Κατάληψη στο κέντρο έκδοσης εντολών διακοπής ρεύματος της ΔΕΗ στην οδό Μεσογείων πραγματοποιούν από χθες Κυριακή συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ «για να μη φύγει καμία εντολή διακοπής σε κανένα σπίτι φτωχού, ανέργου, μικροσυνταξιούχου», όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ν. Φωτόπουλος.

Η ΓΕΝΟΠ επαναλαμβάνει εξάλλου ότι συγκροτούνται ομάδες περιφρούρησης σε όλη τη χώρα για να εμποδίσουν τις αποκοπές λόγω μη πληρωμής του τέλους ακινήτων.

Ωστόσο. η ΔΕΗ αναστέλλει για μερικές ημέρες τις διαδικασίες διακοπής ηλεκτροδότησης σε όσους καταναλωτές δεν πλήρωσαν το τέλος ακινήτων, ύστερα από αίτημα του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να θεσπιστούν οι ρυθμίσεις που έχουν αναγγελθεί για τις κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες.

Σύμφωνα με τη ΔΕΗ, οι εντολές αποκοπής θα εκδίδονται μεν και θα αποστέλλονται στον Διαχειριστή του δικτύου, αλλά δεν θα εκτελούνται προσωρινά: «Υστερα από αίτημα του υπουργείου Οικονομικών ο Διαχειριστής του Δικτύου Διανομής θα αναστείλει για μερικές ημέρες τις εντολές αποκοπών που έχουν σχέση με το τέλος ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ), προκειμένου να υπάρξουν ορισμένες ρυθμίσεις για τις κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες».

Ωστόσο η ΔΕΗ, όπως αναφέρεται από την ίδια την Επιχείρηση, ως πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας υποχρεούται από τον νόμο – όπως και οι άλλοι εναλλακτικοί προμηθευτές – να συνεχίσει να αποστέλλει εντολές έκδοσης αποκοπών προς τον Διαχειριστή του Δικτύου, εφόσον δεν έχει καταβληθεί το τέλος ακινήτων μαζί με τον λογαριασμό ρεύματος, μετά την παρέλευση 40 ημερών από την ημερομηνία έκδοσης του τιμολογίου.