Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ανακάλυψη έκαναν επιστήμονες στις ΗΠΑ. Ήταν γνωστό ότι οι ψύλλοι είναι από τα πιο αρχαία είδη εντόμων και ζούσαν την εποχή των δεινοσαύρων. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ψύλλοι που συμβίωναν με τους δεινοσαύρους είχαν προσαρμοστεί στις ανάγκες της εποχής. Είχαν μέγεθος πολλαπλάσιο από εκείνο των σημερινών ψύλλων και είχαν αναπτύξει συγκεκριμένες στρατηγικές για να τρέφονται πίνοντας το αίμα μεγάλων ζώων που υπήρχαν εκείνη την εποχή στον πλανήτη μας.

Οι ψύλλοι τέρατα

Ομάδα παλαιοεντομολόγων από το Πανεπιστήμιο του Κάνσας μελέτησαν απολιθώματα ψύλλων ηλικίας 125-165 εκατομμυρίων ετών που εντοπίστηκαν στη Κίνα. Οπως διαπίστωσαν οι ψύλλοι εκείνης της εποχής ήταν πραγματικά τέρατα σε σχέση με τους σημερινούς. Τα σημερινά είδη ψύλλων έχουν μεγέθη που κυμαίνονται από 1-10 χιλιοστά. Οι ψύλλοι του Τζουράσικ Παρκ είχαν μεγέθη από 8-21 χιλιοστά.

Σύμφωνα με τους ερευνητές το αυξημένο μέγεθος των ψύλλων εκείνης της εποχής ήταν αποτέλεσμα εξελικτικής διεργασίας ώστε να μπορούν να επιβιώσουν στον «ευμεγέθη» κόσμο στον οποίο ζούσαν. Έπρεπε να είναι μεγάλοι σε μέγεθος και να διαθέτουν πολύ ισχυρά σαγόνια για να καταφέρνουν να «συλλαμβάνουν» τους δεινοσαύρους και τα άλλα μεγάλα ζώα της εποχής και να ρουφάνε το αίμα τους.

Οι ενέδρες

Το μέγεθος δεν ήταν η μόνη διαφορά μεταξύ των αρχαίων και των σημερινών ψύλλων: οι ψύλλοι του Ιουρασικού και του Κρητιδικού δεν ήταν δεινοί άλτες. Ετσι,ανέπτυξαν άλλες στρατηγικές για να τραφούν.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι ψύλλοι έστηναν ενέδρες στους δεινοσαύρους. Παραμόνευαν και την κατάλληλη στιγμή έπεφταν πάνω σε δεινοσαύρους και παρέμεναν πάνω τους μέχρι να χορτάσουν. Οι ερευνητές πιθανολογούν ότι οι γιγάντιοι ψύλλοι είναι πιθανό να μπορούσαν να τρέξουν πολύ γρήγορα οπότε χρησιμοποιούσαν και την ταχύτητά τους για να «πιάσουν» έναν δεινόσαυρο. Εκτιμούν επίσης ότι οι γιγάντιοι ψύλλοι είχαν τη δυνατότητα να παγιδεύσουν και να τραφούν και με πτερόσαυρους. Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature.