυτά φορέων, η οποία αναμένω να ενταθεί τις επόμενες εβδομάδες, καθώς η έρευνά τους κλιμακώνεται και εμβαθύνει στην ανάλυση των δαπανών. Τα στελέχη του ΓΛΚ και του ΚΕΠΕ παραμένουν στη διάθεση των αρμοδίων φορέων για παροχή διευκρινίσεων περί της επισκόπησης και παρακαλώ θερμά, να ενημερώσετε τις υπηρεσίες σας για αυτή τη σημαντική αξιολόγηση με σκοπό να υποβοηθήσουν την ολοκλήρωση του έργου.