Εκατοντάδες σύροι πολίτες εγκαταλείπουν την πατρίδα τους και διασχίζουν τα σύνορα με τον Λίβανο, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, την ώρα που οι πρόσφυγες από τη Χομς κάνουν λόγο για χρήση ωμής βίας από τον συριακό στρατό.

Σύμφωνα με την Υπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες, περίπου 2.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Συρία τις τελευταίες δύο ημέρες.

Η UNHCR ανέφερε ότι πολλοί σύροι πολίτες – ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά – κουβαλούν μαζί τους ελάχιστα αντικείμενα, καθώς φτάνουν στον Λίβανο.

Κάτοικοι της πόλης Άρσαλ στον βόρειο Λίβανο δήλωσαν ότι περίπου 150 συριακές οικογένειες έφτασαν εκεί την Κυριακή.

Ο αριθμός των προσφύγων έχει αυξηθεί και οι περισσότεροι από αυτούς – κυρίως κάτοικοι της Χομς – καταγγέλλουν ωμότητες από την πλευρά των συριακών στρατιωτικών δυνάμεων.

«Εκοψαν τον λαιμό του γιου μου. Ήταν 12 ετών» λέει μια γυναίκα στον απεσταλμένο του BBC, Πολ Γουντ, στα περίχωρα της Χομς, ενώ μαρτυρίες άλλων κατοίκων μιλούν για εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες.

Η επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ, Βάλερι Έιμος, έλαβε άδεια από το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ να επισκεφθεί τη χώρα (φθάνει την Τετάρτη).

Στη Δαμασκό αναμένεται στις 10 Μαρτίου και ο απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, πρώην Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν.