Διήμερη επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποιεί την επόμενη Τρίτη και Τετάρτη (10 και 11 Ιανουαρίου) ο Εχούντ Μπάρακ. Όπως πληροφορείται «Το Βήμα», ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Καρ. Παπούλια, τον Πρωθυπουργό κ. Λ. Παπαδήμο και τον υπουργό Εθνικής Αμυνας κ. Δ. Αβραμόπουλο. Ψηλά στην ατζέντα του κ. Μπάρακ αναμένεται θα βρεθούν η διμερής αμυντική (και όχι μόνο) συνεργασία αλλά και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή με έμφαση στο Ιράν.

Η επίσκεψη αποτελεί ακόμη μία ένδειξη ότι οι ελληνοϊσραηλινές σχέσεις ακμάζουν – σε μία εποχή που στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές. Ο κ. Μπάρακ θα συζητήσει με τους συνομιλητές του τόσο την προώθηση της αμυντικής συνεργασίας (πρόσφατα υπεγράφη και το πρόγραμμα αμυντικής συνεργασίας Ελλάδος και Ισραήλ για το 2012, που περιλαμβάνει σειρά κοινών αεροπορικών ασκήσεων και άλλων δραστηριοτήτων), τη δυνατότητα συνεργασίας και συμπαραγωγής οπλικών συστημάτων, την κατάσταση που έχει προκύψει με την «αραβική άνοιξη» και φυσικά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει για την ελληνική πλευρά το ενδεχόμενο συμπαραγωγής σε ελληνικό έδαφος του συστήματος SPICE 1000/2000 που πρόκειται να προμηθευτεί η Πολεμική Αεροπορία. Σύμφωνα με εξακριβωμένες πληροφορίες, το θέμα συζητήθηκε και στην πρόσφατη επίσκεψη στο Ισραήλ του επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) κ. Δ. Γεωργιόπουλου. Είναι άλλωστε γνωστό ότι από ισραηλινής πλευράς έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον και για την ιδιωτικοποίηση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) – αν και τα διαρθρωτικά προβλήματα της εταιρείας λειτουργούν προς το παρόν ανασταλτικά για ξένους επενδυτές.

Η Αθήνα θα ενδιαφερθεί επίσης να μάθει και για το πώς βλέπει το Τελ Αβίβ τις τελευταίες εξελίξεις με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, την αποτελεσματικότητα των διεθνών κυρώσεων (στις οποίες αναμένεται να προστεθεί εντός του Ιανουαρίου το εμπάργκο στις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου από την Ευρωπαϊκή Ενωση – ΕΕ), καθώς επίσης και το μέλλον των τουρκοϊσραηλινών σχέσεων. Και στο τραπέζι θα τεθεί, έστω και όχι στις λεπτομέρειές του, ο φάκελος «υδρογονάνθρακες» στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου εδώ και καιρό έχει δημιουργηθεί σταθερός δίαυλος επικοινωνίας και ταύτιση συμφερόντων των δύο χωρών.

Ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ γίνεται το τέταρτο στέλεχος της ισραηλινής κυβέρνησης που έρχεται στην ελληνική πρωτεύουσα μετά την προσέγγιση Αθηνών – Τελ Αβίβ που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2010. Εχουν προηγηθεί ο πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου, ο υπουργός Εξωτερικών Αβιγκντορ Λίμπερμαν και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ντάνι Αγιαλόν. Αυτό που εκκρεμεί πάντως είναι η σύγκληση του κοινού υπουργικού συμβουλίου Ελλάδος – Ισραήλ, επί της οποίας οι συζητήσεις συνεχίζονται και δεν αποκλείεται να υπάρξουν εξελίξεις τις προσεχείς εβδομάδες.