Με την ταινία «Αθικτοι» (Untouchables) που έχει σπάσει ρεκόρ εισπράξεων εφέτος στη Γαλλία (20 εκατ. εισιτήρια), αρχίζει την Τετάρτη 21 Μαρτίου το 13ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Αθήνας. Η προβολή θα πραγματοποιηθεί στο Ιντεάλ (Πανεπιστμίου 46) στις 20:00. Η επιλογή της ταινίας είναι ιδανική, καθώς ένα από τα πολλά χαρίσματα του φιλμ των Ερίκ Τολεντανό και Ολιβιέ Νακάς είναι η αίσθηση αισιοδοξίας που βγάζει, ενώ πραγματεύεται την αληθινή ιστορία ενός παράλυτου δισεκατομμυριούχου (Φρανσουά Κλιζέ) που βρίσκει ξανά την ελπίδα για ζωή μέσα από τη σχέση του με τον μαύρο βοηθό του (Ομάρ Σι).
Εννιά μέρες αργότερα, η αυλαία θα πέσει με την ταινία «Mon pire Cauchemar» (…Ούτε στον εχθρό μου!) της Αν Φοντέν, με τους Ιζαμπέλ Ιπέρ, Αντρέ Ντισολιέ. Και οι δύο ταινίες θα διανεμηθούν αργότερα στο εμπορικό κύκλωμα των ελληνικών αιθουσών.

Σύμφωνα με τον ως τώρα προγραμματισμό του φεστιβάλ, ανάμεσα στους εφετινούς καλεσμένους θα είναι η Μιριέλ Κουλίν, σκηνοθέτις της ταινίας «17 filles» (17 κορίτσια), η Εύα Ιονέσκο, σκηνοθέτις της ταινίας «My Little Princess» (Η μικρή μου πριγκίπισσα), ο Μουράντ Μπεν Σεΐκ, σκηνοθέτης της ταινίας «Plus jamais peur» (Ποτέ πια φόβος), ο Ρεμί Μπεζανκόν, σκηνοθέτης της ταινίας «Un heureux événement» (Ενα ευτυχές γεγονός), η Ορόρ Ατικα, ηθοποιός στην ταινία «Le Skylab» και ο Γαλλοτυνήσιος Τόνι Γκάτλιφ, σκηνοθέτης της ταινίας «Indignados» (Αγαναχτισμένοι, φωτογραφία δεξιά) που την Παρασκευή 9 Μαρτίου ανοίγει και το 14ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Εικόνες 21ου αιώνα στη Θεσσαλονίκη. Παραπάνω από 50 ταινίες έχουν προγραμματιστεί για να προβληθούν κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ.

Μία από τις καινοτομίες του εφετινού φεστιβάλ, όπως ανακοινώθηκε στη συνέντευξη Τύπου της Πέμπτης 8 Μαρτίου, λέγεται «Transmedia: Πες την ιστορία αλλιώς» και αφορά masterclass: μία γνωριμία με νέες τάσεις της παγκόσμιας κινηματογραφίας, μέσα από την ανάπτυξη του φαινομένου του transmedia και τη χρήση εναλλακτικών μορφών αφήγησης, παραγωγής και προώθησης του κινηματογραφικού αντικειμένου. Στο πλαίσιο αυτού του masterclass θα προβληθεί το ντοκυμαντέρ του Μενέλαου Καραμαγγιώλη «Cineaste», μια εισαγωγή στο transmedia μέσω του πορτρέτου ενός μεγάλου ανθρώπου του κινηματογράφου και οραματιστή: του διευθυντή του Γαλλικού Τηλεοπτικού Δικτύου ARTE France Cinéma Μισέλ Ρεϊγιάκ. Η σκηνοθέτις Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη θα συντονίσει το masterclass και θα επισημάνει τα βασικά σημεία εφαρμογής του transmedia στη σύγχρονη ελληνική και διεθνή πραγματικότητα.

Στην ενότητα του φεστιβάλ «Σινέ – Κονσέρτο» θα γίνει προβολή της βωβής ταινίας «Carmen» του Σεσίλ Μπ. Ντε Μιλ με μουσική επένδυση από την Εθνική Ορχήστρα Τζαζ του Παρισιού υπό τη διεύθυνση του Ντανιέλ Ιβινέκ που λατρεύει τους πρωτότυπους καλλιτεχνικούς συνδυασμούς.

{{{ moto }}}

Την εφετινή κριτική επιτροπή συνθέτουν ο συγγραφέας Βασίλης Αλεξάκης (πρόεδρος), ο κριτικός κινηματογράφου Μισέλ Δημόπουλος, η παραγωγός Αμάντα Λιβανού, ο ηθοποιός Κλεμάνς Ποεσί και ο σκηνοθέτης Γιώργος Τσεμπερόπουλος. Θα απονεμηθούν δύο βραβεία στις ταινίες που συμμετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδας: τo Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής (προσφορά του τηλεοπτικού σταθμού TV5 Monde και του Δήμου Αθηναίων) και το Βραβείο Κοινού, προσφορά της εταιρείας Fischer και θα απονεμηθεί στον έλληνα διανομέα της βραβευμένης ταινίας με σκοπό την προώθησή της όταν αυτή προβληθεί στις ελληνικές αίθουσες.

Υπενθυμίζουμε τέλος ότι από την Πέμπτη 29 Μαρτίου ως την Τετάρτη 4 Απριλίου 2012 το φεστιβάλ θα επαναληφθεί στην αίθουσα Παύλος Ζάννας της Θεσσαλονίκης.

Πού και πότε
Από την Τετάρτη 21 Μαρτίου ως την Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012 στις αίθουσες Ιντεάλ, Δαναός 1 & 2 και το Αuditorium του Γαλλικού Ινστιτούτου

Τιμές εισιτηρίων:
Auditorium Γαλλικού Ινστιτούτου: €5
Ιντεάλ, Δαναός 1 & 2: €6
Mειωμένο εισιτήριο: €5