Η απειλή παρέμβασης της FIFA στα εσωτερικά του ελληνικού ποδοσφαίρου (φαίνεται ότι) δεν υφίσταται μετά τη συμφωνία στην οποία έφτασαν η Πολιτεία και η ΕΠΟ αναφορικά με τον ρόλο της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού (ΕΕΑ) όπως αυτός διαμορφώθηκε με την ψήφιση του νέου αθλητικού νόμου.
Σε συνάντηση του γγΑ κ. Πάνου Μπιτσαξή με το προεδρείο της ΕΠΟ συμφωνήθηκε να… μοιραστεί το καρπούζι για το επίμαχο αυτοδιοίκητο. Ετσι, η ΕΕΑ θα έχει τον ελεγκτικό ρόλο στο θέμα των πιστοποιητικών συμμετοχής των ομάδων στα επαγγελματικά πρωταθλήματα, ωστόσο στην περίπτωση που ο φάκελος δεν είναι πλήρης τις (όποιες) ποινές θα επιβάλει η Πειθαρχική Επιτροπή της Ομοσπονδίας.
«Μετά από πολύμηνο διάλογο καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι όλοι θέλουμε επαγγελματικό αθλητισμό με όρους νομιμότητας και μακριά από φαινόμενα που ταλάνισαν στο σύνολό του τον επαγγελματικό αθλητισμό με ευθύνη και του κράτους. Η ΕΠΟ μας παρουσίασε ένα σύστημα ποινών ικανοποιητικό. Η ΕΕΑ είναι και θα παραμείνει ο βασικός ελεγκτικός μηχανισμός του κράτους. Ισχύουν όλα όσα είπε ο κ. Γερουλάνος στη Βουλή κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου, αλλά και οι εισηγητές των κομμάτων. Δεν ξέρω αν υπήρξε ποτέ πρόθεση παρέμβασης από τη FIFA. Με τον νέο νόμο συμπληρώνεται το κενό που υπήρχε. Οι αποφάσεις της ΕΕΑ είναι δεσμευτικές. Θα χορηγεί πιστοποιητικά και όταν δεν συμβαίνει αυτό θα υπάρχει εισήγηση προς την ΕΠΟ. Νομίζω πως αυτή η εισήγηση θα είναι δεσμευτική από το ποδόσφαιρο. Ο έλεγχος ανήκει πλήρως στο κράτος αλλά ο πειθαρχικός έλεγχος στην ΕΠΟ αλλιώς υπάρχουν οι συνέπειες του νόμου» υπογράμμισε ο κ. Μπιτσαξής.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Σοφοκλής Πιλάβιος δήλωσε: «Είχαμε μια καλή συζήτηση και βρήκαμε λύση που ικανοποιεί και τα δύο μέρη χωρίς να χρειαστεί παρέμβαση FIFA. Για τα θέματα του αυτοδιοίκητου ομονοεί η Πολιτεία και το ποδόσφαιρο. Πρέπει να εντείνονται οι έλεγχοι και να είναι σωστοί. Η ΕΠΟ θα επιβάλει τις ποινές από εδώ και στο εξής».