Έτοιμος για τη στήριξη της συριακής αντιπολίτευσης εφόσον δοθεί το «πράσινο φως» των Ηνωμένων Εθνών δηλώνει από τις Βρυξέλλες ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί. «Δεν θα κάνουμε τίποτα χωρίς ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας» υπογραμμίζει. Ο Χέρμαν βαν Ρομπάι δηλώνει την ίδια στιγμή πως η Ευρώπη είναι αποφασισμένη να διασφαλίσει ότι θα λογοδοτήσουν όσοι ευθύνονται για τα εγκλήματα στη Συρία. Στην ίδια γραμμή ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.
Στην αιματοκυλισμένη συνοικία Μπάμπα Αμρ της Χομς αναμένεται να εισέλθει, εν τω μεταξύ, ο Ερυθρός Σταυρός προκειμένου να μοιράσει τρόφιμα και ιατρικό υλικό έπειτα από ένα μήνα πολιορκίας από το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ. Η οχηματοπομπή που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια έχει φθάσει στη Χομς από τη Δαμασκό, και ετοιμάζεται να εισέλθει στη «ανυπότακτη» συνοικία.
«Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα άμεσης ή έμμεσης δράσης εάν δεν τεθούν από το Συμβούλιο Ασφαλείας οι νομικές βάσεις για μία ανθρωπιστική ζώνη, παράδοση οπλισμού στην αντιπολίτευση ή ανθρωπιστικών διαδρόμων» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στη βελγική πρωτεύουσα το μεσημέρι της Παρασκευής.
Ο Νικολά Σαρκοζί δήλωσε ότι είναι εξοργιστική η κατάσταση στη Συρία για να προειδοποιήσει ότι οι υπαίτιοι των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας θα οδηγηθούν ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. «Όλοι οι δικτάτορες, μια ημέρα, θα πρέπει να πληρώσουν για τις πράξεις τους» τόνισε και παράλληλα ανακοίνωσε πως η Γαλλία κλείνει την πρεσβεία της στην Συρία.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν βαν Ρομπάι υπογράμμισε επίσης από τις Βρυξέλλες ότι οι «27» είναι αποφασισμένοι να διασφαλίσουν ότι θα λογοδοτήσουν όσοι ευθύνονται για τα φρικτά εγκλήματα που διαπράττονται στη Συρία.
«Πρέπει να ξεκινήσουμε να συγκεντρώνουμε τις αποδείξεις τώρα, ώστε κάποτε, όσος χρόνος κι αν χρειαστεί να περάσει, να έρθει η ημέρα της κρίσης για αυτό το φοβερό καθεστώς» δήλωνε νωρίτερα στους δημοσιογράφους ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.
«Αυτό που νομίζω ότι έχει σημασία είναι να συγκεντρωθούν τα αποδεικτικά στοιχεία και να σχηματιστεί η εικόνα ώστε να λογοδοτήσει αυτό το εγκληματικό καθεστώς και να διασφαλίσουμε ότι θα λογοδοτήσει για τα εγκλήματα που διαπράττει κατά του λαού του» σημείωσε.
Μέσα στο σκηνικό της εμφύλιας βίας που συνεχίζεται αμείωτη στη Συρία, η διπλωματία της Δύσης -με πρωτοβουλία ΗΠΑ και Γαλλίας- προσπαθεί να συντάξει άλλο ένα ψήφισμα, δίνοντας έμφαση στο ανθρωπιστικό πρόβλημα και ζητώντας κατάπαυση του πυρός.
Στο προσχέδιο επιρρίπτονται ευθύνες στον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ ο οποίος ευθύνεται για την κρίση, όπως αναφέρεται.
Η Ρωσία και η Κίνα, μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, έχουν εκφράσει την αντίθεση τους σε οποιαδήποτε στρατιωτική ή άλλη επέμβαση, μπλοκάροντας προγενέστερο ψήφισμα που είχε βασιστεί σε πρόταση του Αραβικού Συνδέσμου και καλούσε στην παραίτηση του Άσαντ.
Στο διάλογο ως μόνη λύση για το ζήτημα της Συρίας επέμεινε ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica, σε απόσταση αναπνοής από τις κάλπες των προεδρικών εκλογών.
«Θέλουμε να αποφύγουμε να επαναληφθεί το σενάριο που διαδραματίστηκε στη Λιβύη με την μεσαιωνική εκτέλεση του Μουαμάρ Καντάφι» δήλωσε ο Πούτιν.
Την ίδια στιγμή, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αναφέρει ότι το θέμα δεν είναι «αν», αλλά «πότε» θα πέσει το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ. Μιλώντας στο περιοδικό The Atlantic λέει ότι οι ημέρες του Άσαντ είναι μετρημένες, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι η κατάσταση στη Συρία είναι διαφορετική από εκείνη στη Λιβύη πριν από την πτώση του Μουάμαρ Καντάφι.
«Η κατάσταση είναι πιο δύσκολη, καθώς η Συρία είναι μία χώρα πολύ μεγαλύτερη, πιο σύνθετη και πιο περίπλοκη» επισημαίνει ο Ομπάμα επισημαίνοντας ότι η συριακή αντιπολίτευση είναι «ιδιαίτερα διχασμένη».
Μπροστά στην αντίθεση της Κίνας και της Ρωσίας σε μία απόφαση του ΟΗΕ που θα καταδικάζει τη βίαιη καταστολή στη Συρία, ο Ομπάμα εξήγησε ότι σε συνεργασία με την υπόλοιπη διεθνή κοινότητα οι ΗΠΑ προσπαθούν να εφαρμόσουν μια στρατηγική για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους πολίτες της Συρίας.
Αυτή η στρατηγική «ενδέχεται επίσης να επιταχύνει μία μετάβαση προς ένα σταθερό και αντιπροσωπευτικό συριακό κράτος», κατέληξε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Στην Μπάμπα Αμρ της Χομς εισέρχεται ο Ερυθρός Σταυρός
Στην αιματοκυλισμένη συνοικία Μπάμπα Αμρ της Χομς αναμένεται να εισέλθει ο Ερυθρός Σταυρός προκειμένου να μοιράσει τρόφιμα και ιατρικό υλικό έπειτα από ένα μήνα πολιορκίας από το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Ασαντ. Η οχηματοπομπή που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια έχει φθάσει στη Χομς από τη Δαμασκό, και ετοιμάζεται να εισέλθει στη «ανυπότακτη» συνοικία που έχει βομβαρδιστεί ανηλεώς.
Η Συρία θα πρέπει να λογοδοτήσει για τα εγκλήματα κατά του λαού της, λέει την ίδια στιγμή ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον. Κανενός είδους ανάμειξη στη Συρία δίχως απόφαση του Συβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, σημειώνει από πλευράς του ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί ανακοινώνοντας παράλληλα πως η Γαλλία κλείνει την πρεσβεία της στη Συρία.
Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού πρόκειται να εισέλθει στη συνοικία μαζί με την συριακή Ερυθρά Ημισέληνο. Στόχος η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας και η απομάκρυνση των τραυματιών έπειτα από κύμα βομβαρδισμών.
Την Πέμπτη ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός των ανταρτών ανακοίνωσε ότι οπισθοχωρεί από τη συνοικία. Πρόσθεσε ότι περίπου 4.000 πολίτες αρνούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και ότι η οπισθοχώρηση γίνεται για να αποφευχθεί μια ολομέτωπη επίθεση.
Από τους 100.000 ανθρώπους που ζουν στην Μπάμπα Αμρ, μόνο μερικές χιλιάδες βρίσκονται ακόμα στην περιοχή.
«Φοβόμαστε ότι υπάρχουν πολλοί τραυματισμένοι στη συνοικία» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού. «Γνωρίζουμε ότι η ανθρωπιστική κατάσταση στο έδαφος είναι ιδιαιτέρως ανησυχητική» είπε.
Στη Χομς χιονίζει, εμποδίζοντας την προέλαση του στρατού, αλλά δυσχεραίνοντας παράλληλα την κατάσταση για τους πολίτες.
Πολλά σπίτια παραμένουν χωρίς ρεύμα και βασικά αγαθά λείπουν.
«Να λογοδοτήσει η Συρία»
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε τη Δευτέρα ότι η κυβέρνηση της Συρίας θα πρέπει να λογοδοτήσει για τα εγκλήματα κατά του λαού της, τα οποία διαπράχθηκαν τον τελευταίο χρόνο στη διάρκεια της εξέγερσης κατά του προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ.
«Πρέπει να ξεκινήσουμε να συγκεντρώνουμε τις αποδείξεις τώρα, ώστε κάποτε, όσος χρόνος κι αν χρειαστεί να περάσει, να έρθει η ημέρα της κρίσης για αυτό το φοβερό καθεστώς» είπε ο Ντ.Κάμερον στους δημοσιογράφους από τις Βρυξέλλες.
«Αυτό που νομίζω ότι έχει σημασία είναι να συγκεντρωθούν τα αποδεικτικά στοιχεία και να σχηματιστεί η εικόνα ώστε να λογοδοτήσει αυτό το εγκληματικό καθεστώς και να διασφαλίσουμε ότι θα λογοδοτήσει για τα εγκλήματα που διαπράττει κατά του λαού του» πρόσθεσε.
Ανάλογη δήλωση ήλθε από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι, ο οποίος τόνισε μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θέλουν να λογοδοτήσουν όσοι ευθύνονται για τα φρικτά εγκλήματα που διαπράττονται στη Συρία.
Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δήλωσε, εν τω μεταξύ, πως δεν μπορεί να υπάρξει κανενός είδους επέμβαση στη Συρία δίχως απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Ανακοίνωσε, επίσης, ότι η Γαλλία κλείνει την πρεσβεία της στη Δαμασκό.
Επιστρέφουν στο Παρίσι οι δημοσιογράφοι
Οι Γάλλοι δημοσιογράφοι Εντίθ Μπουβιέ και Ουίλιαμ Ντανιέλς, οι οποίο είχαν εγκλωβιστεί για πολλές ημέρες στην πόλη Χομς της Συρίας, βρίσκονται πλέον στην πρεσβεία της Γαλλίας στο Λίβανο και αναμένονται στο Παρίσι νωρίς το βράδυ της Παρασκευής, όπως ανακοινώθηκε από το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.
«Είμαι χαρούμενος για το γεγονός ότι οι δύο Γάλλοι δημοσιογράφοι, η Εντίθ Μπουβιέ και ο Ουίλιαμ Ντανιέλς, οι οποίοι είχαν εγκλωβιστεί στην πόλη Χομς για πολλές ημέρες, βρίσκονται στο Λίβανο. Τους έχει αναλάβει η πρεσβεία της Γαλλίας στη Βηρυτό και γίνεται κάθε τι δυνατό για την ιατρική τους παρακολούθηση και τον επαναπατρισμό τους το συντομότερο δυνατό» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Αλέν Ζιπέ.
Στον Λίβανο βρίσκεται και ο Ισπανός δημοσιογράφος Χαβιέρ Εσπινόσα, σύμφωνα με την εφημερίδα El Mundo, για την οποία εργαζόταν.
Βρέθηκαν, επίσης, οι σοροί της Αμερικανίδας Μαρί Κόλβιν και του φωτορεπόρτερ Ρεμί Οσλίκ. Βίντεο που δημοσιεύτηκε στο Διαδίκτυο δείχνει ακτιβιστές να θάβουν τα δύο πτώματα.
Πηγή στη Συρία ανέφερε ότι βρέθηκαν τρεις σοροί και πρόσθεσε ότι ο Εσπινόζα είχε σκοτωθεί, αλλά ο αναπληρωτής διευθυντής της ισπανικής εφημερίδας είπε ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατον.
Οι σοροί θα μεταφερθούν σε νοσοκομείο της Δαμασκού όπου θα εξεταστούν από ιατροδικαστή.
Η Συρία θα ζητήσει δείγματα DNA από τις αντίστοιχες χώρες τους για να ταυτοποιήσει τις σορούς, οι οποίες θα παραδοθούν στη συνέχεια στις πρεσβείες της Πολωνίας, που εκπροσωπεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Ισπανίας παρουσία εκπροσώπων της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) και της Αραβικής Συριακής Ερυθράς Ημισελήνου, διευκρινίσθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας.
Έτοιμος για τη στήριξη της συριακής αντιπολίτευσης εφόσον δοθεί το «πράσινο φως» των Ηνωμένων Εθνών δηλώνει από τις Βρυξέλλες ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί. «Δεν θα κάνουμε τίποτα χωρίς ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας» υπογραμμίζει. Ο Χέρμαν βαν Ρομπάι δηλώνει την ίδια στιγμή πως η Ευρώπη είναι αποφασισμένη να διασφαλίσει ότι θα λογοδοτήσουν όσοι ευθύνονται για τα εγκλήματα στη Συρία. Στην ίδια γραμμή ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.
Στην αιματοκυλισμένη συνοικία Μπάμπα Αμρ της Χομς αναμένεται να εισέλθει, εν τω μεταξύ, ο Ερυθρός Σταυρός προκειμένου να μοιράσει τρόφιμα και ιατρικό υλικό έπειτα από ένα μήνα πολιορκίας από το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ. Η οχηματοπομπή που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια έχει φθάσει στη Χομς από τη Δαμασκό, και ετοιμάζεται να εισέλθει στη «ανυπότακτη» συνοικία.