Σε αυστηρά μέτρα λιτότητας προκειμένου να εξοικονομηθούν πόροι 10 δισ. ευρώ και την επιτυχία του «κουρέματος» των ομολόγων ώστε να μειωθούν οι τόκοι κατά 5 δισ. ευρώ στηρίζεται ο προϋπολογισμός της νέας χρονιάς που η ελληνική οικονομία θα παλεύει με την ύφεση.

Στον προϋπολογισμό του 2012 – τον πρώτο πολιτικής συνεργασίας τριών κομμάτων ΠαΣοΚ – ΝΔ και ΛΑΟΣ – που εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο και κατατέθηκε ήδη στη Βουλή προβλέπονται η επιβολή πρόσθετων φόρων 3,6 δισ. ευρώ και νέες περικοπές στις δαπάνες του δημοσίου άνω των 6,1 δισ. ευρώ.

Το συνολικό ύψος των εσόδων του προϋπολογισμού του κράτους θα ανέλθει 59,1 δισ. ευρώ και οι δαπάνες σε 72,5 δισ. ευρώ υπό την προϋπόθεση της επιτυχούς εφαρμογής του PSI δηλαδή του κουρέματος των ομολόγων και της αποκλιμάκωσης των τόκων. Οι στόχοι όμως φαντάζουν δύσκολοι καθώς η δημοσιονομική βάση του 2011 θεωρείται «σαθρή» αφού δεν επιτεύχθηκε ούτε ένας από τους στόχους.

Στην εισηγητική έκθεση αποτυπώνεται η αποτυχία στους στόχους του 2011 και για μια ακόμη φορά κατεβαίνει ο πήχυς συγκέντρωσης εσόδων στα 49 δισ. ευρώ καθώς η ύφεση (5,5%) πλήττει την οικονομία.

Παρά τη συνταγή λιτότητας που εφαρμόζεται για τρίτη συνεχή χρονιά το δημοσιονομικό έλλειμμα από 9% που διαμορφώθηκε εφέτος (21 δισ. ευρώ) προβλέπεται ότι θα επιμείνει στο επίπεδο του 6,7% του ΑΕΠ κατά το 2012 και μόνο με την υπόθεση της επιτυχούς εφαρμογής του PSI θα πέσει στο 5,4% λόγω της σημαντικής μείωσης των τόκων εξυπηρέτησης του χρέους.

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού οι τόκοι προβλέπεται να διαμορφωθούν το 2012 στα 17,9 δισ. ευρώ. Μετά το «κούρεμα» και την έκδοση των νέων ομολόγων, διαδικασία που μόλις ξεκίνησε σε επίπεδο διαπραγματεύσεων, προβλέπεται να μειωθούν κατά 5,1 δισ. ευρώ και να περιοριστούν στα 12,7 δισ. ευρώ.

Με βάση αυτές τις υποθέσεις προβλέπεται ότι το 2012 το ελληνικό κράτος θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα (τα έσοδα θα είναι υψηλότερα των δαπανών) της τάξης του 1% του ΑΕΠ. Σημειώνεται ότι στο πρωτογενές αποτέλεσμα δεν υπολογίζονται οι τόκοι.

Βεβαίως στον προϋπολογισμό επισημαίνεται ότι τα ασφαλιστικά ταμεία θα έχουν απώλειες εσόδων, από τόκους ύψους 600 εκατ. ευρώ ενώ σημαντικές θα είναι οι απώλειες του ελληνικού τραπεζικού συστήματος οι οποίες όμως δεν καταγράφονται.

Η ύφεση που μαστίζει την ελληνική οικονομία και έχει οδηγήσει την ανεργία σε ποσοστό πάνω από 18% θα είναι και ο μεγαλύτερος εχθρός για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις κατά το 2012 χρονιά κατά την οποία το ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί περαιτέρω (2,8%) και να διαμορφωθεί στα 212 δισ. ευρώ.

Διαβάστε ολόκληρη την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού