Μπορεί ο ΔΕΣΜΗΕ να διέγραψε από τα μητρώα προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας τις εταιρείες Energa Power Trading και την Hellas Power και η Ρυθιστική Αρχή Ενέργειας να βρίσκεται ένα βήμα πριν από την ανάκληση των αδειών τους, αλλά φαίνεται πως οι ισχυρισμοί των δύο εταιρειών για οφειλές δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από τον κεντρικό διαχειριστή του συστήματος δεν ήταν πυροτεχνήματα.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας με την 469/2012 απόφασή του που δημοσιεύθηκε στις 6/2/2012 έκανε δεκτή την αίτηση των δύο εταιρειών και ακυρώνει την υπουργική απόφαση που επέβαλε τις χρεώσεις Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) για τα έτη 2009-2010-2011.
Η απόφαση μεταφράζεται σε επιστροφή από τον ΔΕΣΜΗΕ ποσού 40 εκατ ευρώ για την Energa Power Trading και άλλων 30 εκατ. ευρώ για την Hellas Power.

Δεδομένου ότι οι οφειλές των εταιρειών προς τον ΔΕΣΜΗΕ για αγορές ρεύματος ανέρχονται σε 60 εκατ. ευρώ, η απόφαση του ΣτΕ ανατρέπει τις διεκδικήσεις του κρατικού φορέα και τον καθιστά αυτόματα οφειλέτη των δύο εταιρειών.
Από την αρχή φαινόταν πως το κλείσιμο των δύο εταιρειών δεν ήταν μια απλή υπόθεση αδυναμίας καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών αλλά ένα σύνθετο πρόβλημα που ανεδείκνυε τις αδυναμίες του θεσμικού πλαισίου της λιανικής αγοράς ηλεκτρισμού και προκαλούσε ερωτηματικά για την ευκολία με την οποία οι ρυθμιστικές αρχές «έκλεισαν» εν μια νυκτί τη συγκεκριμένη αγορά και κατέστησαν εκ νέου τη ΔΕΗ μονοπώλιο.

Θεωρείται σίγουρο πως θα υπάρξουν από εδώ και πέρα αρκετά επεισόδια στο σήριαλ αφού η αρχή νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα έχει δεσμεύσει τους λογαριασμούς των δύο εταιρειών με την αιτιολογία ότι εισέπρατταν το τίμημα για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και αντι να το αποδίδουν στη ΔΕΗ και στο ΔΕΣΜΗΕ, τα χρήματα αυτά κατέληγαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία, ενώ η προϊσταμένη της εισαγγελείας πρωτοδικών έχει διατάξει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.

Οι δύο εταιρείες παραδέχονται την ύπαρξη των λογαριασμών θεωρώντας τους νόμιμους και ο νέος μέτοχος των εταιρειών, το fund Worldwide Energy έχει δηλώσει πως θα κινηθεί δικαστικά και θα ασκήσει κάθε νόμιμο δικαίωμά του, προκειμένου να προσβάλει τις αποφάσεις διαγραφής των εταιρειών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Εκτός από τις οφειλές ΥΚΩ για τις οποίες δικαιώθηκαν, οι δύο εταιρείες διεκδικούν 40 εκατ. ευρώ για το 2011 από την υπερχρέωση της κατανάλωσης ενέργειας των πελατών τους και 30 εκατ. ευρώ απο τον μη υπολογισμό της παραγωγής ενέργειας απο ΑΠΕ που ανέβαζε την Οριακή Τιμή Συστήματος κατά 10%.