Χαμηλότερες αμοιβές για ίδια εργασία, υποεκπροσώπηση σε διευθυντικές θέσεις, μικρή συμμετοχή στην επιχειρηματικότητα αλλά υψηλό ποσοστό απασχόλησης αμισθί είναι οι συνθήκες εργασίας που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες εν έτει 2012.
Περισσότερα από εκατό χρόνια έχουν παρέλθει από τον πρώτο εορτασμό της Ημέρας της Γυναίκας, ωστόσο όλα δείχνουν ότι η φράση «ασθενές φύλο» εξακολουθεί να αποτελεί όρο κυριολεκτικό στην αγορά εργασίας της Ευρώπης.
Ειδικότερα, σύμφωνα με έκθεση της Κομισιόν που δημοσιεύθηκε εν όψει της εφετινής Ημέρας της Γυναίκας, μόνο ένα από τα επτά μέλη των διοικητικών συμβουλίων στις σημαντικότερες επιχειρήσεις της Ευρώπης είναι γυναίκα, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 13,7%.
Αν και έχει καταγραφεί μικρή αύξηση σε σχέση με την περυσινή χρονιά, κατά την οποία το 11,8% των μελών ΔΣ ήταν γυναίκες, η αύξηση δεν κρίνεται ικανοποιητική με βάση τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για γυναικεία συμμετοχή τουλάχιστον κατά 40%.
Τα μέτρα που εξετάζονται κυμαίνονται από νομοθετικές προβλέψεις και θέσπιση κινήτρων μέχρι την επιβολή… προστίμων στις εταιρίες που επιδεικνύουν έλλειψη εμπιστοσύνης στο «ασθενές» φύλο.
«Πριν από ένα χρόνο, ζήτησα από τις εταιρείες να αυξήσουν οικειοθελώς την παρουσία των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια τους. Το αίτημα αυτό υποστηρίχτηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και διαβιβάστηκε στις επιχειρηματικές οργανώσεις από τα αρμόδια υπουργεία σε πολλές χώρες της ΕΕ.
Ωστόσο, διαπιστώνω προς μεγάλη μου λύπη ότι παρά τα αιτήματά μας, η αυτορρύθμιση δεν έχει αποφέρει μέχρι στιγμής ικανοποιητικά αποτελέσματα»,
δήλωσε χαρακτηριστικά η κυρία Ρέντιγκ.«Η έλλειψη γυναικών σε υψηλές διοικητικές θέσεις στον επιχειρηματικό κόσμο βλάπτει την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης και παρεμποδίζει την οικονομική ανάπτυξη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο διάφορα κράτη μέλη της ΕΕ – συγκεκριμένα, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Ιταλία, οι Κάτω Χώρες και η Ισπανία – έχουν αρχίσει να επιλαμβάνονται της κατάστασης θεσπίζοντας νομοθεσία που εισάγει ποσοστώσεις όσον αφορά το φύλο για τα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών.
Ορισμένες χώρες – Δανία, Φιλανδία, Ελλάδα, Αυστρία και Σλοβενία – έχουν θεσπίσει κανόνες για την ισόρροπη εκπροσώπηση των δύο φύλων στα διοικητικά συμβούλια των κρατικών εταιρειών. Προσωπικά, δεν είμαι ένθερμη οπαδός των ποσοστώσεων. Ωστόσο, με ικανοποιούν τα αποτελέσματά τους»,
πρόσθεσε η ίδια.Ταυτόχρονα, το 75% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι είναι υπέρ της θέσπισης νομοθεσίας για την ισόρροπη εκπροσώπηση των δύο φύλων, ενώ το 49% συμφώνησαν ότι τα χρηματικά πρόστιμα είναι ο πλέον αποτελεσματικός μηχανισμός για τη διασφάλιση της εφαρμογής αυτών των μέτρων.
Ενώ το 6,1% των εργαζόμενων ανδρών είναι αυτοαπασχολούμενοι επιχειρηματίες, το ποσοστό διαμορφώνεται μόλις στο 2,3% για τις γυναίκες. Στη χώρα μας, πάντως, το ποσοστό συμμετοχής των γυναικών στην επιχειρηματικότητα είναι το υψηλότερο του ΟΟΣΑ και διαμορφώνεται στο 4,1%, έναντι του 10,6% για τους άνδρες.
Ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ είναι 24,9% ενώ τις υψηλότερες θέσεις κατέχουν η Σουηδία, με ποσοστό γυναικών 45% και η Νότια Αφρική με ποσοστό 44,5%.
Στις διευθυντικές θέσεις του ιδιωτικού τομέα η εκπροσώπηση των γυναικών είναι απογοητευτική. Σύμφωνα με την προαναφερθείσα έρευνα του ΟΟΣΑ μόλις κατά μέσο όρο μία στις δέκα διευθυντικές θέσεις καταλαμβάνεται από γυναίκα, ενώ στη χώρα μας το ποσοστό διαμορφώνεται στο 9,8%.
Το υψηλότερο ποσοστό κατέχει η Νορβηγία, με το 38% των διευθυντικών θέσεων να αποδίδονται σε γυναίκες.
Ακόμα και όταν πρόκειται για έμμισθη εργασία, ωστόσο, οι γυναίκες λαμβάνουν κατά μέσο όρο κατά 15,9% χαμηλότερη αμοιβή από τους άνδρες. Το αντίστοιχο ποσοστό, μάλιστα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση αγγίζει το 17%, σύμφωνα με την αντίστοιχη έρευνα της Κομισιόν που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα.