Σε δεκάδες συλλήψεις διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για την νοθεία κατά τις προεδρικές εκλογές της Κυριακής προχώρησε η ρωσική αστυνομία την επομένη της σαρωτικής νίκης του Βλάντιμιρ Πούτιν, η οποία σήμανε την επιστροφή του στο ύπατο αξίωμα της χώρας. Συγχαρητήρια για τη νίκη και διαβεβαιώσεις για εμβάθυνση της συνεργασίας δέχτηκε ο νέος πρόεδρος από ηγέτες-κόκκινα πανιά για τη Δύση, τυπική και χλιαρή η υποδοχή από Ευρωπαίους ηγέτες, «ενθαρρυντικό νέο οι διαδηλώσεις» για τον αμερικανικό Τύπο.
«Ρωσία χωρίς τον Πούτιν» ζήτησαν 15 με 20 χιλιάδες διαδηλωτές στην πλατεία Πούσκιν της Μόσχας, καταγγέλλοντας την εκλογική «διαδικασία-φάρσα» όπως την αποκάλεσε ο Βλάντιμιρ Ριζκόφ, επικεφαλής κόμματος της αντιπολίτευσης. Στην ίδια γραμμή άλλος ένας αντιπολιτευόμενος ηγέτης, ο Γκριγκόρι Γιαβλίνσκι που μίλησε για μία «άδικη και δειλή» προεκλογική εκστρατεία.
Η διαδήλωση είχε την άδεια των Αρχών (που επιστράτευσαν πάνω από 10 χιλιάδες αστυνομικούς) και κύλησε χωρίς προβλήματα.
Ωστόσο, σε μία άλλη χωρίς άδεια κινητοποίηση στην πλατεία Λιουμπιάνκα (μπροστά από το αρχηγείο της FSB, πρώην KGB) συνελήφθησαν τουλάχιστον 50 άνθρωποι, όπως ανέφερε η αστυνομία, αν και οι διαδηλωτές μιλούν για 100 άτομα. Άλλοι 50 συνελήφθησαν στην Αγία Πετρούπολη σε διαδήλωση περίπου 1.500 ανθρώπων που επίσης δεν είχε την άδεια των Αρχών.
Επισήμως, με καταμετρημένο σχεδόν το σύνολο των ψήφων, ο Πούτιν εξασφάλισε το 63% αποφεύγοντας έναν δεύτερο γύρο.
Ωστόσο, ήδη από την Κυριακή υπήρξαν καταγγελίες για παραβιάσεις της νομοθεσίες και περιστατικά νοθείας σε μία αναμέτρηση όπου, όπως καταγγέλλει η αντιπολίτευση, οι Αρχές ευνοούσαν καταφανώς τον Πούτιν.
Σαφέστατες αιχμές αφήνουν και οι διεθνείς παρατηρητές του ΟΑΣΕ που επισημαίνουν την έλλειψη πραγματικού ανταγωνισμού μιλώντας και για σοβαρά προβλήματα στην καταμέτρηση.
Συγχαρητήρια από Συρία, Ιράν, «χλιαρή» η Δύση
Τα συγχαρητήρια τους για την ευρεία εκλογική νίκη του Πούτιν εξέφρασαν τρεις από τους συμμάχους της Ρωσίας που βρίσκονται σε ανοιχτή αντιπαράθεση με τη Δύση.
Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ εξέφρασε στον νέο πρόεδρο «εξ ονόματός του και εξ ονόματος του συριακού λαού τα ειλικρινέστερα συγχαρητήριά του για την αξιοσημείωτη εκλογή του», μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο SANA.
Με ευχές για τη μεγαλύτερη επιτυχία συνόδευσε τα συγχαρητήρια του και ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, ο οποίος αναρρώνει στη Κούβα όπου υποβλήθηκε σε επέμβαση.
Τα συγχαρητήρια του για την εκλογική νίκη του Πούτιν απηύθυνε τέλος και ο πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, υπογραμμίζοντας ότι η Τεχεράνη τάσσεται υπέρ των καλών σχέσεων με τη Μόσχα.
Και οι τρεις χώρες διατηρούν παραδοσιακά ισχυρές εμπορικές και στρατιωτικές σχέσεις με την Μόσχα, η οποία με τη σειρά της –ειδικότερα για το Ιράν και τη Συρία– έχει εμποδίσει σχέδια για κυρώσεις πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.
Λιγότερο θερμή υπήρξε η υποδοχή της νίκης από τη Δύση που έσπευσε να υπενθυμίσει στο νέο πρόεδρο το θέμα της Συρίας, το οποίο τείνει να εξελιχτεί σε μεγάλο σημείο τριβής των δύο πλευρών.
«Καλούμε τη ρωσική κυβέρνηση να διεξαγάγει ανεξάρτητη και αξιόπιστη έρευνα για όλες τις αναφερθείσες εκλογικές παραβιάσεις», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και αναφέρεται στις ανησυχίες που εξέφρασαν οι παρατηρητές των εκλογών για τις συνθήκες της προεκλογικής εκστρατείας, τη μεροληπτική χρήση των κυβερνητικών μέσων και τις διαδικαστικές παρατυπίες την ημέρα των εκλογών.
Πάντως, οι ΗΠΑ εκφράζουν την προθυμία τους να συνεργαστούν με τον πρόεδρο Πούτιν.
Το αποτελέσματα της κάλπης είναι «καθοριστικό» ανέφερε το Λονδίνο αν και επισημαίνει ότι υπήρξαν προβλήματα στις εκλογές που καταγράφηκαν από τον ΟΑΣΕ. Σε ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας προσβλέπει το Βερολίνο και τονίζει ότι «η Ρωσία είναι και παραμένει ένας εταίρος κεντρικής σημασίας για τη Γερμανία».
Η αναμέτρηση δεν ήταν υποδειγματική, «αυτό είναι το λιγότερο που μπορεί να πει κανείς» επισήμανε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Αλέν Ζιπέ, αλλά πρόσθεσε ότι «ο Πούτιν επανεξελέγη με ευρεία πλειοψηφία, επομένως η Γαλλία και οι Ευρωπαίοι εταίροι της θα συνεχίσουν τη συνεργασία τους με τη Ρωσία». Πρόκειται για μία εκλογή που δεν αμφισβητείται, επισήμανε.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έλαβε γνώση της «.σαφούς νίκης του Βλαντίμιρ Πούτιν, δηλώνει η επικεφαλής της
ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον, η οποία κάλεσε παράλληλα τη Ρωσία
να αναγνωρίσει την ανάγκη για μια νέα κυβέρνηση στη Συρία»
Επικρίσεις στις ΗΠΑ
Επικριτικός είναι ο αμερικανικός Τύπος απέναντι στην εκλογική αναμέτρηση στη Ρωσία και διατυπώνει ευθέως ερωτήματα όχι μόνο για την εγκυρότητα των εκλογών αλλά και για το πολιτικό μέλλον του Βλάντιμιρ Πούτιν.
Οι εκλογές ήταν νοθευμένες τονίζει χαρακτηριστικά η Washington Post που προχωρά και στην εκτίμηση ότι θα σημάνουν το τέλος του πουτινισμού. «Η απολυταρχία, που υπερίσχυσε τα τελευταία δέκα έτη στη Ρωσία, πέθανε. Το ερώτημα, λοιπόν, είναι τι θα επακολουθήσει και το πότε», αναφέρει.
Οι μεσαίες τάξεις στη Ρωσία και την Κίνα «δεν θα ανεχθούν πλέον τον αποκλεισμό τους από τις πολιτικές αποφάσεις για άλλα 10 έτη», σημειώνει και ως απόδειξη καταγράφει τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.
Οι New York Times προβλέπουν περισσότερες διαδηλώσεις ενώ στο ίδιο μήκος κύματος και η Wall Street Journal που θεωρεί ότι «το κίνημα εναντίον του Πούτιν είναι από τα πιο χαρμόσυνα νέα των τελευταίων ετών από τη Ρωσία» αλλά τονίζει ότι «η μετάβαση προς τη δημοκρατία στη Ρωσία, θα είναι μακρά».