«Αλλάξτε τα πάντα εκτός από τις συζύγους και τα παιδιά σας!» είναι η περίφημη οδηγία που είχε δώσει στους υπαλλήλους του ο νυν πρόεδρος της Samsung, o 70χρονος Λι Κουν-χι. Ηταν στις αρχές της δεκαετίας του ’90 και ο κορεατικός κολοσσός παρήγαγε φθηνά προϊόντα σχετικά χαμηλής ποιότητας σε τεράστιες ποσότητες. Τότε η Samsung στράφηκε στην παραγωγή μικροτσίπ και άλλων υψηλής τεχνολογίας και ποιότητας ηλεκτρονικών αγαθών τα οποία την καθιέρωσαν ως μία από τις 100 μεγαλύτερες επιχειρήσεις παγκοσμίως. Σήμερα η Samsung βρίσκεται σε ένα ακόμη σημείο καμπής. Η δεύτερη γενιά – τα παιδιά του ιδρυτή – η οποία κρατάει το τιμόνι της Samsung Electronics και των περίπου 60 θυγατρικών της από τη δεκαετία του ’80 έχει πλέον εβδομηνταρίσει και ογδονταρίσει και προετοιμάζει τη διαδοχή για την τρίτη γενιά. Γι’ αυτό βγήκαν τα μαχαίρια. Αγωγές, δημόσιες καταγγελίες και οικογενειακά μαχαιρώματα για 598 εκατ. ευρώ.
Την περασμένη Τρίτη η Λι Σουνγκ-χι, η μεγαλύτερη αδελφή του προέδρου της Samsung, κατέθεσε μήνυση εναντίον του απαιτώντας να της επιστρέψει μετοχές της εταιρείας αξίας 126 εκατ. ευρώ τις οποίες υποστηρίζει ότι της τις «έφαγε» από την κληρονομιά του μακαρίτη πατέρα τους. Δύο εβδομάδες νωρίτερα ένας άλλος αδελφός τους, ο 80άρης Λι Μενγκ-χι, τον είχε επίσης μηνύσει απαιτώντας να του επιστρέψει μετοχές αξίας 472 εκατ. ευρώ τις οποίες υποστηρίζει ότι δικαιούται από την κληρονομιά που ο ιδρυτής της Samsung άφησε στα οκτώ παιδιά του. Το άθροισμα; 598 εκατ. ευρώ.
Ιδρυτής του κορεατικού κολοσσού ήταν ο Λι Μπιουνγκ-τσαλ, γιος μεγαλογαιοκτήμονα ο οποίος άνοιξε το 1938 μια μικρή εταιρεία με 40 υπαλλήλους που εμπορευόταν οπωροκηπευτικά και παρήγαγε νουντλς. Σιγά σιγά την επέκτεινε στη βιομηχανία, στις ασφάλειες και στο εμπόριο. Πέθανε το 1987 δίνοντας στον Λι Κουν-χι τη σκυτάλη του ομίλου και μοιράζοντας τις μετοχές στους τρεις γιους και στις πέντε κόρες του.
Αν και άλλα αδέλφια του Λι Κουν-χι καταθέσουν μηνύσεις εναντίον του για τα κληρονομικά, θα απειληθεί η διαδοχή που ο πρόεδρος της Samsung έχει «στρώσει» για τον γιο του. Τα πάνω-κάτω στη διαδοχή θα φέρει επίσης τυχόν νίκη στα δικαστήρια των δύο αδελφών που κατέθεσαν τις μηνύσεις: αν λάβουν τις μετοχές που ζητούν από τον Λι Κουν-χι, θα ανατραπούν τελείως οι ισορροπίες εντός του ομίλου αποδυναμώνοντας τον νυν πρόεδρο.
Η διαμάχη αυτή ανάμεσα στα μέλη της «βασιλικής οικογένειας των επιχειρήσεων», όπως αποκαλεί ο κορεατικός Τύπος τα αφεντικά της Samsung, χρονολογείται από το 1977, όταν ο ιδρυτής του κολοσσού των ηλεκτρονικών όρισε ως διάδοχό του τον τρίτο γιο του, Λι Κουν-χι, παραβλέποντας τον πρωτότοκο – ο οποίος είθισται να διαδέχεται τον πατέρα στις παραδοσιακές οικογενειακές επιχειρήσεις της Κορέας, όπως η Samsung, η Hyundai και η LG.
Ο πρωτότοκος γιος του ιδρυτή της Samsung, ο οποίος σήμερα ζει στην Κίνα, έχει το παρατσούκλι «ο κακότυχος διάδοχος». Κάποτε θεωρούνταν εκείνος που θα αναλάμβανε τα ηνία του ομίλου, είχε μάλιστα εκπαιδευτεί γι’ αυτό ως αντιπρόεδρος της Samsung Electronics και στη δεκαετία του ’60 είχε διατελέσει για ένα φεγγάρι προσωρινός πρόεδρος του ομίλου. Οι επιδόσεις του όμως κρίθηκαν ανεπαρκείς από τον πατέρα του, ο οποίος τον παραμέρισε προς όφελος του Λι Κουν-χι.
ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑ
Σκάνδαλα, νεποτισμός, αυτοκτονία
* Ο γιος του Λι Κουν-χι και η μεγαλύτερη κόρη του είναι επικεφαλής εταιρειών του ομίλου προκαλώντας τον φθόνο άλλων συγγενών. Μια νεότερη κόρη του όμως αυτοκτόνησε το 2005 στη Νέα Υόρκη επειδή ο ίδιος της απαγόρευσε να παντρευτεί τον κορεάτη φίλο της. Δεν πήγε στην κηδεία της.
* Το 2008 ο Λι Κουν-χι παραιτήθηκε και καταδικάστηκε σε τριετή φυλάκιση με αναστολή για δωροδοκίες δικαστικών και πολιτικών. Επανήλθε στο τιμόνι της εταιρείας το 2010, όταν η κυβέρνηση του έδωσε χάρη για τη «συμβολή του στην ανάληψη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2018».
* Λατρεύει το γκολφ, την ιππασία, το πινγκ πονγκ και το σκι. Εμαθε σκι σε μεγάλη ηλικία και λέγεται ότι νοίκιασε τρεις ολόκληρες πίστες στην Κουρσεβέλ, στις γαλλικές Αλπεις, για αποκλειστική χρήση της παρέας του. Είναι μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.
* Είναι, σύμφωνα με το περιοδικό «Forbes», ο 105ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο και ο υπ’ αριθμόν 1 στη Νότια Κορέα. Ο όμιλος Samsung έχει κέρδη μεγαλύτερα από το ΑΕΠ πολλών χωρών. Αν ήταν κράτος, θα είχε την 35η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.
Δημόσιες σχέσεις
«Τον κάνουν να μοιάζει σοφός ερημίτης»
«Ο Λι Κουν-χι είναι «ερημίτης» και οι λίγες δημόσιες δηλώσεις του αναλύονται μέχρι μη περαιτέρω. Τις περιλαμβάνει η καλολαδωμένη μηχανή δημοσίων σχέσεων του ομίλου και τις κάνει να μοιάζουν βαθυστόχαστες» λέει μιλώντας προς «Το Βήμα» ο Ου Γιανγκ-τζιν από την εφημερίδα «Korea Times» στη Σεούλ.
«Τον κάνουν να μοιάζει σοφός ερημίτης»
«Ο Λι Κουν-χι είναι «ερημίτης» και οι λίγες δημόσιες δηλώσεις του αναλύονται μέχρι μη περαιτέρω. Τις περιλαμβάνει η καλολαδωμένη μηχανή δημοσίων σχέσεων του ομίλου και τις κάνει να μοιάζουν βαθυστόχαστες» λέει μιλώντας προς «Το Βήμα» ο Ου Γιανγκ-τζιν από την εφημερίδα «Korea Times» στη Σεούλ.
«Μια ιδιοφυΐα μπορεί να ταΐσει εκατομμύρια άλλους. Η οικονομική αξία μιας ιδιοφυΐας ξεπερνά το 1 δισ. δολάρια», «Κοιμάμαι και με τα δυο μου μάτια ανοιχτά» και «Στα επόμενα 10 χρόνια τα προϊόντα που σήμερα αντιπροσωπεύουν τη Samsung θα έχουν εξαφανιστεί» είναι μερικές από τις διάσημες ρήσεις του προέδρου του ομίλου. «Οι Κορεάτες, ιδίως οι νεότεροι, θεωρούν τον Λι Κουν-χι παράδειγμα προς μίμηση. Είναι ο άνθρωπος που εξέλιξε τη Samsung από αντιγραφέα προϊόντων δευτέρας διαλογής σε έναν κολοσσό ο οποίος προσφέρει τις περισσότερες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα στη Νότια Κορέα, πραγματοποιεί το 13% των εξαγωγών της χώρας, είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής τηλεοράσεων με επίπεδη οθόνη, μνήμης υπολογιστών και οθονών υγρών κρυστάλλων στον κόσμο και ο δεύτερος μεγαλύτερος κατασκευαστής κινητών τηλεφώνων μετά τη Nokia» εκτιμά ο κορεάτης δημοσιογράφος.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ