Αν επιθυμείτε να δώσετε ώθηση στον εγκέφαλό σας, καλό θα ήταν να…σνιφάρετε δενδρολίβανο. Μια νέα μελέτη ειδικών του Πανεπιστημίου Νορθούμπρια στη Βρετανία δείχνει ότι οι γνωστικές ικανότητες βελτιώνονται όταν μια ουσία που περιέχεται στο έλαιο του δενδρολίβανου – η 1,8 κινεόλη – απορροφάται στο αίμα.

Παραδοσιακό γιατρικό

Το δενδρολίβανο θεωρείται ως παραδοσιακό «γιατρικό» με ευρεία χρήση – χρησιμοποιείται για παράδειγμα για το ξέβγαλμα των μαλλιών αλλά και ως απωθητικό για γάτες. Πιστεύεται επί μακρόν ότι βελτιώνει την εγκεφαλική λειτουργία, οπότε οι επιστήμονες δεν εξεπλάγησαν όταν οι εθελοντές που συμπεριέλαβαν στη μελέτη τους εμφάνισαν καλύτερες επιδόσεις σε γνωστικά τεστ.

Ωστόσο η έκπληξή τους ήταν μεγάλη όταν ανακάλυψαν ότι ένα συστατικό του εισχωρεί στο αίμα, όπως αναφέρουν στο επιστημονικό περιοδικό «Therapeutic Advances in Psychopharmacology».

Οπως σημείωσε ο επικεφαλής της μελέτης δρ Μαρκ Μος «δεν εκπλαγήκαμε από τη βελτίωση στις γνωστικές επιδόσεις μετά από έκθεση στο άρωμα του δενδρολίβανου, αφού κάτι τέτοιο είχε αποδειχθεί και στο παρελθόν. Εκείνο που μας ενθουσίασε ήταν ότι η βελτίωση των γνωστικών ικανοτήτων συνδεόταν με τα επίπεδα της 1,8-κινεόλης στο πλάσμα του αίματος μετά την έκθεση στο δενδρολίβανο».

Στο πλάσμα του αίματος

Πειράματα σε 20 άτομα έδειξαν ότι το συγκεκριμένο «συστατικό» του δενδρολίβανου περνούσε μέσω της μύτης στο πλάσμα του αίματος. Όπως εξήγησε ο δρ Μος «γνωρίζαμε ότι η 1,8-κινεόλη περιέχεται στο δενδρολίβανο αλλά δεν είχε αποδειχθεί ως σήμερα ότι απορροφάται στο πλάσμα του αίματος». Ο ερευνητής προσέθεσε ότι συνηθίζουμε να ξεχνούμε πόσα από τα φάρμακα που λαμβάνει σήμερα ο πληθυσμός έχουν προέλθει από φυτά. Τόνισε ότι ο ίδιος και η ομάδα του θα συνεχίσουν να διερευνούν τα θεραπευτικά οφέλη κοινών φυτών όπως ο δυόσμος και η λεβάντα.

Αποτελεσματική και η χρήση από το στόμα;

Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα το δενδρολίβανο αναμένεται να διεξαχθεί επόμενη μελέτη στην οποία θα διερευνηθεί εάν η 1,8- κινεόλη, μπορεί μετά την κατάποσή της, να επιβιώσει περνώντας μέσα από τις «συμπληγάδες» του γαστρεντερικού συστήματος και να εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος προκειμένου να απορροφηθεί.

Ο δρ Μος ανέφερε σε συνέντευξή του στο msnbc.com ότι τα οφέλη από αυτού του είδους τις… πράσινες έρευνες αναμένεται να είναι πολλά για τον πληθυσμό. «Πιθανότατα κάποια ημέρα να αναπτυχθούν φάρμακα με βάση φυτά τα οποία θα ενισχύουν τις πνευματικές λειτουργίες» κατέληξε.