Ομιλία με αιχμές για τον προκάτοχο του από τον νέο υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, κατά την τελετή ανάληψης των νέων του καθηκόντων.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι πριν από 17 μήνες όταν έφυγε από το υπουργείο, άφησε στην ομάδα ΔΙ.ΑΣ. προσωπικό από 2.000 άνδρες και γυναίκες και περισσότερες από 1.000 μοτοσυκλέτες.

Την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον διοικητή της Ομάδας, έμαθε ότι αυτή τη στιγμή ενεργοί είναι 1.300, ενώ 700 είναι σε γραφεία και αναρωτήθηκε, απευθυνόμενος προς τον διοικητή της μονάδας που ήταν στην αίθουσα, σε ποιών τα γραφεία βρίσκονται οι συγκεκριμένοι αστυνομικοί.

Αναρωτήθηκε επίσης πού βρίσκονται 2.500 νέοι αστυνομικοί και τόνισε ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε εάν θα τρυπώσουν κάπου και οι 1.200 νέοι ειδικοί φρουροί.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης προανήγγειλε ότι από αύριο δίνεται έμφαση στην αστυνόμευση και βγαίνουν στους δρόμους, εκτός από τους 700 αστυνομικούς της ομάδας Δίας, και άλλοι 1.000 αστυνομικοί.

Στις βασικές του προτεραιότητες είναι, όπως είπε, όλοι μαζί κοντά στους πολίτες μέρα και νύχτα, η καταπολέμηση της εγκληματικότητας και της ανομίας, για την οποία είπε ότι ένας από τους βασικούς παράγοντες που την προκαλεί είναι και η κρίση και ζήτησε να οργανώσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες τις δυνάμεις τους για την εξάρθρωση συμμοριών, που όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, κατατρομάζουν και καταληστεύουν τους πολίτες. Μάλιστα στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του οργανωμένου εγκλήματος στόχος του είναι η αναδιάρθρωση της Ασφάλειας.

Αναφέρθηκε ακόμη στο κέντρο της Αθήνας λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν υπάρχει πλέον κέντρο, καθώς έχει υποβαθμιστεί και χρειάζεται να βελτιωθούν σημαντικά οι υποδομές για να βελτιωθεί η κατάσταση, προσθέτοντας ότι στο παρελθόν έχει στείλει πολλές επιστολές για το θέμα, χωρίς ωστόσο να βρεθεί λύση καθώς δεν υπάρχουν συνεργασίες. Είπε ακόμα ότι δεν έχουμε χρόνο ούτε περιθώρια και ότι χρειάζονται λιγότερα λόγια και πολλή δουλειά.

Μιλώντας αργότερα με δημοσιογράφους είπε πως άμεσα θα επιδιώξει συνάντηση με τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη και τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρό για να συζητήσουν για το θέμα.

Για το εάν θα κάνει κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ. σημείωσε πως αυτό θα εξαρτηθεί από το πότε θα γίνουν εκλογές ενώ στο ερώτημα εάν θα τοποθετηθεί νέος Γενικός Γραμματέας στο υπουργείο, θέση που κατείχε ο νέος υφυπουργός Ελευθέριος Οικονόμου, είπε πως ακόμα δεν έχει συζητηθεί κάτι.

Επισημαίνεται ακόμα ότι ο υπουργός, στην αρχή της ομιλίας του, έκανε μνεία στον υπασπιστή του Γιώργο Βασιλάκη, ο οποίος είχε χάσει τη ζωή του σε βομβιστική επίθεση στο υπουργείο.