Η ΕΛ.ΑΣ ήξερε ότι υπήρχε οργανωμένο σχέδιο για εκτεταμένα επεισόδια την Κυριακή το βράδυ, όμως δεν έκανε οτιδήποτε για να το αποτρέψει! Υπήρχαν πληροφορίες για σχέδιο εμπρησμών, μέχρι και για χρήση όπλων από κουκουλοφόρους, αλλά η Αστυνομία δεν έλαβε κανένα αποτρεπτικό μέτρο.

Ουσιαστικά άφησε περίπου 1.000 αντεξουσιαστές, χωρισμένους σε πέντε βασικές ομάδες κρούσης, να πυρπολήσουν και να προκαλέσουν ζημιές σε περίπου 150 κτίρια στην Αθήνα, 40 από τα οποία καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Καταστροφές σημειώθηκαν επίσης σε τράπεζες, καταστήματα στις οδούς Σταδίου, Κοραή, Πανεπιστημίου, Ακαδημίας, Αθηνάς και αλλού. Οι καταστροφές επεκτάθηκαν μέχρι τον Κεραμικό, τις παρυφές του Αγίου Παντελεήμονα, το Μετς , την Πλάκα, τα Εξάρχεια και τους Αμπελόκηπους, σε μια ακτίνα τουλάχιστον οκτώ χιλιομέτρων. Επιπλέον έγινε πλιάτσικο σε δεκάδες καταστήματα της Αθήνας.

Η εικόνα της Αθήνας παρέπεμπε το βράδυ της Κυριακής σε μέρες της 6ης Δεκέμβρη 2008. Η ΕΛ.ΑΣ εστίασε το ενδιαφέρον της στην προστασία του Κοινοβουλίου και άλλων κυβερνητικών κτιρίων αφήνοντας τις ομάδες των κουκουλοφόρων σχεδόν ανενόχλητες να καταστρέφουν ό,τι έβρισκαν μπροστά τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τουλάχιστον δέκα διμοιρίες των ΜΑΤ, κυρίως από την επαρχία, είχαν μείνει αδρανείς μέσα στο Ζάππειο για να παρεμποδιστεί κυκλωτική κίνηση διαδηλωτών με στόχο το Μέγαρο Μαξίμου και το Κοινοβούλιο. Είναι επίσης ενδεικτικό ότι το όχημα ρίψης νερού, που έχει αποκτήσει το ελληνικό δημόσιο προ διετίας έναντι περίπου 500.000 ευρώ, βρισκόταν παρκαρισμένο έξω από το Μέγαρο Μαξίμου!

Η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ μέσω των ασυρμάτων ζητούσε αργά το βράδυ της Κυριακής μαζικές προσαγωγές υπόπτων από την περιοχή της οδού Αθήνας, όταν οι καταστροφές πια είχαν ολοκληρωθεί.

Η μοναδική κίνηση των αστυνομικών ήταν να απωθήσουν τη βασική ομάδα αντεξουσιαστών από την πλατεία Συντάγματος, χωρίς να υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο πώς θα αντιδρούσε και πώς θα απέτρεπε επεισόδια και βανδαλισμούς στις γύρω περιοχές.

Ακόμη και όταν τα επεισόδια έφταναν στην οδό Αθηνάς, στην Ομόνοια, στα Εξάρχεια, οι περισσότερες διμοιρίες των ΜΑΤ βρίσκονταν στατικές πέριξ της πλατείας Συντάγματος και όχι στην προσπάθεια καταδίωξης των κουκουλοφόρων. Ετσι λοιπόν, η κατάσταση βρέθηκε γρήγορα εκτός ελέγχου αφού οι κουκουλοφόροι άφηναν πίσω τις πολυδιασπασμένες ομάδες των ΜΑΤ και είχαν τα χρονικά περιθώρια να πυρπολούν και να καταστρέφουν δεκάδες κτίρια.

Στο επιχειρησιακό κέντρο της ΕΛ.ΑΣ επικρατούσε χάος, αφού από παντού έφταναν πληροφορίες για νέες εφόδους και καταστροφές των αντεξουσιαστών χωρίς καμιά αποτρεπτική ικανότητα.

Αυτή η κατάσταση έχει προκαλέσει δυσφορία σε ανώτατα στελέχη στη λεωφόρο Κατεχάκη, αφού φανερώνει ότι το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ για αποτροπή των επεισοδίων απέτυχε παταγωδώς.