Περισσεύει η ικανοποίηση στο επιτελείο του προέδρου της Ν.Δ. κ. Αντ. Σαμαρά για τα αποτελέσματα των επαφών που είχε στις Βρυξέλλες, κατά τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, αλλά και κυρίως για το κλίμα που υπήρξε στη συνάντησή του με την Ανγκελα Μέρκελ.

«Πήγαμε πολύ καλά» είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ. στους στενούς του συνεργάτες και εμφανίστηκε αρκετά ικανοποιημένος από την εκτενή συνομιλία του με τη γερμανίδα καγκελάριο, όπου το αρνητικό κλίμα του προηγούμενου διαστήματος αμβλύνθηκε και δόθηκαν οι απαραίτητες διευκρινίσεις.

Στην ηγετική ομάδα της Ν.Δ. εκτιμούν ότι πλέον έχει βελτιωθεί αισθητά το κλίμα για τον κ. Σαμαρά και…«οι κακές στιγμές ανήκουν στο παρελθόν».

Το πιο σημαντικό για τον κ. Σαμαρά, στην πορεία του προς τις εκλογές, είναι ότι έχουν ανοίξει ουσιαστικοί δίαυλοι επικοινωνίας με τους ξένους ηγέτες αλλά και με τα στελέχη των Βρυξελλών, ενώ ο ίδιος θεωρεί ότι το κυριότερο είναι πως έχουν αρχίσει να γίνονται αποδεκτές προτάσεις του για έξοδο από την κρίση.

Μάλιστα, κορυφαία στελέχη, τονίζουν με έμφαση, ότι αυτή η αλλαγή κλίματος σε συνδυασμό με το γενικότερο πλαίσιο στην Ε.Ε. (π.χ. ο ισπανός κεντροδεξιός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι ζητάει χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων, ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι ζητάει με ένταση ανάπτυξη, κτλ.), ανοίγει ο δρόμος την επομένη των εκλογών για να υπάρξει επαναπροσδιορισμός (τροποποίηση) της πολιτικής που ακολουθεί η Ελλάδα, με στόχο να περιοριστούν οι επιπτώσεις της κρίσης.

Ο κ. Σαμαράς εμφανώς ανακουφισμένος από την παρουσία του, είδε ένα τελείως διαφορετικό κλίμα από αυτό που βίωνε, τις προηγούμενες φορές στις συνάξεις της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς.

Δεν ήταν πλέον το «κόκκινο πανί» και ο ανεύθυνος πολιτικός που δεν συναινεί και δεν επιθυμεί τη σωτηρία της χώρας του. Πλέον, όπως προκύπτει από τις ομιλίες και τις δηλώσεις που έγιναν ότι είναι ο εν αναμονή πρωθυπουργός.

Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικράτησε στη σύνοδο ήταν και η ευχή που έδωσε -παρουσία των πολιτικών αρχηγών που μετέχουν στο ΕΛΚ εκ των οποίων η πλειονότητα είναι αρχηγοί κυβερνήσεων και συμμετέχουν στις Συνόδους Κορυφής της ΕΕ – ο πρόεδρος του ΕΛΚ Βίλφρεντ Μάρτενς κλείσιμο των εργασιών: «Καλή επιτυχία στον Αντώνη Σαμαρά στις εκλογές του Απριλίου».

Το χειροκρότημα ήταν έντονο και ουδείς, από τους παριστάμενους, όπως προκύπτει από τις έως σήμερα πληροφορίες, δεν έθεσε θέμα παράτασης του βίου της κυβέρνησης Παπαδήμου και μετάθεσης του χρόνου των εκλογών.
Το τετ α τετ Σαμαρά-Μέρκελ
Οι πάγοι άρχισαν να λιώνουν. Τα χαμόγελα περίσσευαν μετά την ωριαία συνάντηση. Η ατμόσφαιρα, το απόγευμα της Πέμπτης 2 Μαρτίου, στη Βασιλική Ακαδημία των Βρυξελλών ήταν αρκετά χαλαρή. Η πρώτη κατ’ ιδίαν συνάντηση της «σιδηράς» κυρίας της γερμανικής πολιτικής με τον άλλοτε «άσωτο υιό» της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς μόλις είχε ολοκληρωθεί.

Ο κ. Σαμαράς είχε την ευκαιρία να συζητήσει για την ανάγκη να υπάρξει σύντομα εκλογική αναμέτρηση στην Ελλάδα και τόνισε, ότι «με τις εκλογές θα εκτονωθεί η κοινωνική ένταση» και θα προκύψει μια νέα κυβέρνηση που θα ξεκινήσει από νέα αφετηρία την προσπάθεια σταθεροποίησης και ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.
Με βάση πηγές από τη Ν.Δ., η Ανγκελα Μέρκελ δεν έκανε νύξη στο θέμα των εκλογών, όπως και κανείς άλλος εκ των ηγετών του ΕΛΚ, αφού με τα όσα είπε στον κ. Σαμαρά έδειξε (δεν μίλησε συγκεκριμένα) ότι δεν έχει πια κανένα πρόβλημα να γίνουν εκλογές μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών του PSI, ενώ εξήρε τις προσπάθειες του κ. Σαμαρά για την προώθηση της νέας δανειακής σύμβασης.

«Είναι αναγκαίο να συνεχιστεί με αξιόπιστο τρόπο η εφαρμογή του νέου προγράμματος» φέρεται να είπε η κυρία Μέρκελ και σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς της απάντησε: «κι εμείς στηρίζουμε με αίμα», αναφερόμενος ουσιαστικά και στις μαζικές διαγραφές των «γαλάζιων» βουλευτών που καταψήφισαν.

Τόσο με την κυρία Μέρκελ, όσο και με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, επισημάνθηκε πως η επιμήκυνση του εκλογικού χρόνου αποδυναμώνει όσους στηρίζουν το οικονομικό πρόγραμμα.

Αυτό είναι και το σημείο κλειδί, καθώς και οι Ευρωπαίοι δεν επιθυμούν, σύμφωνα με πηγές της Ν.Δ., πολιτική αποσταθεροποίηση και άνοδο των αντιευρωπαϊκών κομμάτων και ιδιαίτερα σημαντικό θεωρήθηκε από κορυφαία στελέχη του ΕΛΚ, η σταθερή θέση του κ. Σαμαρά, η οποία τονίστηκε και στη σύνοδο, ότι είναι αποφασισμένος να εφαρμόσει τη δημοσιονομική προσαρμογή και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Παράλληλα, επεσήμανε το γεγονός ότι η Ελλάδα βιώνει πέντε συνεχή χρόνια βαθιάς, πρωτοφανούς ύφεσης, πρωτόγνωρη για άλλες ευρωπαϊκές χώρες, και για αυτό πρέπει να ληφθούν και δραστικά μέτρα ώστε να αλλάξει η κατάσταση.

Βάσει αυτής της εκτίμησης, προέταξε και στη συνάντησή του με την κυρία Μέρκελ την ανάγκη να υπάρξει αναπτυξιακή διάσταση στην πολιτική που ακολουθεί η χώρα, προτείνοντας συγκεκριμένες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, έτσι ώστε, άμεσα.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ανάγκη να περιορισθεί η ύφεση και να μειωθεί η ανεργία, ειδικά των νέων, ενώ έθεσε και το θέμα της ανακήρυξης ΑΟΖ από την Ελλάδα, επισημαίνοντας τα οφέλη που θα έχει αυτή η κίνηση στην ελληνική οικονομία.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. έκανε στην κυρία Μέρκελ μια σύντομη ανάλυση της κατάστασης στην Ελλάδα και της υπογράμμισε πως πέρα από την οικονομική πλευρά της κρίσης, υπάρχει και η ανθρώπινη πλευρά, καθώς «δοκιμάζονται με πρωτοφανή σκληρότητα οι πολίτες και απειλείται η κοινωνική συνοχή».

Ο κ. Σαμαράς, τόσο στην κυρία Μέρκελ, όσο και στη Σύνοδο, πρότεινε να ενεργοποιηθούν τα Ευρωπαϊκά κονδύλια (ΕΣΠΑ), να αξιοποιηθούν οι πόροι της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, να δημιουργηθεί μια Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, να τονωθεί η ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, να χρηματοδοτηθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να ενισχυθούν οι εξαγωγές.