Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ να επανήλθε χθες με ένα νέο κρεσέντο κακοπιστίας έναντι της Ελλάδας, για να ξορκίσει, προφανώς, τους δημοσκοπικούς εφιάλτες του.

Τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής της ΕΕ, ωστόσο, όπως άλλωστε και η σχεδόν απομόνωση του Ρέσλερ από τους κυβερνητικούς εταίρους του Ανγκελα Μέρκελ και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υποδηλώνουν μια αλλαγή φιλοσοφίας σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.

«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες διακήρυξαν μιαν αλλαγή πλεύσης στην ελληνική κρίση χρέους, απομακρυνόμενοι από την πρακτική των αλλεπάλληλων δημοσιονομικών περικοπών, που κυριάρχησε στις προσπάθειες διάσωσης», γράφει χαρακτηριστικά το Bloomberg. Συνοψίζοντας τα συμπεράσματα από τις ανταποκρίσεις των απεσταλμένων του στις Βρυξέλλες, το αμερικανικό πρακτορείο σημειώνει ότι «διαπιστώνοντας ότι η ευρωζώνη διολισθαίνει ξανά προς την ύφεση, οι Ευρωπαίοι ηγέτες υιοθετούν μια αναπτυξιακή ατζέντα που δεν συνάδει με τη Συνθήκη δημοσιονομικής ευταξίας που ταυτόχρονα υπέγραψαν».
Προβάλλοντας την ατάκα του γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί «δεν ξεπεράσαμε την κρίση αλλά αλλάζουμε σελίδα στην κρίση», το Bloomberg εξηγεί ότι οι ηγέτες της Ευρώπης μοιάζουν να αντιλαμβάνονται ότι δεν πρέπει να επαναλάβουν τα εσφαλμένα βήματα που είχαν κάνει στα μέσα του 2010 όταν ενέκριναν το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας.

Παπαδήμος: προτεραιότητα η ανάπτυξη
Την αλλαγή της γραμμής πλεύσης των εταίρων απέναντι στην ελληνική κρίση και την εγκατάλειψη των δημοσιονομικών εμμονών επεσήμανε άλλωστε στη συνέντευξη τύπου που έδωσε μετά τη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών και ο Λουκάς Παπαδήμος. «Γυρίζω στην Αθήνα περισσότερο αισιόδοξος», δήλωσε ο έλληνας πρωθυπουργός και εξήγησε γιατί: «Η ανάπτυξη είναι πλέον κορυφαία προτεραιότητα της Ευρώπης».

«Εχει έρθει η ώρα να αντικαταστήσουμε τον κύκλο της ύφεσης από έναν ενάρετο κύκλο ανάπτυξης», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι αυτό είναι πλέον κατανοητό και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

«Προχωράμε χωρίς καθυστέρηση σε μέτρα ανάπτυξης, που θα αλλάξουν το κλίμα», ανέφερε και κωδικοποίησε τις προτεραιότητες από δω και μπρος:

– αξιοποίηση πόρων του ΕΣΠΑ με προτεραιότητα προγράμματα που στηρίζουν τις επιχειρήσεις και δίνουν δουλειά σε ανέργους,
– αξιοποίηση πόρων για να «ξεκολλήσουν» τα έργα κατασκευής αυτοκινητόδρομων,
– εξεύρεση πόρων για στήριξη των επενδύσεων,
– ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών για επαρκή χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας,
– καλύτερη οργάνωση των εξαγωγών για να σταθεροποιηθεί η καλή εικόνα των τελευταίων χρόνων και
– επιτάχυνση των διαδικασιών για αξιοποίηση των ΑΠΕ και των υποθαλάσσιων πηγών ενέργειας.

Επιπλέον, ο έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε τις προσπάθειες για έναν αποδοτικότερο φοροεισπρακτικό μηχανισμό, για τον περιορισμό της παραοικονομίας, καθώς και για ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα.
«Η Ευρώπη μας δίνει ψήφο εμπιστοσύνης, ας μην την διαψεύσουμε, αντίθετα ας διαψεύσουμε όσους πιστεύουν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να τα καταφέρει», ανέφερε ο Λουκάς Παπαδήμος.

Το στοίχημα του PSI
Πολιτικοί και οικονομικοί παρατηρητές θεωρούν πλέον ότι το μεγάλο στοίχημα του όλου εγχειρήματος διάσωσης της Ελλάδας εστιάζεται στην απομείωση του χρέους. Ερωτηθείς, άλλωστε χθες ο πρωθυπουργός για το PSI και συγκεκριμένα εάν υπάρχει Plan B σε περίπτωση που στραβώσει, ο Λουκάς Παπαδήμος απάντησε: «Αναμένουμε ότι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα [στο PSI] θα είναι σημαντική και επαρκής και μετά την ολοκλήρωση του PSI θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για την χρηματοδοτική στήριξη της χώρας».

«Αρκετά ενθαρρυμένος», δήλωσε άλλωστε από τις έως τώρα αντιδράσεις των επενδυτών σε ό,τι αφορά την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων (swap) και ο Τσαρλς Νταλάρα. Ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Διεθνών Χρηματοοικονομικών (IIF) είπε συγκεκριμένα ότι δεν αποτελεί έκπληξη η μη ενεργοποίηση των ασφαλίστρων κινδύνου (CDS) από τη Διεθνή Ενωση Συμφωνιών Ανταλλαγής και Παραγώγων (ISDA), «αν και η αγορά μπορεί να αντιμετωπίσει κι αυτή την εξέλιξη».

Μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg ο εκπρόσωπος των ιδιωτών δανειστών της Ελλάδας χαρακτήρισε «αρκετά θετικές» τις αντιδράσεις των ιδιωτών επενδυτών σε ελληνικά ομόλογα, εκτιμώντας ότι η διαδικασία κουρέματος των ομολόγων βρίσκεται σε φάση που αποκτά αποκτήσει δυναμική.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να ενεργοποιηθούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης (CACS) κατά τη διάρκεια του ελληνικού swap, ο Νταλάρα τόνισε ότι ο στόχος είναι να διατηρηθεί ο οικειοθελής χαρακτήρας της ανταλλαγής.

Ο Τσαρλς Νταλάρα είπε ότι δεν πιστεύει ότι η διαδικασία απομείωσης του ελληνικού χρέους (PSI) που ακολουθείται θα αποτελέσει πρότυπο και για άλλες υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης.

Αίσθηση προκάλεσε, τέλος, η αναφορά που έκανε ο Νταλάρα στις επιπτώσεις που θα έχει η διαδικασία αυτή, εφ’ όσον όλα πάνε κατ’ ευχήν, στην παγκόσμια αγορά ασφαλίστρων κινδύνου – υπενθυμίζεται ότι χθεσινό τηλεγράφημα του Bloomberg έκανε λόγο για κατάρρευση της αγοράς CDS σε περίπτωση επιτυχίας του ελληνικού PSI.

«Η ISDA ίσως αποφασίσει να αναθεωρήσει κατά κάποιον τρόπο τον τρόπο λειτουργίας των CDS», είπε ο επικεφαλής του IIF.