«Κάκιστη» χαρακτήρισε την καθυστέρηση στη υλοποίηση της νομοθετικής ρύθμισης για την εναρμόνιση του ελληνικού θεσμικού πλαισίου για το ντόπινγκ με αυτό της Παγκόσμιας Υπηρεσίας Αντιντόπινγκ (WADA) ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού κ. Πάνος Μπιτσαξής αφήνοντας αιχμές για τους προϊσταμένους του κκ. Παύλο Γερουλάνο και Γιώργο Νικητιάδη, τους οποίους πάντως δεν κατονόμασε. Σε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της υπουργικής απόφασης (3956/17-02-2012(ΦΕΚ 343/Β/2012), με την οποία εναρμονίζεται η ελληνική νομοθεσία με τα διεθνή πρότυπα τόνισε ότι: «Η συστηματοποίηση των κανόνων δεν είναι ούτε η αρχή ούτε το τέλος αυτής της προσπάθειας, βάζει όμως τη βάση για ένα καλύτερο αύριο».

Μιλώντας λίγο νωρίτερα σε ενημερωτική συγκέντρωση εκπροσώπων των αθλητικών ομοσπονδιών ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Σπύρος Καπράλος αποκάλυψε ότι πριν από μερικούς μήνες οι διεθνείς αθλητικές αρχές είχαν χτυπήσει το καμπανάκι του κινδύνου ότι: «αν δεν συμμορφωνόμασταν, ήταν πιθανή η επιβολή κυρώσεων, μέχρι και την αποβολή της Ελλάδας από του Ολυμπιακούς Αγώνες» ενώ η πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Καταπολέμησης Ντόπινγκ κυρία Χαρά Σπηλιοπούλου τόνισε ότι: «αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή ο κίνδυνος να βρεθεί η Ελλάδα εκτός του Παγκοσμίου Κώδικα Αντιντόπινγκ» ενώ χαρακτήρισε το νέο νομικό πλαίσιο «απόλυτο».

Ο προβληματισμός όμως τώρα των ιθυνόντων του ελληνικού αντιντόπινγκ επικεντρώνεται στις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και ναρκοθετούν οποιαδήποτε προσπάθεια καταπολέμησης του ντόπινγκ. Ο νέος διευθυντής του Εργαστηρίου Αντιντόπινγκ Ελέγχου του ΟΑΚΑ κ. Μανώλης Λυρής επισήμανε την ανάγκη της υποστήριξης του εργαστηρίου με νέο εξοπλισμό για να… εισπράξει την απάντηση του κ. Μπιτσαξή ότι «περιμένω προτάσεις από το εργαστήριο» και την επισήμανση ότι «το εργαστήριο μπορεί να εισέλθει στην προοπτική της αυτοχρηματοδότησης». Ενδεικτική της οικονομικής δυσπραγίας που αντιμετωπίζουν οι φορείς του αντιντόπινγκ ήταν και η αποκάλυψη της κυρίας Σπηλιοπούλου ότι «το ΕΣΚΑΝ δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να προσφύγει στο CAS για την περίπτωση του βολεϊμπολίστα Χριστοφιδέλη ο οποίος είχε τιμωρηθεί με ποινή μικρότερη της προβλεπόμενης από τον νόμο».

Εν τω μεταξύ σε ερώτηση για την επικείμενη διάλυση του Αθλητικού Κέντρου του Αγίου Κοσμά ο κ. Μπιτσαξής τόνισε ότι «ο Αγιος Κοσμάς μπήκε στο καλάθι της Δημόσιας Περιουσίας» και έριξε το μπαλάκι στην επόμενη κυβέρνηση για «την αναπλήρωση των αθλητικών εγκαταστάσεων του Αγίου Κοσμά». Ο ίδιος πάντως προτείνει τη δημιουργία νέου κέντρου υψηλού αθλητισμού στο Μαρκόπουλο όπου υπάρχουν οι εγκαταστάσεις της ομοσπονδίας ιππασίας «σε ένα χώρος 2.000 στρεμμάτων όπου μπορούν να φιλοξενηθούν αθλητικές δράσεις και να δημιουργηθούν ξενώνες».

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή διοργάνωσαν σήμερα ειδική εκδήλωση στην έδρα της ΕΟΕ, για την ενημέρωση των Αθλητικών Ομοσπονδιών και των φορέων του Αθλητισμού για το αντιντόπινγκ, μετά τη ψήφιση του νέου αθλητικού νόμου που εναρμονίζει την ελληνική νομοθεσία με τα διεθνή πρότυπα.
Στην εκδήλωση παρέστη ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλος Γερουλάνος, ο Πρόεδρος της ΕΟΕ κ. Σπύρος Καπράλος, ο ΓΓΑ κ. Παναγιώτης Μπιτσαξής, ο βουλευτής της Ν.Δ. Γιάννης Ιωαννίδης, η Διευθύντρια του ΕΣΚΑΝ κα Χαρά Σπηλιοπούλου, ο πρώην Υφυπουργός Εσωτερικών και Πρόεδρος της εταιρείας «Αθλητισμός Χωρίς Αναβολικά» κ. Γιώργος Κατσιμπάρδης, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ολυμπιακής Προετοιμασίας της ΕΟΕ κ. Ιωάννης Βασιλειάδης, μέλη της Ολομέλειας της ΕΟΕ, εκπρόσωποι των Αθλητικών Ομοσπονδιών και μέλη της αθλητικής οικογένειας.
Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της ΕΟΕ κ. Σπύρος Καπράλος ανέλυσε τι προηγήθηκε της ψήφισης του νέου νομοσχεδίου: «Πριν από μερικούς μήνες, όταν ακούστηκε ότι η Ελλάδα δεν πληροί τις προϋποθέσεις του Κώδικα της WADA, χτύπησε το καμπανάκι του κινδύνου. Κινδύνου ότι, αν δεν συμμορφωνόμασταν, ήταν πιθανή η επιβολή κυρώσεων, μέχρι και την αποβολή της Ελλάδας από του Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η θέση μας ήταν ακόμη πιο δύσκολη γιατί είχαν προηγηθεί τα γεγονότα του 2004 και του 2008 σχετικά με το doping και η χώρα μας είχε ήδη διασυρθεί αρκετά. «Έχετε κρούσματα σε τόσα πολλά αθλήματα, έχετε τις γνωστές περιπτώσεις των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και 2008, έχετε αθωωτικές αποφάσεις πολιτικών δικαστηρίων μετά από μεγάλο χρονικά διάστημα, για περιπτώσεις που έχουν προκαλέσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον και τώρα δεν συμμορφώνεστε με τον Κώδικα της WADA. Τι να υποθέσουμε για την Ελλάδα και το doping;».
Αυτές ήταν οι συχνές, αιχμηρές παρατηρήσεις των στελεχών της ΔΟΕ και του παγκόσμιου αθλητικού κινήματος, που άφηναν καθαρά υπόνοιες για συγκάλυψη του θέματος τόσο από την Ελληνική Πολιτεία όσο και από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Η άμεση δραστηριοποίηση του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού, κ. Μπιτσαξή, όταν του τηλεφώνησα από το Sochi της Ρωσίας, έφερε σήμερα το έμπρακτο αποτέλεσμα, που διαλύει πολλά από τα παραπάνω σύννεφα», είπε ο κ. Καπράλος.

Στη συνέχεια μίλησε ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλος Γερουλάνος και απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των ομοσπονδιών είπε: «Η δική μας χώρα έχει προικισθεί με ότι πιο σημαντικό υπάρχει στο αθλητικό κίνημα και έχει την επιρροή και τη φήμη να παρεμβαίνει από θέση ισχύος. Όλοι παντού στον κόσμο επικαλούνται τα πράγματα που γεννήθηκαν εδώ, σχετικά με τις Ολυμπιακές ιδέες και αξίες. Κι ενώ όλοι εμείς έπρεπε να είμαστε πρεσβευτές αυτών των αξιών, δυστυχώς δεν το κάνουμε. Η διαφθορά, η βία και το ντόπινγκ μείωναν τη δυνατότητα που έχετε όλοι εσείς, να μιλήσετε σε όλο τον κόσμο. Θα έπρεπε σαν χώρα, να μην ζητάμε να συμμορφωνόμαστε με τα στάνταρ της WADA, ούτε να χειροκροτούμε αυτά που κάναμε. Δεν θα έπρεπε καν να παπαγαλίζουμε όλα αυτά που άλλοι είπαν πρώτα. Ως χώρα αλλά και ως άτομα, θα έπρεπε να είμαστε κάτι παραπάνω και να είμαστε οι άξιοι πρεσβευτές των αθλητικών ιδανικών.
Στο νομοσχέδιο που φέραμε, υπάρχουν οι θεσμοί, οι διαδικασίες και οι τιμωρίες για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα τρία θέματα, δηλαδή τη διαφθορά, τη βία και το ντόπινγκ. Πρέπει να πω ότι πέρασε από τα περισσότερα κόμματα κι έτσι έγινε το πρώτο βήμα. Ωστόσο πρέπει πλέον αυτά τα μέτρα να υιοθετηθούν αλλά και να εφαρμοστούν, ώστε να αλλάξει η μορφή του αθλητισμού στη χώρα. Είναι αδιανόητο να μην πηγαίνουν οικογένειες στα γήπεδα, να διώχνουμε τον κόσμο από τα γήπεδα. Είναι καιρός κάτι να αλλάξει και να διαχειριστούμε σωστά αυτά που μας έδωσαν οι παππούδες και να πηγαίνουμε παντού στον κόσμο με το κεφάλι ψηλά», κατέληξε ο κ. Γερουλάνος.

Το λόγο πήρε ακολούθως ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού κ. Παναγιώτης Μπιτσαξής. «Εδώ και 2,5 χρόνια διακηρύξαμε την προσήλωση της Πολιτείας στον καθαρό αθλητισμό μετά από τις πληγές του 2004, που πλήγωσαν την εικόνα μας στον παγκόσμιο χώρο και κυρίως εμάς τους ίδιους. Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και το σύνολο του αθλητικού κόσμου ήταν μπροστά σε αυτή την προσπάθεια που σας παρουσιάζουμε σήμερα, προκειμένου οι ελληνικές επιτυχίες να είναι καθαρές επιτυχίες. Άλλωστε, έχω πει ότι δεν θέλουμε να είμαστε στην πρωτοκαθεδρία των μεταλλίων, αλλά στην πρωτοκαθεδρία του Ολυμπιακού πνεύματος. Η συστηματοποίηση των κανόνων δεν είναι ούτε η αρχή ούτε το τέλος αυτής της προσπάθειας, βάζει όμως τη βάση για ένα καλύτερο αύριο», κατέληξε ο κ. Μπιτσαξής.
Στη συνέχεια η Πρόεδρος του ΕΣΚΑΝ κα Χαρά Σπηλιοπούλου παρουσίασε την Υπουργική Απόφαση με αριθμό 3956/17-02-2012(ΦΕΚ 343/Β/2012), με την οποία εναρμονίζεται η ελληνική νομοθεσία για το αντιντόπινγκ με τον Παγκόσμιο Κώδικα Αντιντόπινγκ, τη Διεθνή Σύμβαση της UNESCO κατά της φαρμακοδιέγερσης για τον αθλητισμό που κυρώθηκε με το νόμο 3516/2006, τα Διεθνή Πρότυπα του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ και τις δεσμευτικές κατευθυντήριες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ.
Μετά τη λήξη της ενημέρωσης ακολούθησε συνέντευξη Τύπου, του Προέδρου της ΕΟΕ, του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού και της Διευθύντριας του ΕΣΚΑΝ κας Χαράς Σπηλιοπούλου, με τον κ. Σπύρο Καπράλο να αναφέρει τι ενέργειες της ΕΟΕ στο θέμα του αντιντόπινγκ μέχρι το Λονδίνο: «Στείλαμε από τον περασμένο Σεπτέμβριο σε όλες τις Ομοσπονδίες τον κανονισμό ντόπινγκ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 αλλά και τη λίστα των απαγορευμένων ουσιών, προκειμένου να είναι ξεκάθαρο καιρό πριν, τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται ενόψει των Αγώνων του Λονδίνου.
Έχουμε στείλει έγγραφο σε όλες τις Ομοσπονδίες και ζητήσαμε να ενημερώσουν τους αθλητές που έχουν πάρει την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς να στείλουν στο ΕΣΚΑΝ τα whereabouts για το πρώτο τρίμηνο του 2012, ενώ το ίδιο θα συμβεί και για το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς, ακόμη και για τους αθλητές που διεκδικούν πρόκριση στους Αγώνες του Λονδίνου. Έχουμε ζητήσει όλοι ανεξαιρέτως οι αθλητές που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα το καλοκαίρι στην βρετανική πρωτεύουσα να έχουν περάσει τουλάχιστον από ένα έλεγχο ντόπινγκ το λιγότερο πριν μπουν στο αεροπλάνο για τους Ολυμπιακούς. Συνεχίζουμε τη στενή συνεργασία με το Εθνικό Συμβούλιο Καταπολέμησης Ντόπινγκ, μια συνεργασία που εξελίσσεται σε πολύ καλό κλίμα εδώ και αρκετά χρόνια».