Τεράστια ακίνητη περιουσία διαθέτουν τα ασφαλιστικά ταμεία, μεγάλο μέρος της οποίας παραμένει αναξιοποίητo. Την ίδια στιγμή το κράτος πληρώνει πάνω από 400.000 ευρώ τον μήνα σε μισθώματα για να στεγάσει τις 10 ανεξάρτητες Αρχές και άλλες υπηρεσίες του ενώ διαθέτει άλλα ακίνητα τα οποία θα μπορούσε άμεσα να εκμεταλλευτεί. Το συνολικό κόστος των ενοικίων που καταβάλλει για τη στέγαση όλων των υπηρεσιών του Δημοσίου (υπουργεία, υπηρεσίες κτλ.) ανέρχεται ετησίως σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.
Τα στοιχεία για τα ενοίκια που καταβάλλει το κράτος για τις ανεξάρτητες αρχές κατατέθηκαν από τη βουλευτή κυρία Φωτεινή Πιπιλή κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Βουλή, ενώ τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν δημοσιεύσει στο Διαδίκτυο αναλυτικά στοιχεία για τα ακίνητα που διαθέτουν όσον αφορά την αντικειμενική τους αξία και σε ποια κατάσταση βρίσκονται (εκμίσθωση, ιδιόχρηση, ιδιόχρηση/εκμίσθωση, προς αξιοποίηση).
Συνολικά η αντικειμενική αξία του συνόλου των ακινήτων που διαθέτουν τα ασφαλιστικά ταμεία ανέρχεται σε 679,5 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η πραγματική τους αξία είναι πολύ μεγαλύτερη. Από αυτά είναι προς αξιοποίηση ακίνητα αντικειμενικής αξίας 100,6 εκατ. ευρώ, ενώ εκμισθώνονται ακίνητα συνολικής αξίας 383,5 εκατ. ευρώ.
Είναι όμως γνωστό ότι σε πάρα πολλές περιπτώσεις τα μισθώματα που εισπράττουν τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και το Δημόσιο από τα ακίνητα που διαθέτουν είναι πολύ χαμηλά. Αντίθετα αρκετά υψηλά μπορεί να θεωρηθούν ενοίκια που πληρώνει το Δημόσιο για να καλύψει τις ανάγκες του.
Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα το Δημόσιο έχει προχωρήσει σε μείωση των ενοικίων που καταβάλλει κατά 20% ώστε να πέσει η συγκεκριμένη δαπάνη. Ομως ακόμη και αυτή η μείωση δεν είναι αρκετή για να πει κανείς ότι έχει εξορθολογιστεί η αγορά.
Πάντως, όπως αναφέρουν παράγοντες της κτηματαγοράς, παλαιότερα όλοι επεδίωκαν να μισθώσουν ακίνητα του Δημοσίου και αυτό γιατί τα ενοίκια που κατέβαλλαν ήταν πολύ χαμηλότερα σε σύγκριση με αυτά που δίνονται στους ιδιώτες ιδιοκτήτες ακινήτων. Αντίθετα όταν το ίδιο το Δημόσιο μίσθωνε ακίνητα, σε αρκετές περιπτώσεις έδειχνε αρκετά «γαλαντόμο» καταβάλλοντας υπέρογκα ενοίκια.
Μάλιστα για τα μισθώματα που καταβάλλει το Δημόσιο για τη στέγαση των υπηρεσιών του έχει παρέμβει και ο οικονομικός εισαγγελέας προχωρώντας σε διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να εξακριβωθεί αν έχουν διαπραχθεί και από ποιους αξιόποινες πράξεις.
Την έρευνα έχει αναλάβει ο αναπληρωτής οικονομικός εισαγγελέας κ. Σπ. Μουζακίτης ο οποίος θα ερευνήσει, μεταξύ άλλων, αν έχει διαπραχθεί το αδίκημα της κακουργηματικής απιστίας στην υπηρεσία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των μισθωμάτων που θα ελέγξει ο κ. Μουζακίτης είναι και αυτό που καταβάλλεται για τη στέγαση των κεντρικών υπηρεσιών του ΣΔΟΕ και της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες που βρίσκονται στη γωνία Πειραιώς και Αλκίφρονος. Μάλιστα, στο κτίριο αυτό βρίσκονται και τα γραφεία των οικονομικών εισαγγελέων που πραγματοποιούν την εν λόγω έρευνα.
Αλλα μισθώματα που θα ελεγχθούν είναι αυτά που καταβάλλονται για τη στέγαση των υπηρεσιών του ΑΣΕΠ, της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, του Συνηγόρου του Πολίτη, της ΑΔΑΕ, του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, του Συνηγόρου του Καταναλωτή κτλ.
ΦΙΛΕΤΑ
Αναξιοποίητα ακίνητα στην Αθήνα
1) La Mirage: Σύμφωνα με ανακοίνωση (24/10/11) του υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής θα γίνει μετατροπή του εγκαταλελειμμένου ξενοδοχείου «La Mirage», στην Ομόνοια, ιδιοκτησίας του Μετοχικού Ταμείου της Αεροπορίας, σε φοιτητική εστία.
2) Εσπέρια: To κλειστό ξενοδοχείο βρίσκεται στην οδό Σταδίου και είναι ιδιοκτησίας του Ταμείου των Νομικών.
3) Κάνιγγος 21: Κλειστό επίσης ξενοδοχείο που βρίσκεται στη Χαλκοκονδύλη και είναι ιδιοκτησίας του Ταμείου Υπαλλήλων των Ασφαλιστικών Ταμείων.
4) Αμπάσαντορ: Βρίσκεται στην οδό Σωκράτους, λειτουργούσε για 30 χρόνια περίπου (’50-’80) ως ξενοδοχείο και για περίπου 20 χρόνια φιλοξένησε το Παλιό Εφετείο (ως το 2000). Εγινε για ένα διάστημα γκέτο αλλοδαπών. Τώρα χρησιμοποιείται ενίοτε το προαύλιό του ως πάρκινγκ. Ιδιοκτησίας Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα.
5) Η Οικία Μαρίας Κάλλας βρίσκεται στην πολυκατοικία της οδού Πατησίων αριθ. 61 στην Αθήνα. Η επιβλητική Πολυκατοικία Παπαλεονάρδου, όπου έζησε τα νεανικά της χρόνια η Μαρία Κάλλας, οικοδομήθηκε γύρω στο 1925. Το κτίριο ανήκει στην ιδιοκτησία του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (ΝΑΤ) από το 1950. Εγινε μελέτη ανακατασκευής, αλλά το ΝΑΤ δήλωσε έλλειψη κονδυλίων για την εφαρμογή της και έκτοτε έχει εγκαταλειφθεί. Τα τελευταία χρόνια καταλήφθηκε από αντιεξουσιαστές.
6) To παλιό υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων στη Μητροπόλεως 15 ανήκει στην Εκκλησία. Το οκταώροφο κτίριο, έργο του Πατρόκλου Καραντινού, εμβληματικής μορφής του ελληνικού μοντερνισμού, είναι πια μια κακογερασμένη οικοδομή, αλλοιωμένη από την κακή συντήρηση και την ενοχλητική παρουσία δεκάδων κλιματιστικών στην πρόσοψη. Δυστυχώς, ο διαγωνισμός της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών με στόχο τη μακροχρόνια εκμίσθωση του ακινήτου ήταν άκαρπος, καθώς δεν εμφανίστηκε κανείς υποψήφιος. Το μίσθωμα που είχε ορίσει η ΕΚΥΟ ανερχόταν στα 1.700.000 ευρώ ετησίως, ενώ είχαν προηγηθεί ανάλογες, εξίσου αποτυχημένες, προσπάθειες στα 2 εκατομμύρια και στα 1.800.000 ευρώ. Οι επιθυμητές (και επιτρεπόμενες) χρήσεις είναι αυτές του ξενοδοχείου, του κτιρίου γραφείων και του μικρού εμπορικού κέντρου.
7) Το κτίριο του ΙΚΑ στην Πειραιώς (απέναντι από την πλατεία Κουμουνδούρου) είναι ένα μεγαθήριο των οκτώ ορόφων και των δύο υπογείων, στα 15.000 τ.μ. του οποίου στεγάζονταν τα περιφερειακά ιατρεία του Ταμείου. Πληγώθηκε από τον σεισμό του 1999. Οι υπηρεσίες υγείας του Ταμείου κατέφυγαν σε ακατάλληλο κτίριο στην πλατεία Θεάτρου, προκαλώντας οικονομική αιμορραγία στο Ταμείο (υπολογίζεται ότι τα ενοίκια που καταβάλλονται ξεπερνούν τις 600.000 ευρώ τον χρόνο, για πολύ μικρότερους χώρους). Το κονδύλι για την ανακαίνιση (ύψους 25 εκατ. ευρώ) έχει εξασφαλισθεί και αναμένεται ο διαγωνισμός για τον ανάδοχο εργολάβο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ