Η κυβέρνηση μπορεί να ενεργοποιήσει τις ρήτρες συλλογικής δράσης (CACs), με τις οποίες η συμμετοχή στο PSI θα γίνει υποχρεωτική, επισημαίνει σε συνέντευξή του στο Reuters ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να πληρώσει στο ακέραιο όσους ομολογιούχους θέλουν να μείνουν εκτός (hold-out) της διαδικασίας της ανταλλαγής ομολόγων.
«Όποιοι σκέφτονται ότι μπορεί να υπάρξει hold-out και να πληρωθεί το hold-out κάνουν λάθος. Είμαστε έτοιμοι να τα χρησιμοποιήσουμε (τα CACs). Δεν ξέρουμε αν θα χρειαστεί, αλλά είμαστε έτοιμοι» σημειώνει.
Τρεις ημέρες πριν λήξει η προθεσμία για την δήλωση συμμετοχής στο πρόγραμμα, ο κ. Βενιζέλος είπε στη συνέντευξή του ότι οι όροι που αποφασίστηκαν για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους μετά από επίπονες διαπραγματεύσεις τον προηγούμενο μήνα είναι ευνοϊκοί, και πως η Ελλάδα δεν θα διστάσει να αναγκάσει τους ομολογιούχους να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ενεργοποιώντας τις ρήτρες συλλογικής δράσης (CACs).
Βάσει της συμφωνίας για το PSI που επιτεύχθηκε τα ξημερώματα της 21ης Φεβρουαρίου μετά από διαπραγματεύσεις 11 περίπου ωρών, οι ιδιώτες ομολογιούχοι αναμένεται να υποστούν μείωση 53,5% στην ονομαστική αξία των ομολόγων που κατέχουν, οι οποίες αντιστοιχούν σε ζημίες ύψους 73% έως 74% σε όρους καθαρής παρούσας αξίας (net present value).
Ο Βενιζέλος εξέφρασε αισιοδοξία ότι η συμμετοχή των ιδιωτών θα ξεπεράσει το 90%, καθώς «οι επενδυτές θα λάβουν υπόψη τους τους ευνοϊκούς όρους που προσφέρει η Ελλάδα», δηλαδή τα 30 δισ. ευρώ σε μετρητά, την έκδοση νέων ομολόγων που θα υπάγονται στο αγγλικό δίκαιο, την ρήτρα ανάπτυξης (GDP warrant), που προβλέπει ότι αν ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας είναι μεγαλύτερος από τις επικρατούσες προβλέψεις των διεθνών οργανισμών θα υπάρχει αυξημένο επιτόκιο, καθώς και ίση μεταχείριση του επίσημου και του ιδιωτικού τομέα.
«Στόχος είναι η σχεδόν καθολική συμμετοχή στο PSI», είπε ο υπουργός Οικονομικών και προσέθεσε:
«Μην φαντάζεται κανείς ότι θα υπάρξει μια δεύτερη προσφορά η οποία θα έχει τα στοιχεία αυτά».
Ο υπουργός Οικονομικών είπε επίσης ότι είναι αδύνατον να εκτιμήσει το ύψος της συμμετοχής στο PSI, καθώς απέχουν ακόμη αρκετές ημέρες πριν την εκπνοή της προθεσμίας για την συμμετοχή στο πρόγραμμα. Δήλωσε, ωστόσο, ότι οι συμμετοχές θα δηλωθούν από την Τετάρτη και μετά.
Η Ελλάδα έχει δηλώσει ότι επιθυμεί συμμετοχή 90%. Εάν αυτή διαμορφωθεί χαμηλότερα από το 90%, αλλά άνω του 75%, θα συμβουλευτεί την ΕΕ και το ΔΝΤ για το πώς θα μπορέσει να καλύψει τη διαφορά, ενεργοποιώντας ή μη τις ρήτρες συλλογικής δράσης (CACs).
Εάν η συμμετοχή είναι ακόμα χαμηλότερη, η συμφωνία θα ακυρωθεί.