Θετικά είναι τα μηνύματα για την πορεία του PSI, καθώς η διαδικασία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος βρίσκεται στην τελική ευθεία, με την προθεσμία να λήγει την Πέμπτη στις 10:00 το βράδυ.

Κυβερνητική πηγή ανέφερε το πρωί της Πέμπτης στο Reuters πως η συμμετοχή «είναι πολύ υψηλή».

Παράλληλα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έχουν ξεπεράσει ήδη τα 143 δισ. ευρώ τα ομόλογα του ιδιωτικού τομέα που διέπονται από το Ελληνικό Δίκαιο και συμμετέχουν στο PSI. Ως τις 12 το μεσημέρι είχαν δηλωθεί ομόλογα που αντιστοιχούν σε ποσό άνω των 143 δισ. ευρώ των τίτλων που διέπονται από το Ελληνικό Δίκαιο και η ροή συμμετοχών ήταν ακόμη πολύ ενεργή

Αυτό σημαίνει πως η συμμετοχή των ιδιωτών με ομόλογα Ελληνικού Δικαίου (177 δισ. ευρώ) έχει ξεπεράσει το 80%, ενώ στο σύνολο των ομολόγων που κουρεύονται (206 δισ. ευρώ) η συμμετοχή προσεγγίζει ήδη το 70%.

«Θεματοφύλακες και επενδυτές συρρέουν μαζικά και βάζουν εντολές στο σύστημα συναινώντας στην εθελοντική ανταλλαγή των ομολόγων που κατέχουν», αναφέρει τραπεζικό στέλεχος.

Εκτιμήσεις στελεχών κοντά στη διαδικασία τοποθετούν τη συνολική συμμετοχή των ομόλογων του ιδιωτικού τομέα που διέπονται από το Ελληνικό Δίκαιο στο PSI κοντά στο 90%, δηλαδή πλησίον των 160 δισ. ευρώ. Στο σύνολο των ομολόγων που κουρεύονται η συμμετοχή αυτή αντιστοιχεί στο 78%.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Bloomberg, που επικαλείται στοιχεία από εταιρίες και κυβερνητικούς παράγοντες, η συμμετοχή στο PSI έχει ήδη φθάσει στα 124 δισ. ευρώ, καθώς έχουν δηλώσει ότι θα συμμετάσχουν στο «κούρεμα» περισσότερες από 30 ευρωπαϊκές τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρίες.

Επιπλέον, στο «κούρεμα» από ελληνικής πλευράς θα μπουν τα ομόλογα ύψους περίπου 18 δισ. ευρώ που κατέχει η Τράπεζα της Ελλάδος, για λογαριασμό των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς και 3,31 δισ. ευρώ των 8 ασφαλιστικών Ταμείων που δέχθηκαν να συμμετάσχουν (έξι Ταμεία, με τίτλους 3,4 δισ. ευρώ, αρνήθηκαν).

Συνολικά, οι ιδιώτες ομολογιούχοι υπό ελληνικό δίκαιο κατέχουν ομόλογα ύψους 177 δισ. ευρώ.

Ο αρχικός στόχος της Αθήνας είναι να φθάσει το 75% έως 80% συμμετοχή στο PSI, κάτι που κατά τις εκτιμήσεις θα επιτευχθεί. Μάλιστα, όπως επισημαίνεται, η επιθυμία της κυβέρνσης είναι να φθάσει η συμμετοχή στο 80%, έτσι ώστε να ασκηθεί πίεση στην ISDA και να μην ενεργοποιηθούν τα ασφάλιστρα κινδύνου.

Όπως δήλωσε στην τηλεόραση του Bloomberg ο επικεφαλής του hedge fund Greylock Capital Management και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του IIF, Χανς Χιούμς, το ποσοστό θα ξεπεράσει το 80%.

Κυβερνητική αξιωματούχος, που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του, ανέφερε το πρωί της Πέμπτης στο Reuters πως το ποσοστό συμμετοχής «είναι πολύ υψηλό, ο ρυθμός που προχωρούν οι εγγραφές στο PSI είναι καλός». «Πάμε καλά, είαμστε αισιόδοξοι» ανέφερε η πηγή.

Σύμφωνα με πληροφορίες το ποσοστό συμμετοχής έχει φθάσει στο 70% το πρωί της Πέμπτης..

Την Τετάρτη, αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ είχε αναφέρει σε δηλώσεις του στο πρακτορείο πως η συμμετοχή «θα ξεπεράσει κατά πολύ το όριο του 75%».

Υπενθυμίζεται ότι αν το ποσοστό διαμορφωθεί κάτω από το 75%, το PSI δεν θα υλοποιηθεί (με ό,τι αυτό συνεπάγεται) και αν είναι από 75% έως 90%, τότε κυβέρνηση και τρόικα θα εξετάσουν τις περαιτέρω κινήσεις τους.

Θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι στην τελευταία περίπτωση η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην ενεργοποίηση της ρήτρας συλλογικής δράσης και θα καταστήσει υποχρεωτικό το «κούρεμα» και γι’ αυτούς που δεν θέλουν να συμμετάσχουν στη διαδικασία. Υπενθυμίζεται ότι το όριο για την ενεργοποίηση της ρήτρας είναι το 66,6%.

Η προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος είναι έως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης και η ανακοίνωση του αποτελέσματος θα γίνει στις 8 το πρωί της Παρασκευής. Θα ακολουθήσει τηλεδιάσκεψη του Eurogroup για την επικύρωση της συμφωνίας.

Προτροπές προς τους επενδυτές να πουν το «ναι»

Για εντατικές «προτροπές» από τη γερμανική κυβέρνηση προς τους ιδιώτες πιστωτές να συμμετέχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομόλογων μιλούν γερμανικά ΜΜΕ, με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή στο PSI.

«Δεν μπορούμε να εξαναγκάσουμε κανέναν, αλλά μπορούσε να ασκήσουμε πίεση» ανέφερε αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης στην οικονομική Handelsbatt, που υποστήριξε επίσης πως σε ανάλογες «επιχειρήσεις πίεσης» στους διστακτικούς ιδιώτες έχουν συμφωνήσει και άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Σύμφωνα με την πηγή, κορυφαία στελέχη του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών και της καγκελαρίας έχουν προειδοποιήσει σε προσωπικές τους επαφές με επενδυτές σε εσωτερικό και εξωτερικό για «τις καταστροφικές συνέπειες μίας ελληνικής χρεοκοπίας».

Ο ίδιος υποστήριξε επίσης πως εκπρόσωποι κρατών της Ευρωζώνης συμφώνησαν σε τηλεδιάσκεψη με το IIF και διοικητικά στελέχη μεγάλων τραπεζών να αυξήσουν την πίεση σε διστακτικούς επενδυτές.

Υπενθυμίζεται πως ορισμένα hedge funds αρνούνται να συμμετάσχουν στο PSI, απειλώντας με ένδικα μέσα εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν βελτιώσει την προσφορά της ή εάν προχωρήσει σε ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης.

Η επιβεβαίωση από τη συντονιστική επιτροπή του IIF την Τετάρτη πως τα μέλη της θα συμμετέχουν στη διαδικασία με 84 δισ. ευρώ λειτουργούσε, εμμέσως, και ως προτροπή για συμμετοχή.

Στις προτροπές προστέθηκε το βράδυ της Τετάρτης και ανακοίνωση του επιτρόπου Οικονομικών Όλι Ρεν, ο οποίος σημείωσε πως οι όροι της προσφοράς δεν θα γίνουν καλύτεροι και η εναλλακτική λύση είναι πολύ χειρότερη.

«Είναι σημαντικό όλοι οι επενδυτές να αναγνωρίζουν ότι η Ευρώπη δέσμευσε τους μέγιστους διαθέσιμους πόρους για αυτήν την εθελοντική ανταλλαγή χρέους, και ότι η πλήρης συμμετοχή είναι απαραίτητη για να προχωρήσει μπροστά το ελληνικό πρόγραμμα» είχε αναφέρει ο Ρεν.