Σχέδιο για την αποκατάσταση της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό και ειδικότερα στη Γερμανία και τη Μεγάλη Βρετανία πρόκειται να υλοποιήσει το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, με στόχο να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί για τη χώρα το τελευταίο διάστημα, με συνέπειες στις τουριστικές κρατήσεις από τις παραδοσιακές αγορές του ελληνικού τουρισμού.
Το σχέδιο αφορά στη συνεργασία με εταιρίες Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας στις δύο συγκεκριμένες χώρες, για την άμεση διόρθωση της ζημιάς που έχει προκληθεί στην κοινή γνώμη. Σύμφωνα με πληροφορίες θα εκπονηθεί από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (ΕΟΤ), μέσω των γραφείων εξωτερικού και προϋποθέτει για την υλοποίησή του τη διάθεση 20 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Οικονομικών, κονδύλια που θα καλύψουν τόσο την καμπάνια τουριστικής προβολής της χώρας για το 2012, όσο και τις ενέργειες επικοινωνίας.
Τα μηνύματα από τη διεθνή έκθεση τουρισμού ΙΤΒ στο Βερολίνο αποτυπώνουν μια σημαντική πτώση των προκρατήσεων από τις περισσότερες χώρες για την Ελλάδα, με τη Γερμανία να αγγίζει το -30% και τη Μεγάλη Βρετανία να κυμαίνεται στο -15%. «Η εικόνα μπορεί να αντιστραφεί με τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής αλλά σίγουρα υπάρχει ζημιά από το κλίμα των τελευταίων μηνών», σημείωσε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Π. Γερουλάνος σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σε γερμανικά μέσα τη δεύτερη μέρα της διεθνούς έκθεσης τουρισμού. Μεταξύ των ερωτημάτων που τέθηκαν στον υπουργό ήταν φόβοι για απεργίες, αλλά και για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας. Απαντώντας ο κ. Γερουλάνος παραδέχθηκε ότι οι απεργίες δημιουργούν πρόβλημα, σημείωσε ωστόσο ότι στην Ελλάδα όλοι πλέον αντιλαμβάνονται πόσο σημαντικός είναι ο τουρισμός για τη χώρα. Σε σχέση με τη γραφειοκρατία που αποτρέπει τις επενδύσεις μίλησε για αλλαγές που έχουν γίνει για την απλοποίηση των διαδικασιών.
Αναφερόμενος σε «αρνητικές ενέργειες και από τις δυο πλευρές» που «πληγώνουν τον ιδιαίτερο δεσμό μεταξύ των δυο χωρών», έκανε λόγο για «μικρές ομάδες που δεν εκφράζουν τις πραγματικές σχέσεις των δυο χωρών και τα συναισθήματα των δυο λαών». Παράλληλα προσκάλεσε τους Γερμανούς πολίτες «να αγνοήσουν τις ακραίες φωνές και να επιλέξουν την Ελλάδα» και εφέτος ως τουριστικό προορισμό, επισημαίνοντας ότι «όποιος έρχεται στην Ελλάδα ενισχύει αυτήν την προσπάθεια» εξόδου της χώρας από την κρίση. Τέλος σε ερώτηση για το αν θα βοηθούσε τη χώρα η επιστροφή στη δραχμή και μια άλλη ισοτιμία, ξεκαθάρισε ότι κάτι τέτοιο μπορεί να βοηθούσε τον τουρισμό για ένα με δύο χρόνια, ωστόσο το κοινωνικό κόστος θα ήταν τεράστιο.
Αμέσως μετά ο κ. Γερουλάνος έλαβε μέρος στην τριμερή συνάντηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ και του Παγκόσμιου Συμβουλίου Τουρισμού και Ταξιδιών με θέμα τη βίζα και την απλοποίηση των διαδικασιών, ενώ το απόγευμα συναντήθηκε με τον υφυπουργό του Ομοσπονδιακού υπουργείου Εργασίας της Γερμανίας
Χανς Φούχτελ, στον οποίο έχει αναθέσει η Καγκελάριος
Ανγκελα Μέρκελ τα θέματα συνεργασίας με την Ελλάδα.
Σε κοινή ανακοίνωσή τους ο υπουργός και υφυπουργός επιβεβαιώνουν ότι η φιλία μεταξύ Ελλήνων και Γερμανών «αναβιώνει ακριβώς στις δύσκολες εποχές» τονίζοντας ότι πέρα από τον τουρισμό, ζητούμενο αποτελεί η προώθηση εταιρικών σχέσεων για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας. «Επιθυμούμε την εντατικότερη συνεργασία», δήλωσε ο κ. Φούχτελ, εστιάζοντας στις «εταιρικές σχέσεις ανταλλαγής τεχνογνωσίας μεταξύ των ελληνικών και των γερμανικών δήμων, κοινοτήτων και περιφερειών».