Τουλάχιστον 7 άμαχοι, ανάμεσά τους και τέσσερα παιδιά, έχασαν τη ζωή τους σήμερα από τον βομβαρδισμό της πόλης Ραστάν, στην επαρχία Χομς, από τις κυβερνητικές δυνάμεις, όπως ανακοίνωσε το συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ανάμεσα στα θύματα βρίσκονται και έξι μέλη μίας οικογένειας τα οποία σκοτώθηκαν όταν μία ρουκέτα έπληξε το σπίτι όπου διέμεναν στην πόλη αυτή, τον έλεγχο της οποίας έχουν από τις 5 Φεβρουαρίου οι δυνάμεις των αντικαθεστωτικών, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Από τα ξημερώματα βομβαρδίζονται σφοδρά οι θέσεις των λιποτακτών στα βόρεια της πόλης Ραστάν», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ράμι Αμπντελραχμάν, επικεφαλής του Παρατηρητηρίου. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ραστάν κηρύχθηκε «ελεύθερη πόλη» στις 5 Φεβρουαρίου.

Πολλές οδίβες έπληξαν επίσης χωριά στα περίχωρα της πόλης Κουσέιρ, όπου διεξάγονται και έρευνες για τη σύλληψη λιποτακτών, πρόσθεσε ο Αμπντελραχμάν.

Μετά την κατάληψη από τον στρατό της συνοικίας Μπάμπα Αμρ της Χομς, πολλοί αντικαθεστωτικοί πιστεύουν ότι τα κυβερνητικά στρατεύματα θα επιτεθούν στις πόλεις Ραστάν και Κουσεΐρ (15 χιλιόμετρα από την Χομς), μεγάλο μέρος των οποίων ελέγχεται από τους αντάρτες.

«Στις δύο αυτές πόλεις βρίσκονται συγκεντρωμένοι οι περισσότεροι αντάρτες στην κεντρική Συρία και πιστεύουμε πως θα είναι οι επόμενοι στόχοι επιθέσεων», επισήμανε ο Αμπντελραχμάν.

Η πόλη Ραστάν βρίσκεται στην βασική οδική αρτηρία που συνδέει την Δαμασκό με τις βόρειες περιοχές της χώρας.

Εξάλλου στην επαρχία Ντεράα, προπύργιο του κινήματος αμφισβήτησης του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, οι κυβερνητικές δυνάμεις παρατάχθηκαν στη συνοικία Μλέιχα αλ Γάρμπια και έκαναν χρήση βαρέων όπλων στη διάρκεια συγκρούσεων με λιποτάκτες, σημείωσε ο Αμπντελραχμάν, προσθέτοντας ότι ένας αξιωματικός των υπηρεσιών ασφαλείας κρατείται όμηρος.

«Οι επικοινωνίες έχουν κοπεί και δεκάδες άνθρωποι έχουν συλληφθεί στην περιοχή αυτή», στα βορειοανατολικά της Ντεράα, υπογράμμισε.

Τρεις ακόμη άμαχοι και ένας στρατιώτης σκοτώθηκαν επίσης σήμερα στη Χάμα, τη Ντέιρ Εζόρ και την Ιντλίμπ, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Στο Χαλέπι, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, ένα αγόρι 10 ετών σκοτώθηκε από μία βόμβα που εξερράγη μπροστά από ένα σχολείο στη συνοικία Μπουστάν αλ Μπάσα.

Εξάλλου οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν μία διαδήλωση φοιτητών του τμήματος Γεωργίας του πανεπιστημίου του Χαλέπι.

Χθες Σάββατο συνολικά 44 άνθρωποι, ανάμεσά τους 26 άμαχοι, σκοτώθηκαν από βίαια επεισόδια σε πολλές περιοχές της Συρίας, σύμφωνα με το συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.