Για τις παθογένειες και τις αγκυλώσεις της ΕΡΤ μιλάει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Λάμπης Ταγματάρχης, επισημαίνοντας ιδιαίτερα το τέρας της γραφειοκρατίας. Αυτή κόβει τα φτερά σε υπαλλήλους με ταλέντο και μεράκι καθώς δεν τους επιτρέπει να αναδειχθούν, όπως άλλωστε συμβαίνει και στο Ελληνικό Δημόσιο.
Πώς είναι δυνατόν ένας ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός με εξασφαλισμένα έσοδα άνω των 300 εκατ. τον χρόνο να παράγει πρωτογενές πρόγραμμα τόσο λίγο;
«Τα έσοδα δεν πάνε όλα στο πρόγραμμα. Ενα μεγάλο ποσοστό καταλήγει στο Δημόσιο (φόροι εισοδήματος, ΦΠΑ κτλ.). Ενα άλλο μεγάλο ποσοστό πάει για τη μισθοδοσία. Το υπόλοιπο πάει στο πρόγραμμα. Να σας θυμίσω ότι η δημόσια ραδιοτηλεόραση τα τελευταία δυόμισι χρόνια έχει περάσει στις αρμοδιότητες τεσσάρων υπουργών. Τα δεδομένα αλλάζουν διαρκώς και πρέπει να λαμβάνεις υπόψη τις νέες συνθήκες, όπως αυτές διαμορφώνονται. Για παράδειγμα, εγκρίνεις μια εκπομπή και την επόμενη ημέρα αλλάζουν τα οικονομικά δεδομένα της χώρας και πρέπει να τη δεις και να τη δεις ξανά δύο και τρεις φορές. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν προχωράς. Απλώς το κάνεις με πιο αργούς ρυθμούς. Μην ξεχνάτε επίσης ότι για μεγάλο διάστημα η τύχη της ΕΤ1 ήταν αμφίβολη. Δεν μπορείς να προγραμματίζεις καινούργιες εκπομπές όταν δεν γνωρίζεις αν θα υπάρχει το κανάλι για το οποίο τις προορίζεις. Μεγάλο μέρος του προγράμματος παράγεται από συμβασιούχους. Και εδώ είχαμε πρόβλημα. Εχουμε δραματικές ελλείψεις στο προσωπικό, το οποίο έχει μειωθεί κατά 30%».
Κάνατε λόγο για τέσσερις διαφορετικούς υπουργούς. Εννοείτε ότι η ρευστότητα του πολιτικού σκηνικού έχει αντίκτυπο στη λειτουργία της ΕΡΤ;
«Δεν πιστεύω ότι κάποιος από αυτούς ήταν κακοπροαίρετος ή κακόπιστος. Ολοι για το καλύτερο πασχίζουμε. Ο καθένας όμως έχει μια δική του οπτική του καλού. Εμείς, γνωρίζοντας καλά το μέσο, προσπαθούμε να συγκεράσουμε απόψεις για να κατατείνουμε στον τελικό σκοπό, που είναι να νοικοκυρευτούμε, να περιμαζευτούμε και να αναβαθμίσουμε τις υπηρεσίες που προσφέρουμε. Κλείσαμε τρία κανάλια. Επαναδιαπραγματευόμαστε μεγάλα συμβόλαια. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει».
Και η ανάπτυξη της ΕΡΤ; Είναι στο πρόγραμμα και στο όραμα της διοίκησης για το αύριο;
«Για να σχεδιάσεις το αύριο πρέπει πρώτα να μετρηθείς. Πρέπει να δεις πού βρίσκεσαι, τι χρειάζεσαι και τι δεν χρειάζεσαι. Τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει. Πρέπει να αιτιολογήσεις τη δαπάνη ακόμη και του τελευταίου ευρώ. Προτιμώ να με κατηγορήσει κάποιος επειδή δεν έχουμε ένα καλό ενημερωτικό πρωινό τρίωρο στην ΕΤ1 – το ετοιμάζουμε και θα βγει σύντομα – παρά να με κατηγορήσουν ότι δεν κάναμε αυτά που έπρεπε για να οδηγηθούμε σε θετικά πλεονάσματα».
Από την ως σήμερα εμπειρία σας στην ΕΡΤ έχετε εντοπίσει ποιες είναι οι παθογένειες που «φρενάρουν» αυτόν τον οργανισμό;
«Ναι, πρόκειται για μια γενική κουλτούρα που εμποδίζει τις πρωτοβουλίες, εμποδίζει ανθρώπους να αναπτυχθούν και να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό».
Οταν αναλάβατε την ΕΡΤ είχατε καθόλου εικόνα των προβλημάτων που θα αντιμετωπίζατε;
«Γνώριζα ότι δεν πάω στο πιο εύκολο μέρος του κόσμου. Ηξερα ότι υπάρχουν προβλήματα. Αλλά δεν είχα ιδέα για το πώς λειτουργεί το Δημόσιο. Εδώ για να φτιάξουμε ένα σκηνικό θέλουμε έξι μήνες. Ψηφίζονται συνεχώς νόμοι που αντί να λύνουν προβλήματα δημιουργούν άλλα. Μια εταιρεία του Δημοσίου μπορεί να κλείνει στις τρεις το μεσημέρι της Παρασκευής, κάποια άλλη να πρέπει να είναι ανοιχτή επτά ημέρες την εβδομάδα, 365 ημέρες τον χρόνο, όπως συμβαίνει με την ΕΡΤ».
Εχετε πει επανειλημμένως ότι η επιλογή των συμβασιούχων έγινε με απολύτως διαφανείς διαδικασίες και κριτήρια. Γιατί υπήρξαν τόσο πολλές ενστάσεις;
«Επειδή ακριβώς για πρώτη φορά τους δόθηκε αυτή η δυνατότητα. Αν δεν ήταν με αξιοκρατικά κριτήρια, δεν θα είχαμε τόσες ενστάσεις. Το θέμα των συμβάσεων που δεν ανανεώνονται είναι τόσο σοβαρό που αν δεν γινόταν με τις σωστές διαδικασίες θα το έφερνα βαρέως σε όλη μου τη ζωή».
Δεχτήκατε πιέσεις από πολιτικούς μηχανισμούς;
«Καμία. Λειτουργώ παράλληλα, χωρίς να διασταυρώνομαι με τα κόμματα».
Η ΝΔ σας κατηγορεί για μεροληψία στις ειδήσεις. Τι απαντάτε;
«Δεν θέλω να σχολιάσω πολιτικές ανακοινώσεις κανενός κόμματος. Προσωπικά είμαι επαγγελματίας και όχι κομματικό στέλεχος. Επειδή κατά καιρούς μας έχουν καταγγείλει όλα τα κόμματα, μάλλον καλά κάνουμε τη δουλειά μας».
Αναφέρατε πρόσφατα ότι στην ΕΡΤ δεν υπάρχει αξιοκρατία. Στα δύο χρόνια που είστε στην ΕΡΤ τι κάνατε γι’ αυτό;
Τον τελευταίο καιρό σας προσάπτουν ότι οι λίγες καινούργιες εκπομπές που εγκρίνονται στην ΕΡΤ είναι υψηλού κόστους.
Η Επιτροπή Κοστολογίου είχε εγκρίνει για την εκπομπή «Ουζερί Τσιτσάνης» ένα ποσό το οποίο στελέχη του ΔΣ χαρακτήριζαν παρανοϊκό για την εποχή.
Αναφέρατε πρόσφατα ότι στην ΕΡΤ δεν υπάρχει αξιοκρατία. Στα δύο χρόνια που είστε στην ΕΡΤ τι κάνατε γι’ αυτό;
«Στην ΕΡΤ υπάρχουν αγκυλώσεις. Δεν μου είναι εύκολο να πάρω έναν άνθρωπο που τον βλέπω ότι κάνει καλή δουλειά κι έχει μεράκι και να τον προωθήσω γιατί υπάρχει ένα οργανόγραμμα και κάποιες διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσω. Δεν εννοώ ότι αυτοί που εργάζονται στην ΕΡΤ δεν είναι άξιοι. Απλώς η γραφειοκρατία στην ΕΡΤ δεν βοηθάει στο να αναδεικνύονται άνθρωποι με βάση το ταλέντο τους και τη συμβολή τους στα πράγματα».
Τον τελευταίο καιρό σας προσάπτουν ότι οι λίγες καινούργιες εκπομπές που εγκρίνονται στην ΕΡΤ είναι υψηλού κόστους.
«Δεν το δέχομαι. Μια εκπομπή για να πάρει την τελική έγκριση έχει περάσει από κρίσεις ξανά και ξανά. Μόνο για το κοστολόγιο υπάρχουν επιτροπές επί επιτροπών».
Η Επιτροπή Κοστολογίου είχε εγκρίνει για την εκπομπή «Ουζερί Τσιτσάνης» ένα ποσό το οποίο στελέχη του ΔΣ χαρακτήριζαν παρανοϊκό για την εποχή.
«Πρόκειται για μια ανεξάρτητη επιτροπή που κάνει τις αξιολογήσεις της. Δεν έχω επέμβει ποτέ στις κρίσεις τους γιατί δεν είναι αυτός ο ρόλος μου. Οταν αυτοί οι άνθρωποι κάνουν κάποια αξιολόγηση, οι οποιεσδήποτε αναμορφώσεις του κόστους προς τα κάτω έχουν και επιπτώσεις στην ποιότητα των εκπομπών. Στην τηλεόραση ποιοτικό και φθηνό πρόγραμμα δεν υπάρχει».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ