Την ανάγκη σταθερής παρουσίας ειδικών σωμάτων της Ελληνικής Αστυνομίας (ΥΜΕΤ) πλησίον της Νομικής Σχολής και της ΑΣΟΕΕ επισημαίνει ο Δήμος Αθηναίων και καταγγέλλει κατάχρηση της προστασίας του ασύλου με έγγραφό του, που διαβιβάστηκε στη Βουλή.

Στο έγγραφο, που υπογράφεται από τον γενικό γραμματέα του Δήμου Αθηναίων Θεόδωρο Λιβάνιο, περιγράφονται συνθήκες ανομίας στις περιοχές γύρω από τη Νομική Σχολή και την ΑΣΟΕΕ, με επιθέσεις κατά της Δημοτικής Αστυνομίας στους επιχειρούμενους ελέγχους από οργανωμένες ομάδες, άσχετων με το πανεπιστήμιο ατόμων ή και φοιτητές.

Το έγγραφο διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης που είχε απευθύνει στο υπουργείο Εσωτερικών η βουλευτής της ΝΔ, Ολγα Κεφαλογιάννη. Οπως ειδικότερα αναφέρεται, παρά τις εξειδικευμένες εξορμήσεις από τη Δημοτική Αστυνομία και από μεικτές ομάδες ελέγχου με την Ελληνική Αστυνομία, το παράνομο εμπόριο περιορίστηκε μεν αισθητά στα Προπύλαια και στη Νομική Σχολή, αλλά δεν εξαλείφθηκε.

Ιδίως στις οδούς Μασσαλίας και Ακαδημίας, που γειτνιάζουν με τη Νομική Σχολή, καθώς και στην οδό Πατησίων, που βρίσκεται το κτίριο της ΑΣΟΕΕ, το πρόβλημα είναι έντονο και όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται «δημιουργεί εικόνα ανομίας για το κέντρο της πρωτεύουσας», καθώς «οργανωμένες ομάδες άσχετων με το πανεπιστήμιο ατόμων ή και φοιτητών εμποδίζουν βιαίως τις επιχειρήσεις των κλιμακίων της Δημοτικής Αστυνομίας και παρέχουν προστασία στους παράνομους εμπόρους, χρησιμοποιώντας καταχρηστικά την προστασία του ασύλου».

Σημειώνεται, επίσης, ότι «εκμεταλλευόμενα την παρουσία αλλοδαπών υπαίθριων μικροπωλητών, παρεισφρέουν επίσης άτομα, εκδηλώνοντας ποινικά κολάσιμες παραβατικές συμπεριφορές, όπως είναι η χρήση και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, οι επιθέσεις σε περαστικούς και οι κλοπές», δεδομένου του ότι «δεν είναι λίγες οι φορές που στα κατασχεμένα προϊόντα βρέθηκαν μικροποσότητες ναρκωτικών ουσιών».

Είναι χαρακτηριστική η περιγραφή του γενικού γραμματέα του Δήμου Αθηναίων, σύμφωνα με την οποία «όλοι όσοι δραστηριοποιούνται στα σημεία αυτά ενοχλούνται από την εκεί αστυνόμευση, επιδεικνύοντας συστηματική επιθετική συμπεριφορά, εξυβρίζοντας λόγω ή έργω τους δημοτικούς αστυνομικούς, λαμβανομένου υπόψη ότι οι τελευταίοι δεν φέρουν ούτε καν αμυντικό εξοπλισμό».

Η κατάσταση που επικρατεί οδηγεί στην αδυναμία από μέρους της Δημοτικής Αστυνομίας να διενεργεί καθημερινούς συστηματικούς ελέγχους του παρεμπορίου και κατ’ επέκταση σε ποιοτική υποβάθμιση των συγκεκριμένων περιοχών, αναφέρεται στο έγγραφο και σημειώνεται ότι «απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ύπαρξη σταθερής παρουσίας ειδικών σωμάτων της Ελληνικής Αστυνομίας (ΥΜΕΤ) πλησίον των ανωτέρω σημείων, προς άμεση συνδρομή των υπαλλήλων σε περίπτωση που δεχτούν ανάλογες επιθέσεις».

Είναι εντυπωσιακό το στοιχείο ότι σε μία μόνο ημέρα, την 18/01/2012, κατά τη συντονισμένη ενέργεια της Δημοτικής Αστυνομίας και της ΕΛ.ΑΣ. σε αποθήκη πλησίον του Οικονομικού Πανεπιστημίου, παρουσία εισαγγελέα, κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν 4.705 απομιμητικά προϊόντα, που προορίζονταν για διάθεση στην αγορά.

Οι διαστάσεις του προβλήματος αναδεικνύονται και από στοιχεία που παρατίθενται στο έγγραφο του κ. Λιβάνιου, τα οποία δείχνουν ότι σε όλο το 2011 έγιναν 21.540 κατασχέσεις που αντιστοιχούν σε 897.924 προϊόντα παράνομης πώλησης. Από τις αναφερόμενες κατασχέσεις, οι 10.336 που αντιστοιχούν σε 789.333 προϊόντα παράνομης πώλησης έγιναν στο Ιστορικό και Εμπορικό Κέντρο της πόλης.

Η βουλευτής της ΝΔ Ολγα Κεφαλογιάννη έχει επισημάνει ότι η κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας είναι όχι μόνο τραγική, αλλά επιδεινώνεται μέρα με την ημέρα και πλήττει όχι μόνο τους κατοίκους, αλλά και τους εμπόρους εξαιτίας του παρεμπορίου. Η βουλευτής έχει επικαλεστεί στοιχεία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), σύμφωνα με τα οποία το Δημόσιο στερείται εσόδων πάνω από 6 δισ. ευρώ, επισημαίνοντας ότι η επίρριψη ευθυνών από τον ένα θεσμικό φορέα στον άλλο ούτε καλύπτει κανέναν ούτε επαρκεί για να δώσει λύσεις.