Μέσα σε ένα κλίμα «ισορροπιών τρόμου», κατά την χαρακτηριστική έκφραση έμπειρου κοινοβουλευτικού παράγοντα του ΠαΣοΚ, κορυφώνεται η κρίσιμη διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση στις 12.00 τα μεσάνυχτα.

Με τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις να βρίσκονται μέχρι και την τελευταία στιγμή σε πλήρη εξέλιξη για την εξεύρεση ενός modus vivendi όσον αφορά την επόμενη ημέρα στην δοκιμαζόμενη κυβερνητική παράταξη και με τις προσπάθειες των επιτελών της κοινοβουλευτικής ομάδας να εντείνονται προς αποφυγήν τυχόν αρνητικών ψήφων, οι επόμενες ώρες προσλαμβάνουν διαστάσεις θρίλερ.

Με πολλούς βουλευτές του ΠαΣοΚ να αναμένουν την τοποθέτηση του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου προκειμένου να σταθμίσουν την στάση που θα τηρήσουν κατά την φανερή ονομαστική ψηφοφορία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

«Αν ο Γ. Παπανδρέου φανεί γενναίος και κάνει πιο συγκεκριμένα όσα είπε χθες βράδυ στην Ολομέλεια, τότε θα λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης. Αν όχι, τότε όλα είναι ανοιχτά», έλεγε παράγοντας του ΠαΣοΚ, αποδίδοντας το ρευστό κλίμα που επικρατεί στο εσωτερικό της Κ.Ο. του κόμματος. Όπως έλεγε χαρακτηριστικά «υπάρχουν βουλευτές που δέχονται την αφόρητη πίεση της κοινωνίας και πολλοί από αυτούς δεν είναι διατεθειμένοι να είναι στην επόμενη Βουλή, η οποία θα έχει να διαχειριστεί την δύσκολη κατάσταση που θα βιώσει η χώρα σε βάθος δεκαετίας και ως εκ τούτου είναι απρόβλεπτοι».

Βουλευτής του κόμματος από εκείνους που διαμαρτυρήθηκαν έντονα για τον τρόπο που δρομολογήθηκε η συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΠαΣοΚ, κατά την οποία οι βουλευτές δεν μπόρεσαν να διατυπώσουν την άποψή τους, σημείωνε για την αποψινή διαδικασία: «Περιμένουμε συγκεκριμένα πράγματα από τον Πρωθυπουργό με χρονοδιαγράμματα και οργανογράμματα για την κυβέρνηση εθνικής ανάγκης. Από αυτό θα κρίνουμε την στάση μας».

Συνάδελφός του σχολίαζε ότι «δεν μπορεί να είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης για να οδηγηθούμε εκ νέου σε μια περίοδο παλινωδιών και ελιγμών με στόχο την διατήρηση του υπάρχοντος status quo, αλλά μια ψήφος εμπιστοσύνης για να δρομολογήσει ο ίδιος τις εξελίξεις και αυτό θα πρέπει να καταστεί σαφές από την ομιλία του Πρωθυπουργού».
Υπό το βαρύ αυτό κλίμα ήδη διάφοροι βουλευτές σπεύδουν να δηλώσουν τις προθέσεις και τις προσδοκίες τους από την αναμενόμενη τοποθέτηση του κ. Παπαπανδρέου.

Ήδη από το μεσημέρι ο υπουργός Υγείας κ. Αν. Λοβέρδος διεμήνυσε ότι «αν δεν υπάρξουν αμέσως κινήσεις προς την κατεύθυνση της δημιουργίας εθνικής ενότητας, δεν θα έχω σχέση με αυτές τις πολιτικές διεργασίες ούτε θέση μέσα σε αυτές», αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι θα παραιτηθεί.

Πριν λίγη ώρα ο κ. Μ. Ανδρουλάκης δήλωσε ότι «αν έστω στο παραπέντε οι βασικοί πρωταγωνιστές της πολιτικής ζωής δεν σταματήσουν τις αξιοθρήνητες μπλόφες και δεν αποσαφηνίσουν ρητά και κατηγορηματικά τις προθέσεις τους, δεν πρόκειται να μετάσχω σε μια ψηφοφορία η οποία μπορεί στη συνέχεια να αποδειχθεί παρωδία».

Ενώ η κυρία Έυα Καϊλή, η οποία εδώ και ημέρες είχε αφήσει ανοιχτό το θέμα ακόμη και ανεξαρτητοποίησής της, δήλωσε ότι θα σταθμίσει την στάση της ανάλογα με την τοποθέτηση του Πρωθυπουργού, επισημαίνοντας ότι την ρευστότητα των εξελίξεων.

Ο κ. Οδ. Βουδούρης πριν λίγη ώρα δήλωσε ότι «είναι παράδοξο η Βουλή να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης σε μια κυβέρνηση και στον επικεφαλής της, όταν αυτή έχει χάσει την εμπιστοσύνη της ελληνικής κοινωνίας και της διεθνούς κοινότητας», αποσαφηνίζοντας ότι «τυπικά η διαδικασία παραμένει ΄΄ψήφος εμπιστοσύνης΄΄, όμως πολιτικά μετά και από τις δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού, δεν σημαίνει ΄΄εμπιστοσύνη στην παρούσα κυβέρνηση΄΄, αλλά αποτελεί εντολή για την άμεση επίτευξη, χωρίς καμία καθυστέρηση, σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ευθύνης με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις και με νέο επικεφαλής κοινής αποδοχής».

Σε διαφορετικό μήκος κύματος η κυρία Άντζελα Γκερέκου λέει «ναι» στην παροχή ψήφου εμπιστοσύνης για άμεσες διεργασίες για κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας, ψήφιση της δανειακής σύμβασης, εκταμίευση της 6ης δόσης και καθορισμός χρονοδιαγράμματος για εθνικές εκλογές.

Ωστόσο, η κυρία Γκερέκου θεωρεί ότι σε περίπτωση αποτυχίας των προσπαθειών του κ. Παπανδρέου για συνεννόηση με τον κ. Σαμαρά, τότε χρειάζεται «συνέχιση της στήριξης της κυβέρνησης από την Κ.Ο. του ΠαΣοΚ, μέχρις ότου να γίνει ό,τι είναι απαραίτητο για να διασφαλιστεί απολύτως η ευρωπαϊκή θέση και πορεία της χώρας και στη συνέχεια δέσμευση για σαφή ημερομηνία εθνικών εκλογών σε εύλογο διάστημα».

Κατά την αποψινή ιστορική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής αναμένεται να τοποθετηθούν οι αρχηγοί των κομμάτων με σειρά αντιστρόφως ανάλογη προς την κοινοβουλευτική τους δύναμη, ενώ με την καθοριστική για τις περαιτέρω εξελίξεις ομιλία του Πρωθυπουργού η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 20.00 θα κορυφωθεί η διαδικασία και θα διενεργηθεί η ψηφοφορία.

Είναι αξιοσημείωτο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος που προκαλεί η συνεδρίαση το γεγονός ότι έχουν ζητήσει από την Βουλή άδεια να καλύψουν δημοσιογραφικά το γεγονός εκπρόσωποι 50 τηλεοπτικών συνεργείων από διάφορες χώρες του κόσμου!