Μια ημέρα μετά την βράβευση του Τζέιμς Ερλ Τζόουνς με τιμητικό Όσκαρ στο Wyndham Theater του Λονδίνου, όπου πρωταγωνιστεί με τη Βανέσα Ρεντγκρέιβ στη θεατρική μεταφορά του έργου «Ο σοφέρ της κυρίας Ντέιζι», η Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών κι Επιστημών τίμησε και την 74χρονη κυρία της μεγάλης οθόνης με το ειδικό βραβείο -που απονέμεται για πρώτη φορά- «An Academy Salute to Vanessa Redgrave».

Η τελετή βράβευσης έγινε στο «Curzon Soho cinema complex», οργανώθηκε από τον πρώην πρόεδρο της Ακαδημίας Σιντ Γκάνις, παρουσιάστηκε από τον σερ Ντέιβιντ Χαρ, ενώ το παρών έδωσαν οι Τζέιμς Ερλ Τζόουνς, Ραλφ Φάινς, Μέριλ Στριπ, Τζέιν Φόντα, Ελίν Άτκινς, Λίαμ Νίσον και πολλοί ακόμη φίλοι και συνεργάτες της.

Η Βενέσα Ρεντγκρέιβ τιμήθηκε για την σπουδαία καριέρα της στον κινηματογράφο περισσότερο από μισό αιώνα. Ως γνωστός η ηθοποιός ανήκει σε μια από τις κορυφαίες θεατρικές δυναστείες της Βρετανίας-είναι κόρη του σερ Μάικλ Ρεντγκρέιβ και της Ρέιτσελ Κέμπσον, αδερφή των αείμνηστων Λιν και Κορίν Ρεντγκρέιβ, αλλά και μητέρα της Νατάσα Ρίτσαρντσον που πέθανε το 2009.

Μας έχει χαρίσει εξαιρετικές ερμηνείες σε πολλές αξέχαστες ταινίες μεταξύ των οποίων οι «Blow-Up» (1966), «Morgan!» (1966), «Mary, Queen of Scots» (1971), «Murder on the Orient Express» (1974), «Julia» (1978), «The Bostonians» (1984), «Howards End» (1992), «Girl, Interrupted» (1999), και «Atonement» (2007), ενώ αν και έχει λάβει έξι υποψηφιότητες για όσκαρ -τέσσερις για Α γυναικείου ρόλου και δύο για Β γυναικείου ρόλου- έχει κερδίσει μόνο ένα β’ ρόλου για το «Julia».

Ωστόσο, η Βανέσα Ρεντγκρέιβ εξακολουθεί να παραμένει δραστήρια τόσο στη σκηνή όσο και στην μεγάλη οθόνη. Συμμετέχει σε τρεις ταινίες που κυκλοφόρησαν φέτος «The Whistleblower», «Anonymous» αλλά και στη «Coriolanus» που αποτελεί το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Ραλφ Φάινς και για την οποία οι κριτικοί θεωρούν πως μπορεί να της χαρίσει ένα ακόμη αγαλματίδιο.