Τουλάχιστον δώδεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, όταν την Τετάρτη πολλαπλοί καταστροφικοί ανεμοστρόβιλοι σάρωσαν τις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ. Μεγάλες υλικές ζημιές σε Ιλινόι και Μιζούρι. Τουλάχιστον 200 άτομα τραυματίστηκαν.

Οι περισσότεροι κάτοικοι δεν άκουσαν τις σειρήνες που ήχησαν προειδοποιητικά για τους επερχόμενους ανεμοστρόβιλους περίπου στις 04:30, αφού κοιμόντουσαν, είπε ο Έρικ Γκρεγκ, δήμαρχος της πόλης Χάρισμπεργκ, στην Πολιτεία Ιλινόι, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Μόνο στο Χάρισμπεργκ έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον έξι άνθρωποι.

Ο κυβερνήτης του Μιζούρι Τζέι Νίξον δήλωσε ότι τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην δική του πολιτεία. Δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν σε Ιλινόι και Μιζούρι. Ο κυβερνήτης του Μιζούρι κήρυξε την Πολιτεία σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Οι ανεμοστρόβιλοι κινήθηκε στη συνέχεια νοτιοανατολικά και ανατολικά, προς το Κεντάκι του Τενεσί, τη βόρεια Λουιζιάνα, το νότιο Οχάιο και την Δυτική Βιρτζίνια, σύμφωνα με ειδικούς του AccuWeather.com.

Στο Τένεσι έχασαν τη ζωή τους τρία άτομα.

Ο ανεμοστρόβιλος που έπληξε το Χάρισμπεργκ κατηγοριοποιήθηκε ως EF4 -το δεύτερο ισχυρότερο επίπεδο της εξαβάθμιας αναβαθμισμένης κλίμακας Φουτζίτα- και οι άνεμοι έπνεαν με ταχύτητα 260 έως 320 χιλιομέτρων την ώρα.

Οι περιοχές που επλήγησαν έμοιαζαν «με εμπόλεμη ζώνη», δήλωσε ο επικεφαλής της πυροσβεστικής υπηρεσίας της πόλης.

Σωστικά συνεργεία έκαναν έρευνες στα συντρίμμια, σημαδεύοντας με σπρέι όσες κατοικίες έψαξαν, ανέφερε ο Τέρι Γκις, εκδότης της εφημερίδας Daily Register του Χάρισμπεργκ.

Ο ανεμοστρόβιλος διέλυσε τμήμα του νοσοκομείου του Χάρισμπεργκ, αποκαλύπτοντας άδεια κρεβάτια, αφού οι ασθενείς απομακρύνθηκαν όταν ήχησαν οι σειρήνες. Μια νοσοκόμα, η Τζέιν Χάρπερ, είπε ότι άκουγε ήχους σαν εκρήξεις όταν οι τοίχοι και τα παράθυρα κατέρρεαν. Πρόσθεσε ότι νόμιζε πως άκουγε φορτηγό τρένο.

Σύμφωνα με την εθνική μετεωρολογική υπηρεσία των ΗΠΑ, από την Τρίτη καταγράφηκαν 18 ανεμοστρόβιλοι στις πολιτείες Νεμπράσκα, Κάνσας, Μιζούρι, Ιλινόι και Κεντάκι.