Περισσότερα από 100 γεύματα διανέμονται καθημερινά τις τελευταίες δύο εβδομάδες μέσα από την πρωτοβουλία «Φαγητό – Με την αγάπη μας» των Ιδρυμάτων Ανδρέου και Μαρίας Καλοκαιρινού. «Πήραμε με όλης μας την αγάπη την απόφαση να αναβιώσουμε μια από τις αρχικές μας δράσεις, γιατί γίνεται πια αισθητή η ανάγκη ανακούφισης πολλών συνανθρώπων μας και στο Ηράκλειο» τονίζει στο Βήμα ο κ. Σταύρος Αρναουτάκης, Περιφερειάρχης Κρήτης και Πρόεδρος των Ιδρυμάτων.

Κεντρική ιδέα είναι η αξιοποίηση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων του Γηροκομείου, καθώς και του προσωπικού του, για την παροχή σε καθημερινή βάση ενός πλήρους γεύματος στους δικαιούχους. «Ξεκινήσαμε στις 15 Φεβρουαρίου και ήδη έχουμε υπερβεί τα 100 πλήρη γεύματα που είχαμε θέσει ως το ανώτατο δυνατό όριο. Αυτή την στιγμή πιστεύω πως μπορούμε να φτάσουμε μέχρι και τα 130 γεύματα», λέει ο κ. Ισίδωρος Δετοράκης, Διευθυντής των Ιδρυμάτων Α. & Μ. Καλοκαιρινού.

Τις πρώτες δύο ημέρες διανεμήθηκαν 47 γεύματα, σύντομα έγιναν 64 και μετά από δύο εβδομάδες ήδη ανέρχονται στα 106 γεύματα ημερησίως, σύμφωνα με τον κ. Αλέξη Καλοκαιρινό, μέλος τους Δ.Σ. των Ιδρυμάτων. «Τώρα πια η κουζίνα μας δεν σταματάει να δουλεύει», λέει χαρακτηριστικά.

Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι νέοι άνθρωποι κάνουν την εμφάνισή τους στο συσσίτιο, κυρίως γυναίκες που είτε μεγαλώνουν μόνες τους παιδιά, είτε ο σύζυγός τους είναι άνεργος. Μέχρι σήμερα ο κορμός των δικαιούχων έχει διαμορφωθεί βάσει προτάσεων Συλλόγων και Δικτύων Αλληλεγγύης του Ηρακλείου.

Δεδομένου ότι η τοπική ανεργία έχει σχεδόν διπλασιαστεί τον τελευταίο χρόνο, γίνονται ήδη σκέψεις για επέκταση της δραστηριότητας. «Η χρηματοδότηση της δράσης γίνεται αποκλειστικά με πόρους των Ιδρυμάτων, που σημαίνει ότι η επένδυση αυτή θα πρέπει να ενισχυθεί. Ακόμα και μέσα στην κρίση, χάρη στην στιβαρή διαχείριση των οικονομικών μας, θα κάνουμε όσα μπορούμε για να ανταποκριθούμε στις αυξανόμενες ανάγκες» επισημαίνει ο κ. Αρναουτάκης.

Αυτό βέβαια, θα σημάνει και την ανάγκη για ενεργοποίηση κριτηρίων για τους δικαιούχους. Η κοινωνική λειτουργός που έχει επωμισθεί την διενέργεια και την μελέτη των κοινωνικών ιστορικών, ήδη εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση, πάντα με γνώμονα την αξιοπρέπεια των ανθρώπων που βρίσκονται σε ανάγκη.

Η κοινωνική προσφορά βρίσκεται στην βάση της αποστολής των Ιδρυμάτων Α. & Μ. Καλοκαιρινού, που «αφουγκράζονται τις ανάγκες της κοινωνίας σε τέτοιους χαλεπούς καιρούς», όπως τονίζει στο Βήμα ο κ. Δετοράκης. Μετά την παροχή του πρώτου «οικονομικού συσσιτίου» στην περιοχή του Ηρακλείου το 1938 και την εξασθένιση του θεσμού στην δεκαετία του ’50, σήμερα η πρωτοβουλία αυτή αναβιώνει σε νέες συνθήκες, αλλά με την ίδια αγάπη και φροντίδα.