Το Ισραήλ και η Κύπρος υπέγραψαν σήμερα συμφωνία για την κατασκευή στη Μεσόγειο υποθαλάσσιου καλωδίου ηλεκτρικής ενέργειας, που θα συνδέει τις δυο χώρες, πρώτο βήμα της ένωσης με το ηλεκτρικό δίκτυο της ηπειρωτικής Ευρώπης.

Η κατασκευή του καλωδίου αυτού, υψηλής τάσης 2.000 MGW, μήκους 287 χλμ σε βάθος 2.000 μέτρων, αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το 2016, βάσει της συμφωνίας που υπεγράφη στην Ιερουσαλήμ, ανάμεσα στην ισραηλινή εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας και τον ελληνο- κυπριακό όμιλο ΔΕΗ Quantum Energy.

Το σχέδιο αυτό με την ονομασία «Euro-Asia Interconnect», θα επιτρέψει στις δυο χώρες να παράσχουν η μια στην άλλη ηλεκτρική ενέργεια σε περίπτωση ανάγκης και την εξαγωγή στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση ηλεκτρικής ενέργειας που θα παράγουν οι δύο χώρες από τα κοιτάσματα του φυσικού αερίου τους.

«Το Ισραήλ θα μπορεί να λαμβάνει ηλεκτρική ενέργεια από την Κύπρο και την Ευρώπη σε περίπτωση ανάγκης και στο μέλλον θα μπορούμε να τους παράσχουμε ενέργεια», δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας και Υδατος Ούζι Λαντάου.

Ο πρόεδρος της ΔΕH Quantum Energy Αθανάσιος Κτωρίδης, χαιρέτισε και αυτός τη συμφωνία από την οποία, όπως είπε, θα επωφεληθούν η Κύπρος, η Ελλάδα και το Ισραήλ.

Σύμφωνα με τον κ. Κτωρίδη, η Ελλάδα θα έχει έναν αποτελεσματικό και σημαντικό ρόλο στον ενεργειακό τομέα της Ευρώπης, η Κύπρος θα γίνει μια ενεργειακή πλατφόρμα και το Ισραήλ ένας σημαντικός προμηθευτής της Ευρώπης.

Η συμφωνία που υπεγράφη σήμερα θα πρέπει να εγκριθεί από τις κυβερνήσεις του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας, ύστερα από μια μελέτη σκοπιμότητας, η οποία θα ολοκληρωθεί σε ένα χρόνο.