Ενιαία εικόνα και ταυτότητα αποκτούν τα μνημεία και τα μουσεία της χώρας, με ένα σήμα λιτό και γραμμικό, που χρησιμοποιεί χρώματα εμπνευσμένα από το τοπίο της ελληνικής γης. Πρόκειται για την πρόταση δύο νέων γυναικών, της Καλλιόπης Ζαφείρη και της Μαρίας Κατσίκα, που βραβεύθηκαν στον σχετικό διαγωνισμό τον οποίο προκήρυξε το υπουργείο Πολιτισμού.
«Η πρότασή μας ακολουθεί τις σύγχρονες αισθητικές τάσεις διατηρώντας τη λιτότητα των γραμμών και τη διαχρονικότητα. Επιλέξαμε στοιχεία όπως τον κίονα δωρικού ρυθμού, το θερμό γκρι χρώμα, που ταυτίζεται με την ελληνική γη, καθώς και το χρυσό, που είναι εμπνευσμένο από το ελληνικό φως αλλά και από το πολύτιμο μέταλλο με το οποίο έχουν κατασκευαστεί πλήθος καλλιτεχνικά δημιουργήματα του ελληνικού πολιτισμού», είπαν οι γραφίστριες.
Το νέο ενιαίο σήμα εντάσσεται στο τριετές πρόγραμμα για την αναβάθμιση των υπηρεσιών των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων, το οποίο παρουσίασε τον Νοέμβριο του 2010 ο υπουργός Πολιτισμού. Το πρώτο βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 12.000 ευρώ ενώ απονεμήθηκαν επίσης άλλα δύο βραβεία και δύο έπαινοι. Ολες οι προτάσεις που συμμετείχαν στο διαγωνισμό θα εκτεθούν στο Επιγραφικό Μουσείο από τις 15 Μαρτίου έως τις 6 Απριλίου.