Ο Ατλαντας της σκοτεινής ύλης

Ο μεγαλύτερος μέχρι σήμερα χάρτης της σκοτεινής ύλης, του μυστηριώδους, αόρατου υλικού που αντιστοιχεί στο μεγαλύτερο μέρος της ύλης του Σύμπαντος, δημιουργήθηκε με τη βοήθεια τηλεσκοπίου που σάρωσε δέκα εκατομμύρια γαλαξίες.

Αν και μέχρι σήμερα έχουν διατυπωθεί πολλές θεωρίες, κανείς δεν γνωρίζει ακόμα ποια είναι η σύσταση της σκοτεινής ύλης -ύλης που παραμένει αόρατη επειδή δεν εκπέμπει και δεν διαθλά την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.

Όμως παρόλο που δεν μπορεί να ανιχνευτεί άμεσα, το μυστηριώδες υλικό, που εκτιμάται ότι είναι πέντε φορές περισσότερο από την κανονική ύλη, γίνεται αντιληπτό επειδή αρκεί βαρυτική έλξη στα άστρα και τους γαλαξίες.

Επιπλέον, η βαρύτητα της σκοτεινής ύλης παραμορφώνει το φως μακρινών γαλαξιών καθώς ταξιδεύει προς τη Γη.

Αυτό ήταν το φαινόμενο που χρησιμοποίησε διεθνής ερευνητική ομάδα για να δημιουργήσει τον νέο χάρτη.

Σε πλάτος ενός δισ. ετών

Οι τελικές εικόνες, που καλύπτουν μια περιοχή του Σύμπαντος πλάτους ενός δισεκατομμυρίου ετών, παρουσιάστηκαν σε συνέδριο της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας που πραγματοποιείται στο Τέξας.

Το Τηλεσκόπιο Γαλλίας-Καναδά-Χαβάης (CFHT) στο Μάουνα Κέα της Χαβάης, εφοδιασμένο με κάμερα των 340 Megapixel, χρειάστηκε πέντε χρόνια για να εξετάσει την ακτινοβολία δέκα εκατομμυρίων γαλαξιών, και να αναλύσει τις παραμορφώσεις που προκαλεί στα είδωλά τους η σκοτεινή ύλη.

«Είναι συναρπαστικό να μπορούμε να «δούμε» τη σκοτεινή ύλη εξετάζοντας την παραμόρφωση του χωροχρόνου» σχολίασε στο AFP ο Λούντοβικ Βαν Βέρντεκε του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν τα μαθηματικά μοντέλα, τα οποία έδειχναν ότι η σκοτεινή ύλη δεν είναι ομοιόμορφα κατανεμημένη στο Σύμπαν -σχηματίζει γιγάντιους «σβόλους» και νήματα, ανάμεσα στα οποία υπάρχουν αχανείς περιοχές χωρίς καθόλου σκοτεινή ύλη.

Η ακρίβεια των μαθηματικών μοντέλων θα εξεταστεί περαιτέρω σε περίπου τρία χρόνια, διάστημα που εκτιμούν ότι χρειάζονται οι ερευνητές προκειμένου να επεκτείνουν τον χάρτη τους κατά δέκα φορές.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk