Τρία έργα μεγάλων διαστάσεων, «Το καράβι της ζωής μου» του Καμπακόφ, οι σταυροί του Γιάννη Κουνέλλη και το «Fixit» της Μόνας Χατούμ, το οποίο έχει δημιουργηθεί από αντικείμενα του εργοστασίου Φιξ, όπως καζάνια για παράδειγμα, που είχαν απομείνει μέσα στο κτίριο από την εποχή που λειτουργούσε ως εργοστάσιο για την παραγωγή μπύρας περιμένουν ήδη για να τοποθετηθούν στους τεράστιους εκθεσιακούς χώρους του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, η κατασκευή του οποίου _ επιτέλους_ άρχισε.

Σαράντα μέρες εργασίας μετρούν ήδη τα συνεργεία που βρίσκονται στο κτίριο καθώς σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα ως το τέλος του φθινοπώρου θα έχει ολοκληρωθεί η δομική ενίσχυσή του _εξαιρετικά δύσκολη φάση, η οποία όμως θα αποδώσει ένα απολύτως ασφαλές οικοδόμημα_ ενώ στη συνέχεια απαιτείται ένας ακόμη χρόνος για άλλες οικοδομικές εργασίες.

Οπως λέει η διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης κυρία Αννα Καφέτση η εγκατάστασή του στο νέο κτίριο θα γίνει με προσωρινή παραλαβή τον Οκτώβρη του 2013, για να ανοίξει στο κοινό τον Ιανουάριο του 2014.

Με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται γύρω στο μηδέν και τον αέρα να διαπερνά ακόμη και τους τοίχους η ξενάγηση που έγινε σήμερα το μεσημέρι στο κτίριο μπορεί να μην είχε τις πλέον ιδανικές συνθήκες, έδωσε όμως μία ικανοποιητική ιδέα του έργου που βρίσκεται σε εξέλιξη μετά από καθυστερήσεις ετών.

Βέβαιος εμφανίσθηκε ο υπουργός Πολιτισμού κ. Παύλος Γερουλάνος για την ολοκλήρωση του έργου, καθώς όπως είπε, και τα χρήματα _26,3 εκατ. ευρώ _ είναι εξασφαλισμένα καθώς είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ αλλά και διάφορα νομικά κωλύμματα που υπήρχαν έως πρόσφατα, έχουν υπερκεραστεί.

Το γεγονός ότι οι πρώτες συζητήσεις για την εγκατάσταση του ΕΜΣΤ στο Φιξ είχαν αρχίσει από το 1996, όπως θυμήθηκε η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟ κυρία Λίνα Μενδώνη, αλλά και οι κυβερνήσεις που έρχονταν και έφευγαν, ευτυχώς δεν επτόησαν όσους είχαν επενδύσει σ΄ αυτό, έτσι ώστε σήμερα να βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση της διαδικασίας υλοποίησης του έργου.

Από το σημείο όπου στεκόμαστε με την διευθύντρια του μουσείου κυρία Αννα Καφέτση βλέπουμε κάτω την τεράστια _ στην κυριολεξία αφού καταλαμβάνει έκταση 3000 τ. μ. περίπου _ αίθουσα περιοδικών εκθέσεων, που επιπλέον έχει ύψος περί τα 12 μέτρα. Βρίσκεται στο υπόγειο του κτιρίου και επικοινωνεί με μία ακόμη αίθουσα για περιοδικές εκθέσεις ώστε αναλόγως των απαιτήσεων να μπορεί να ενωθούν.
Η είσοδος του μουσείου θα βρίσκεται στην γωνία των οδών Καλλιρρόης και Φραντζή ενώ απ΄ευθείας είσοδος θα γίνεται και από το σταθμό του μετρό (θα υπάρχει και τρίτη για τα φορτηγά μεταφοράς έργων) Σ΄αυτό το πρώτο επίπεδο θα υπάρχει το εκδοτήριο, η γκαρνταρόμπα και το πωλητήριο ενώ στο μεσοπάτωμα προβλέπεται μικρό αμφιθέατρο, χώρος για εκπαιδευτικά προγράμματα, αίθουσα Τύπου καθώς και χώρος παραγωγής ψηφιακών έργων από τους καλλιτέχνες.

Στον πρώτο όροφο θα βρίσκονται γραφεία, βιβλιοθήκη και ειδικά ψυγεία για την φύλαξη των ψηφιακών έργων και στους δεύτερο και τρίτο ορόφους θα αναπτυχθούν οι μόνιμες συλλογές του μουσείου. Ο τέταρτος όροφος εξάλλου με σχήμα «Π» θα φιλοξενήσει τα ογκώδη έργα του Καμπακόφ, του Κουνέλλη και της Χατούμ.

Εστιατόριο με τεράστια βεράντα και εκπληκτική θέα προς την Ακρόπολη αλλά και ολόκληρη την Αθήνα θα λειτουργεί στον τέταρτο όροφο επίσης. Και τέλος το δώμα όπου θα υπάρχει έκθεση γλυπτών, θα είναι και χώρος που θα μπορεί να φιλοξενεί εκδηλώσεις.