Σχεδόν δύο χρόνια μετά την έκρηξη στην πλατφόρμα της ΒΡ στον Κόλπο του Μεξικού η οποία προκάλεσε τον θάνατο 11 ατόμων, τον τραυματισμό 17 άλλων και την μεγαλύτερη θαλάσσια καταστροφή από διαρροή πετρελαίου στον κόσμο, προχώρησε σε εξωδικαστικό συμβιβασμό ύψους 7,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Επιτροπή Εναγόντων.

Παράλληλα εκκρεμεί ακόμη μια ομοσπονδιακή υπόθεση για αμέλεια εναντίον της ΒΡ από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης. Σε περίπτωση που ο πετρελαϊκός κολοσσός καταδικαστεί θα μπορούσε να καταδικαστεί σε καταβολή προστίμου ύψους ως και 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Νομοσχέδιο «Καθαρό Νερό», μετά από τη διαρροή εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου και την μόλυνση μιας έκτασης έως και 180.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, μεταξύ των οποίων και σημαντικών υδροβιότοπων.

Σύμφωνα με αναλυτές, παρά τη σκληρή ρητορική τόσο της αμερικανικής κυβέρνησης όσο και της ίδιας της ΒΡ, υπάρχουν πιθανότητες ότι η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα θα προχωρήσει τελικά σε συμβιβασμό, δεδομένου ότι η εταιρία μπορεί πλέον να ισχυριστεί ότι ολοκλήρωσε τη διαδικασία αποζημιώσεων για το περιβάλλον, αλλά και προς μεμονωμένα άτομα. παρόλα αυτά, ενόψει των προεδρικών εκλογών, κρίνεται πολύ πιθανό η κυβέρνηση Ομπάμα να θελήσει να κλείσει την υπόθεση πριν τις εκλογές της 6ης Νοεμβρίου, ώστε να αποφύγει το ενδεχόμενο να κατηγορηθεί για ολιγωρία.

Τα χρήματα για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό αναμένεται να προέλθουν από το ταμείο 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων που δημιούργησε η ΒΡ για να αντιμετωπίσει το κόστος της χειρότερης περίπτωσης διαρροής πετρελαίου στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Από την αρχή, η ΒΡ έλαβε θέση ώστε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της στις κοινότητες της περιοχής του Κόλπου του Μεξικού και για σχεδόν δύο χρόνια εργαστήκαμε σκληρά για να πραγματοποιήσουμε αυτή την δέσμευση. Ο προτεινόμενος συμβιβασμός αντιπροσωπεύει σημαντική πρόοδο προς την επίλυση των ζητημάτων που προέκυψαν το ατύχημα της διαρροής.», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΒΡ Μπομπ Ντάντλεϊ.

Πέρα από την αγωγή που αντιμετωπίζει από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, η ΒΡ αντιμετωπίζει και αγωγές από τις πολιτείες της Αλαμπάμα και της Λουϊζιάνα και από τους εταίρους της στην επίμαχη πετρελαιοπηγή.

Η διαρροή πετρελαίου του 2010 μόλυνε ευαίσθητους υδροβιότοπους σε δέλτα και παραλίες, προκάλεσε τον θάνατο σημαντικού μέρους της πανίδας και της χλωρίδας και προκάλεσε τη διακοπή του επαγγελματικού ψαρέματος σε μια τεράστια περιοχή του Κόλπου του Μεξικού για μήνες.

Παρόλα αυτά, μετά το μορατόριουμ άντλησης πετρελαίου τον τελευταίο χρόνο, η ΒΡ και άλλες πετρελαϊκές εταιρίες εντατικοποιούν την έρευνα για νέα κοιτάσματα αλλά και την εξόρυξη πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού, σε επίπεδα που σύντομα θα ξεπεράσουν εκείνα που είχαν επιτευχθεί πριν από το δυστύχημα, ενδεχομένως αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες μιας νέας καταστροφής.