Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη το αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει μέσω των ιστοσελίδων www.ert-archives.gr και www.ert.gr την εκπομπή «ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΟΥ ΠΑΛΙ ΟΜΟΙΩΘΗΚΑ», παραγωγής 1979.

Στην εκπομπή, λίγο μετά τη βράβευσή του με το Νόμπελ Λογοτεχνίας (1979), ο ποιητής αναφέρεται στην καταγωγή του, στους τόπους που έζησε και τον επηρέασαν, καθώς στην προέλευση του ονόματός του. Στη συνέχεια κάνει αναφορά στην επίδραση του αιγαιοπελαγίτικου τοπίου στην ποίησή του και στη σύνδεσή του με τον υπερρεαλισμό. Διευκρινίζει πώς αντιλαμβάνεται την «ελληνικότητα» και τη «διαφάνεια», έννοιες κεντρικές στην ποίησή του, ενώ ιδιαίτερη μνεία επιφυλάσσει στον Διονύσιο Σολωμό, στην ποιητική παράδοση του οποίου θεωρεί ότι ανήκει.

Αναφερόμενος στο μείζον έργο του «Άξιον εστί», εξηγεί τον τρόπο που εργάστηκε για να δημιουργήσει μια ποιητική σύνθεση που θα σχετιζόταν με τη σύγχρονη Ελλάδα και το δράμα της. Παραθέτει επίσης την εμπειρία του στο αλβανικό μέτωπο και το πώς αυτή μετουσιώθηκε σε ποίηση στο «Άξιον εστί». Τέλος αναφέρεται στη σχέση του με τους νέους, όπως την εξέφρασε μέσω της ηρωίδας του έργου του «Μαρία Νεφέλη».

Για το έργο του ποιητή μιλούν ο Ευγένιος Αρανίτσης και ο μεταφραστής Κίμων Φράϊαρ.

Η σκηνοθεσία είναι του Γιώργου Καριπίδη και η παραγωγή των Γιώργου και Ηρούς Σγουράκη.